Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viktoro Janukovyčiaus buvimui valdžioje tašką padėjęs 26 metų lvovietis Volodymyras Parasiukas – Ukrainos didvyris

Kai bus rašoma pastaruosius tris mėnesius Ukrainą krėtusios kruvinos krizės istorija, vienas 26 metų vaikinas, išmokęs kovoti kariūnų mokykloje, gali būti įamžintas kaip žmogus, paskatinęs prezidentą Viktorą Janukovyčių sprukti iš sostinės.
Volodymyras Parasiukas
Volodymyras Parasiukas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pravažiuojantys automobiliai pypsi, o praeiviai spaudžia ranką Volodymyrui Parasiukui – berniokiškos išvaizdos jaunuoliui, kuriam sunku susitaikyti su faktu, jog jis laikomas didvyriu.

Jis pats didvyriais laiko apie 80 žmonių, tarp kurių buvo jo draugų, žuvusius sostinės gatvėse per tris dienas vykusius susirėmimus su V.Janukovyčiaus milicija.

Tačiau kai opozicijos lyderiai nutarė pasirašyti Europos Sąjungos (ES) pastangomis suderėtą sutartį su V.Janukovyčiumi, siekiant užbaigti konfliktą, būtent V.Parasiukas prišoko prie mikrofono ant scenos Kijevo centrinėje Nepriklausomybės aikštėje, vadinamoje Maidanu, ir nuteikė minią prieš tą susitarimą.

V.Parasiukas, kilęs iš vakarinio Lvovo miesto, savo jaudinančioje improvizuotoje kalboje pasmerkė opoziciją, „sukirtusią rankomis su žudiku“.

Buvusiam pasaulio profesionalų bokso čempionui ir opozicijos lyderiui Vitalijui Klyčko stebint akmeniniu veidu, V.Parasiukas, kilęs iš vakarinio Lvovo miesto, savo jaudinančioje improvizuotoje kalboje pasmerkė opoziciją, sukirtusią rankomis su žudiku.

Jis pareiškė, kad niekas neketina laukti prezidento rinkimų iki šių metų pabaigos, kaip buvo numatyta sutartyje: V.Janukovyčius turi dingti iš Kijevo iki kito ryto arba susitaikyti su pasekmėmis.

Opozicijos lyderių apmaudui, V.Parasiuko emocingas kreipimasis, per kurį jis taip pat priminė apie savo žuvusius draugus, giliai sujaudino tūkstančius Maidane susirinkusių žmonių, kurie audringai išreiškė savo pritarimą.

Opozicijai nepavyko įtikinti demonstrantų, kad jie sutiktų su sutarties sąlygomis. Dokumentas, kuris buvo parengtas per įtemptas naktines derybas, dalyvaujant ES užsienio reikalų ministrams, faktiškai tapo bevertis. V.Janukovyčius aiškiai suprato, kas jam gresia.

Mano pozicija buvo aiški – Janukovyčius yra teroristas. „Teroristas Nr. 1“ Ukrainai.

Kaip nurodė laikinasis Ukrainos vidaus reikalų ministras, prezidentas tą patį vakarą sraigtasparniu išskrido iš Kijevo, o iki antradienio jis vis dar slapstėsi kažkur Ukrainoje.

„Opozicijos lyderiai sakė sutikę, kad pirmalaikiai rinkimai vyks gruodį. Tai buvo paskutinis Ukrainos žmonių kantrybės lašas“, – V.Parasiukas sakė duodamas interviu naujienų agentūrai „Reuters“.

„Prasiveržė emocijos, nes buvome netekę daugybės žmonių. Tačiau staiga tie politikai ateina ir sako: „Janukovyčius liks prezidentu ir bus surengti rinkimai.“ Mano pozicija buvo aiški – Janukovyčius yra teroristas. „Teroristas Nr. 1“ Ukrainoje“, – aiškino V.Parasiukas.

V.Janukovyčiaus pabėgimas

Tą penktadienio vakarą V.Janukovyčius pasipustė padus, sraigtasparniu ir automobiliu sprukdamas per rytų ir pietų Ukrainą, ieškodamas saugaus prieglobsčio arba galimybės ištrūkti iš šalies.

Kai kurie mano, kad jis galėjo apsispręsti pabėgti dar prieš Maidanui atmetant pasiektą susitarimą.

Ukrainos opozicija, padrąsinta tiesioginio Vokietijos, Lenkijos ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrų įsikišimo, pasirašė sutartį, kuri, kaip atrodė, tenkino daugelį protestuotojų reikalavimų.

Joje buvo numatyta, kad turi būti surengti pirmalaikiai rinkimai, suformuota nacionalinės vienybės vyriausybė ir būtų grįžta prie ankstesnės konstitucijos redakcijos, kuri būtų atėmusi iš V.Janukovyčiaus galią skirti premjerą ir vyriausybės narius.

Atrodė, kad jis žinojo, į kokią keblią padėtį pateko. Jis nebeatrodė neįveikiamas ir arogantiškas kaip anksčiau. Jis neatrodė išsigandęs, bet ir nebeatrodė labai užtikrintas.

Parlamentas, kuriame V.Janukovyčiaus įtaka susilpnėjo dėl daugelio deputatų pasitraukimo iš valdančiosios Regionų partijos, nedelsiant pradėjo balsavimą dėl tų pasiūlymų įteisinimo.

Tie, kas matė, kaip V.Janukovyčius pasirašė sutartį su opozicija, pasakojo, kad prezidentas tai padarė rūsčiu veidu, nepatenkintas, kad teko leistis į kompromisus, taip pat suvokdamas, kuo gresia sparčiai besivystanti drama.

„Atrodė, kad jis suprato, į kokią keblią padėtį pateko. Jis nebeatrodė neįveikiamas ir arogantiškas kaip anksčiau. Jis neatrodė išsigandęs, bet ir nebeatrodė labai užtikrintas“, – sakė vienas pasirašymo ceremonijos liudininkas.

V.Klyčko atsiprašymas

Bet kokiu atveju, kai opozicijos lyderiai nunešė tą sutartį į Maidaną, siekdami protestuotojų palaikymo, šis planas neišdegė – dėl V.Parasiuko emocingo įsikišimo.

Prieš jam pasisakant, V.Klyčko ir kiti opozicijos lyderiai jau buvo papasakoję apie savo pasiekimus tariantis dėl to pakto.

Tačiau Maidano protestuotojų reakcija buvo įvairi: žmonės švilpė ir piktai šūkavo. Tuomet atsivėrusia galimybe pasinaudojo V.Parasiukas. Kai minia atnešė prie scenos atvirus žuvusiųjų karstus, ant scenos kartu su opozicijos lyderiais stovėjęs V.Parasiukas prišoko prie mikrofono.

Mūsų broliai buvo sušaudyti, o mūsų lyderiai spaudžia ranką tam žudikui. Gėda! Rytoj iki dešimtos valandos jo turi nebelikti.

„Mes, paprasti žmonės, sakome šiems politikams, stovintiems už mūsų: „Janukovyčius jokiu būdu nebus prezidentu ištisus metus“, – pareiškė jis, skambant pritariančiam minios riaumojimui.

„Mūsų broliai buvo sušaudyti, o mūsų lyderiai spaudžia ranką tam žudikui. Gėda! Rytoj iki dešimtos valandos jo turi nebelikti“, – sušuko V.Parasiukas.

Tačiau V.Janukovyčius į Charkovą išskrido daug anksčiau, sakė laikinasis vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas.

V.Janukovyčius tikriausiai iš anksto nujautė, kad opozicija gali nesilaikyti sutarties. Gavęs žinių apie nuotaikas Maidane, jis suprato, iš kur vėjas pučia.

Po V.Parasiuko kalbos du iš trijų pagrindinių opozicijos lyderių – buvęs ekonomikos ministras Arsenijus Jaceniukas ir ultradešiniųjų nacionalistų vadas Olehas Tiahnybokas – iškart paliko sceną. Tačiau V.Klyčko grįžo ir atsiprašė, kad paspaudė ranką V.Janukovyčiui.

Bėglys dingo kaip į vandenį

Nors V.Janukovyčius buvo nuverstas pasikeitusio parlamento, šeštadienį jis pasirodė Charkove ir per televiziją paskelbė pareiškimą, kad tebelaiko savo prezidentu. Tačiau naujoji valdžia pirmadienį pareiškė, jog jis dabar ieškomas dėl „masinių žudynių“.

Buvo pranešta, kad V.Janukovyčius buvo pastebėtas viename Donecko vienuolyne, nors „Reuters“ žurnalistai pirmadienį ten nepastebėjo jokios neįprastos veiklos.

Taip pat skelbiama, kad jis gali būti Kryme. To pusiasalio mieste Sevastopolyje įsikūrusi Rusijos karinių jūrų pajėgų bazė, todėl keliama prielaida, kad V.Janukovyčius galėjo pasislėpti kuriame nors Rusijos laive.

Tuo tarpu vienas diplomatas pareiškė, jog jeigu V.Parasiukas nebūtų įsikišęs, tai tikriausiai būtų padaręs kas nors kitas.

Prisimindamas įvykius tą svaiginantį penktadienio vakarą, V.Parasiukas, vadovavęs protestuotojų „savigynos pajėgų“ daliniui, kurį sudarė 40–130 kovotojų, teisino savo kritiką V.Klyčko ir kitų opozicijos lyderių atžvilgiu.

„Viską, kas buvo pasiekta, padarė Maidano žmonės. Tačiau jie (politikai) nieko nepasiekė“, – jis sakė duodamas interviu viename restorane Kijevo centre.

Jeigu Maidanas išsivaikščios, politikai liausis bijoję. Mes neišeisime. Neleisime pasikartoti tam, kas įvyko 2004-aisiais.

Kukliai besišypsantis V.Parasiukas, sėdintis kartu su savo mergina Iryna, pasakojo „aktyviai“ dalyvavęs susirėmimuose su milicija, tačiau atsisakė įvardyti, kokius ginklus naudojo.

Maidano žmonių galią jis gyrė su XVIII amžiaus prancūzų revoliucionieriaus įkarščiu.

Paklaustas, kada bus išardytos barikados Kijeve, jis atšovė: „Jeigu Maidanas išsivaikščios, politikai liausis bijoję. Mes neišeisime. Neleisime pasikartoti tam, kas įvyko 2004-aisiais.“

Aktyvistas turėjo galvoje 2004–2005 metų Oranžinę revoliuciją, sužlugdžiusią V.Janukovyčiaus pirmąjį mėginimą tapti prezidentu.

Tačiau jos į valdžią atvesta provakarietiška vyriausybė žlugo apimta vidaus rietenų ir sudarė sąlygas V.Janukovyčiaus sugrįžimui 2010 metais.

V.Parasiukas perspėjo, kad laikinoji Ukrainos vyriausybė turėtų veikti apdairiai, mėgindami užtikrinti taikų perėjimą prie naujos tvarkos. Pasak jo, naujoji valdžia turi suprasti, kad tikrąją galią turi Maidanas, o ne 450 vietų Aukščiausia Rada.

„Mano pareiškimas nuo scenos turėjo vieną tikslą – pasakyti opozicijai: „Supraskite, jog jeigu neįvykdysite mūsų sąlygų, tuomet viskas vyks, kaip nuspręsime mes, o ne jūs“, – aiškino jis. – Tiesiog jiems pasakėme: „Vaikinai, veikite ryžtingai, nes jeigu to nedarysite – padarysime mes.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius