Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vilniuje nuskambėjo raginimas Rusijai ir Kinijai neblokuoti JT Saugumo Tarybos sprendimo dėl Sirijos

Tarptautinės bendruomenės, ypač Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos (ST), pareiga - patraukti atsakomybėn cheminės atakos Sirijoje vykdytojus ir imtis reikiamų priemonių užkirsti kelią panašiems nusikaltimams ateityje, o nuolatinės šios struktūros narės Rusija ir Kinija turėtų neblokuoti šios struktūros sprendimų. Tai pažymėta Seime surengtos tarpparlamentinės konferencijos išvadose.
Sira su plakatu, kuriame dėkoja Rusijai ir Kinijai už paramą
Sira su plakatu, kuriame dėkoja Rusijai ir Kinijai už paramą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Baigiantis vienam svarbiausių Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai parlamentinio matmens renginių – Tarpparlamentinei bendros užsienio ir saugumo politikos bei bendros saugumo ir gynybos politikos konferencijai, jos dalyviai patvirtino išvadas, kuriose didžiausias dėmesys skiriamas konfliktui Sirijoje, Rytų partnerystės stiprinimui, ES energetiniam saugumui, santykiams su strateginiais partneriais bei politikai saugumo ir gynybos srityje.

Konferencijos dalyviai tikisi, kad išvados bus apsvarstytos gruodį vyksiančioje Europos Vadovų Tarybos posėdyje, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyriui.

Cheminio ginklo panaudojimas Sirijoje yra nusikaltimas žmoniškumui, kuris turi būti griežčiausiai pasmerktas ir reikalauja stipraus tarptautinės bendruomenės atsako.

Išvadose išreikštas didelis susirūpinimas dėl besitęsiančio konflikto Sirijoje ir teigiama, kad ES turi aktyviau įsitraukti sprendžiant šios humanitarinės katastrofos sukeltas problemas. Anot konferencijoje dalyvių, cheminio ginklo panaudojimas Sirijoje yra nusikaltimas žmoniškumui, kuris turi būti griežčiausiai pasmerktas ir reikalauja stipraus tarptautinės bendruomenės atsako. Jie pabrėžė tarptautinės bendruomenės, ypač JT ST, pareigą patraukti atsakomybėn tokių nusikaltimų žmogiškumui vykdytojus ir imtis reikiamų priemonių užkirsti kelią tokiems nusikaltimams ateityje.

Be to, nuolatinės JT Saugumo Tarybos narės Rusija ir Kinija  raginamos prisiimti atsakomybę ir neblokuoti JT ST sprendimų bei parengti bendrą poziciją dėl Sirijos konflikto.

Lapkritį Vilniuje vyksiantis Europos Sąjungos Rytų partnerystės aukščiausiojo lygio susitikimas esą turi atverti duris glaudesnei politinei ir ekonominei integracijai su tomis šalimis, kurios nori artėti prie ES.

Energetinio saugumo klausimu pabrėžta, kad svarbu užtikrinti ES užsienio ir energetikos politikos darną, mažinant energetinę priklausomybę nuo trečiųjų šalių, ypač tų šalių, kurios nepripažįsta arba negerbia pagrindinių ES vertybių arba kai yra rizika, kad energijos ištekliais bus naudojamasi kaip priemonėmis, siekiant pakenkti ES užsienio politikos tikslams.

Skiltyje dėl saugumo ir gynybos politikos pasisakyta už glaudesnį ES narių bendradarbiavimo ir tarpusavio pajėgumų derinimo bei ES ir NATO bendradarbiavimo dalinantis gynybiniais pajėgumais.

Konferencija taip pat pasveikino prasidėjusias ES ir JAV derybas dėl transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės. ES santykiai su strateginiais partneriais esą turi būti grindžiami bendra vizija ir įsipareigojimu remti demokratiją ir žmogaus teises.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius