-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vis aštrėjant ginčui dėl uigūrų, Kinija paskelbė sankcijų JAV ir Kanados politikams

Kinija vėlų šeštadienio vakarą įvedė atsakomąsias sankcijas dviem amerikiečiams, vienam kanadiečiui ir vienam žmogaus teisių komitetui, reaguodama į anksčiau šią savaitę JAV ir Kanados paskelbtas sankcijas dėl Pekino elgesio su uigūrais.
Kinija
Kinija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kinijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad dviem JAV tarptautinės religinės laisvės komisijos nariams Gayle Manchin ir Tony Perkinsui, taip pat Kanados parlamentarui Michaelui Chongui bei Kanados parlamentinio žmogaus teisių komiteto nariams uždrausta atvykti į žemyninę Kiniją, Honkongą ir Makao.

Tuo tarpu JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas šeštadienį perspėjo, kad Kinijos atsakomosios sankcijos dviem amerikiečiams besiplečiančiame konflikte dėl Pekino elgesio su uigūrais yra „nepagrįstos ir tik dar labiau atkreips dėmesį į „genocidą“ Sindziango provincijoje.

„Pekino pastangos įbauginti ir nutildyti tuos, kurie pasisako už žmogaus teises ir pagrindines laisves, tik paskatins dar didesnį tarptautinį dėmesį vykstančiam genocidui ir nusikaltimams žmogiškumui Sindziange," – išplatintame pareiškime sakė A.Blinkenas.

Mažiausiai vienas milijonas uigūrų ir kitų daugiausia musulmoniškų mažumų atstovų yra laikomi stovyklose Sindziango provincijos šiaurės vakaruose, teigia žmogaus teisių grupės, kaltinančios Kinijos valdžią prievarta sterilizuojant moteris ir verčiant žmones dirbti.

Europos Sąjunga (ES), Didžioji Britanija, Kanada ir Jungtinės Valstijos anksčiau šią savaitę koordinuotai įvedė sankcijas keliems Sindziango politinės ir ekonominės hierarchijos nariams. Tai Pekiną paskatino įvesti atsakomųjų sankcijų JK ir ES atstovams, įskaitant ir kelis lietuvius.

„Mes solidarizuojamės su Kanada, Jungtine Karalyste, Europos Sąjunga ir kitais partneriais ir sąjungininkais visame pasaulyje raginant Kinijos Liaudies Respubliką nutraukti žmogaus teisių pažeidimus ir smurtą daugiausia prieš musulmonus uigūrus nei kitų etninių ir religinių mažumų Sindziange narius ir paleisti savavališkai suimtuosius“, – sakė A.Blinkenas.

Savo ruožtu Kinijos užsienio reikalų ministerija šeštadienį apkaltino JAV ir Kanadą įvedant sankcijas „remiantis gandais ir dezinformacija“.

Sankcionuoti pareigūnai, kuriems taip pat uždrausta turėti verslo reikalų su Kinijos piliečiais ir institucijomis, „privalo nutraukti politinę manipuliaciją su Sindziangu susijusiais klausimais, nustoti kištis į Kinijos vidaus reikalus bet kokia forma. Priešingu atveju, jie nudegs pirštus“, pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministerija.

Kinija kategoriškai neigia kalbas apie žmogaus teisių pažeidimus Sindziange ir teigia, kad sulaikymo centrai iš tiesų yra darbo stovyklos, kuriomis siekiama didinti gyventojus pajamas ir užkirsti kelią ekstremizmui šiame regione.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius