Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vietoj Maskvos žadėtų aukso kalnų Kryme – išdžiūvę laukai, trūkinėjantis telefono ryšys

Rusijai aneksavus Krymą vietos gyventojai pradeda jausti, ką iš tikrųjų reiškia gyventi valdant "motinai" Rusijai. Laukai išdžiūvo, pusiasalyje trūksta bankų ir kreditų, trūkinėja telefono ryšys, o kabelinė televizija rodo tik rusiškus kanalus. Apie tai rašo „New York Times“, kurį cituoja wyborcza.pl.
Kryme vyras semia vandenį.
Kryme vyras semia vandenį. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip sako Krymo žemdirbių ir žemės savininkų asociacijos vadovas Sergejus Turas, jeigu situaciją reikėtų vertinti nuo vieno iki penkių, tai krymiečiai atsidūrė ties minus trimis. Ši organizacija vienija 300 narių, kurie skundžiasi, kad Rusija žadėjo paramą tuoj po Krymo užėmimo, tačiau ji tėra fragmentiška.

Žemdirbiams valdžios parama per maža, nors vien pernai pajamos iš žemdirbystės Kryme siekė 660 mln. dolerių.

Krymo žemės ūkio ministras Nikolajus Poliuškinas tvirtina, kad priekaištai nepagrįsti, nes pereinamasis periodas niekada nebūna lengvas, bet vis dėlto paramos iš Rusijos gaunama – Kremlius dar šiemet žemdirbiams pažadėjo 110 mln. dolerių, tik kol kas nėra sugalvotas paramos dalinimo mechanizmas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Krymo žemėlapis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Krymo žemėlapis

„New York Times“ vardija ir daugiau problemų, palietusių Krymo žemdirbius. Po pusiasalio aneksijos iš regiono pasitraukė didieji grūdų supirkėjai, nes Vakarai boikotuoja Rusijos aneksuoto pusiasalio produktus.

Balandį nutrauktas ir vandens tiekimas iš Ukrainos, tad Kryme neužtenka vandens laukų drėkinimui – itin prastai auga ryžiai, taip pat ir kukurūzai. Grėsmė buvo kilusi net kviečiams ir miežiams, bet šiuos pasėlius išgelbėjo prapliupęs lietus.

Valdininkai net ir tai linkę vadinti tik „problema, ne katastrofa“.

Balandį nutrauktas ir vandens tiekimas iš Ukrainos, tad Kryme neužtenka vandens laukų drėkinimui – itin prastai auga ryžiai, taip pat ir kukurūzai. Grėsmė buvo kilusi net kviečiams ir miežiams, bet šiuos pasėlius išgelbėjo lietus.

Rusijai aneksavus Krymą čia uždaryti Ukrainos bankai, o rusiškieji dar tik kuriasi, tad ūkininkams sunku gauti kreditų sėjai ar trąšoms. Kryme neliko ir didžiųjų pasaulinių bankų.

Stringa ir prekyba su Rusija – norint išgabenti gaminius ar produktus kelto tenka laukti net 15 valandų.

Krymo turizmo sektorius prarado apie trečdalį pajamų, o daugelis Krymo gyventojų pasakoja kiekviename žingsnyje sulaukiantys nemalonių staigmenų: nuolat trūkinėja telefono ryšys, pagrindinių produktų, tokių kaip pienas, kainos išaugo dvigubai, kabelinė televizija, dar neseniai siūliusi daugybę Ukrainos ir užsienio kanalų, dabar rodo tik rusiškas programas.

Maskvai Krymo aneksija irgi brangiai kainuoja. Rusija apskaičiavo, kad regionui iki 2020 metų prireiks nuo 18 iki 24 mlrd. dolerių injekcijų. O iš kur jų imti jei tarptautinės sankcijos dėl pusiasalio užėmimo pakirto pasitikėjimą visa Rusijos ekonomika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius