-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viktoro Janukovyčiaus režimo žlugimas kelia siaubą su juo susijusiems oligarchams

Ukrainos milijardieriams, kurie turtus susikrovė šaliai vadovaujant Viktorui Janukovyčiui ir jo aplinkos žmonėms, dabar atėjo nerimo dienos. Jie ne tik nebėra užtikrinti savo verslo ateitimi, bet ir gali prarasti viską, ką turi, skelbia kyivpost.com.
Rinatas Achmetovas su Viktoru Janukovyčium
Rinatas Achmetovas su Viktoru Janukovyčium / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Penktadienį UBR kanale išplatintame pranešime V.Janukovyčius skelbė norintis apsaugoti nuo persekiojimo žmones, kurie yra jam artimi. Tačiau panašu, kad to jam padaryti jau nebepavyks. Opozicijos aktyvistai skelbia būtinybę atlikti tyrimą dėl finansinių machinacijų ir nubausti visus, kurie nusižengė įstatymams. Jeigu tai bus padaryta, Ukrainos oligarchams gali tekti atsisveikinti su turtais ir stoti prieš teismą.

Vienas tokių oligarchų – turtingiausias Ukrainos žmogus Rinatas Achmetovas. Jis vadovauja „System Capital Management“, o jo turtas vertinamas 18,3 mlrd. dolerių.

Vienas tokių oligarchų – turtingiausias Ukrainos žmogus Rinatas Achmetovas. Jis vadovauja „System Capital Management“, o jo turtas vertinamas 18,3 mlrd. dolerių.

Nujausdamas, kad jo globėjo laukia sunkūs laikai, R.Achmetovas dar prieš V.Janukovyčiui pabėgant iš Kijevo ėmė laikytis nebe tokios kategoriškos Ukrainos prezidentą palaikančios nuomonės.

Antradienį jis pareiškė, kad valdžia privalo nutraukti smurtą. Jau praėjusių metų gruodį jis kalbėjo, kad Ukrainai reikėtų pasirinkti eurointegracijos kelią ir sakė, kad reikia sėstis prie derybų stalo su opozicija.

Tačiau kažin ar toks persimetimas apsaugos verslininką nuo įdėmaus jo finansų kilmės tyrimo. Be to, gali būti, kad šis oligarchas V.Janukovyčių pradėjo kritikuoti tik dėl to, kad pastaruoju metu mažėjo jo įtaka, o vis labiau kilo jaunesni oligarchai. 

Kitas V.Janukovyčiui ištikimas verslininkas – Regionų partijai priklausantis Vadimas Novinskis. Jis vadovauja įmonei „Smart Holding“, kuri veikia energetikos ir metalurgijos srityse, jo turtas vertinamas 2,8 mlrd. dolerių. Rusų kilmės verslininkas būtent V.Janukovyčiaus pastangomis gavo Ukrainos pilietybę už „nuopelnus valstybei“, ir dabar jo ateitis šioje šalyje pakibo ant plauko. 

Sergejui Kurčenkai, kadaise niekam nežinomam Charkovo valdininkui, su V.Janukovyčiaus pagalba tapusio įmonės VETEK, kuri užsiima energetikos, žiniasklaidos verslu, veikia ir finansų sektoriuje, ateitis irgi gali būti miglota.

Jo turtai vertinami 2,4 mlrd. dolerių, ir jis priskiriamas vidiniam V.Janukovyčiaus klano ratui. Žurnalistiniai tyrimai atskleidė, kad jis verslo reikalus tvarko kartu su V.Janukovyčiaus sūnumi Oleksandru Janukovyčiumi, kurio turtas vertinamas 187 mln. dolerių. 

Dar vienas verslininkas, kuris už savo padėtį ir turtus turi būti dėkingas V.Janukovyčiui – „Group DF“ vadovaujantis Dmitrijus Firtašas.

Ši kompanija veikia chemijos pramonės, energetikos, finansų, žiniasklaidos srityse, jo verslo gijos persipina su Sergėjaus Liovočkino – buvusio V.Janukovyčiaus administracijos vadovo – veikla.

D.Firtašo turtas vertinamas 2,3 mlrd. dolerių. D.Firtašas jau kurį laiką bando atsiriboti nuo V.Janukovyčiaus.

Įtariama, kad turtus jis susikrovė per neskaidrius privatizavimo sandėrius. Viena jo aršiausių kritikių – Julija Tymošenko, kuri dabar laisvėje ir neabejotinai trokšta keršto. D.Firtašo turtas vertinamas 2,3 mlrd. dolerių.

D.Firtašas irgi jau kurį laiką stengiasi atsiriboti nuo V.Janukovyčiaus – dar sausio 30 dieną jis paskelbė pareiškimą, kuriame ragino taikiai išspręsti konfliktą.  

Dar du verslininkai, kuriems dabar dega padai – broliai Kliujevai. Andrėjus Kliujevas anksčiau vadovavo V.Janukovyčiaus administracijai, o Sergėjus Kliujevas buvo vienas įtakingiausių žmonių Regionų partijoje.

Jų abiejų turtas vertinamas 216 mln. dolerių. Jų bendrovė „Slav AG“ 1994 metais registruota Austrijoje, skelbiama, kad Ukrainoje ji turi daugiau kaip 70 kompanijų. Viena iš didžiausių įmonių – saulės energijos verslo vystymui skirta „Activ Solar“. Ukrainos žiniasklaida skelbia, kad brolių įmonės sąskaitos Austrijoje šią savaitę buvo įšaldytos dėl įtarimų organizuojant protestų malšinimus Kijeve. Tiesa, S.Kliujevas tai neigia. 

Kiti verslininkai, tokie kaip Genadijus Bogoliubovas, Igoris Kolomoiskis, Viktoras Pinčiukas taip pat neturėtų girtis ramiu miegu – įtariama, kad šių oligarchų turtų kilmė – nešvarūs privatizacijos sandėriai, finansinės machinacijos, pridengiant jas V.Janukovyčiaus aplinkai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius