Tiesiogiai
VALINSKAS ŽINO: prezidento rinkimų naktis tiesiogiai
2014 02 19 /2014 02 20

Ukrainos opozicija: Viktoras Janukovyčius pažadėjo, kad planuoto šturmo nebus

Ukrainos saugumo tarnybos atstovai pareiškė, jog protesto akcijų dalyviai ėmė ginkluotis. Esą tai rodo turimi operatyviniai duomenys. Dėl to visoje šalyje pradedama masinė „antiteroristinė operacija“. Tiesa, vėliau įvykusio Viktoro Janukovyčiaus ir opozicijos lyderių susitikimo metu pavyko susitarti, kad kol kas planuoto Maideno šturmo nebus.
Protestuotojai prie savadarbės Molotovo kokteilių svaidyklės
Protestuotojai prie savadarbės Molotovo kokteilių svaidyklės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

KAIP VYSTĖSI ĮVYKIAI KIJEVE TREČIADIENĮ, SKAITYKITE ČIA

Atnaujinta 00.30 val. Apie tai, kad paskelbtos paliaubos, pranešė ir V.Janukovyčiaus spaudos tarnyba. Tiesa, išplatintame pranešime spaudai neskelbiama jokių detalių, tik pažymima, kad pradedamos derybos, kurių siekis – užkristi kelią kraujo praliejimui.

Tuo tarpu „Euromaidano“ puslapyje socialiniame tinkle „Facebook“ skelbiama, kad, neoficialiais duomenimis, V.Janukovyčius kategoriškai atsisako svarstyti atsistatydinimo galimybę, o taip pat tai, kad derybose dalyvautų ir JAV bei ES atstovai. Tuo tarpu opozicijos atstovai atsisako, kad derybose dalyvautų Rusija. Kitas opozicijos ir V.Janukovyčiaus susitikimas turi įvykti ketvirtadienį ryte.

Atnaujinta 23.43 val. Opozicija: V.Janukovyčius pažadėjo, kad puolimo nebus

Opozicijos atstovai praneša, kad po susitikimo su V.Janukovyčiumi – pozityvios žinios. V.Klyčko atstovė spaudai socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad Ukrainos prezidentas pažadėjo, jog Maidenas nebus šturmuojamas.

Tai, kad V.Janukovyčius pažadėjo, jog puolimo nebus, pranešė ir kitas opozicijos lyderis Arsenijus Jaceniukas. „Yra pozityvių naujienų – šturmas ir Maideno valymas, kurie buvo planuojami anksčiau, atšaukiami, – paskelbė jis internete. – Dabar paskelbtos paliaubos ir derybų proceso dėl situacijos stabilizavimo pradžia“. 

Atnaujinta 23.09 val.  Skelbiama, kad V.Janukovyčius trečiadienį vakare susitiko su opozicijos lyderiais. Apie tai socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė Vitalijaus Klyčko atstovė spaudai.

NATO vadovas Andersas Foghas Rasmussenas perspėjo Ukrainą, kad kariuomenė negali būti naudojama protestų numalšinimui. 

Atnaujinta 22.29 val. Ukrainos prezidentas V.Janukovyčius pavedė darbo grupei paspartinti derybas su opozicija, kad būtų išspręsta šalyje susidariusi krizė, praneša newsru.com. Pranešama, kad šalies valdžios atstovų susitikimas su vienos iš opozicinių frakcijų lyderiu jau įvyko. Tiesa, kol kas neskelbiama, kas buvo kalbama susitikime ir ar pasiekta kokių nors rezultatų.

Neatmetama galimybė, kad trečiadienį vėlai vakare gali įvykti ir V.Janukovyčiaus susitikimas su opozicijos lyderiais.  

Atnaujinta 22.10 val. B.Obama pareikalavo, kad kariškiai nutrauktų smurtą

Šiuo metu į Meksiką išvykęs JAV prezidentas griežtai įvertino padėtį Ukrainoje. Jis pareikalavo, kad kariškiai nesikištų į tai, kas vyksta Kijeve, skelbia CNN. Prezidento teigimu, Ukrainos valdžia privalo užtikrinti taikiems protestuotojams teisę reikšti savo mintis nebijant, kad su jais bus susidorota. 

JAV prezidentas pareiškė, kad Ukrainai gresia rimtos pasekmės, jeigu prievarta tęsis

JAV prezidentas pareiškė, kad Ukrainai gresia rimtos pasekmės, jeigu prievarta tęsis. B.Obamos teigimu, JAV įdėmiai stebi tai, kas vyksta Ukrainoje ir glaudžiai bendradarbiauja su savo partneriais Europoje, pasiryžę imtis atitinkamų sankcijų.

Atnaujita 21.33 val.  Dar viena šalis paskelbė apie laikinai uždaromą ambasadą Ukrainoje. Po to, kai tai padarė Didžioji Britanija, Kanada irgi paskelbė, kad kurį laiką ambasada Kijeve nedirbs. Oficialiai apie tokio sprendimo priežastis nepranešama. 

Atnaujinta 21.09 val. Naujas paskyrimas kelia nerimą

Tai, kad prezidentas Viktoras Janukovyčius naujuoju Generalinio štabo viršininku paskyrė J.Iljiną, kelia nerimą Ukrainos opozicijai.

Buvęs Vidaus reikalų ministras Anatolijus Gricenka teigia, kad J.Iljinas yra itin artimas V.Janukovyčiaus aplinkos žmonėms ir išpildys bet kurį jo reikalavimą, skelbia zn.ua. Teigiama, kad naujasis Generalinio štabo viršininkas artimai bičiuliaujasi su milijardieriumi Vadimu Novinskiu, ištikimu V.Janukovyčiaus rėmėju, kuris siekia, kad dabartinė valdžia nepasikeistų.

Buvęs Vidaus reikalų ministras Anatolijus Gricenka teigia, kad J.Iljinas yra itin artimas V.Janukovyčiaus aplinkos žmonėms ir išpildys bet kurį jo reikalavimą.

Ukrainos sostinėje įtampai neatslūgstant, pranešta, kad Kijevo centre esančios mokyklos ir darželiai bus uždaryti iki penktadienio. 

Atnaujinta 20.51 val. Padėtis Kijeve įtempta

Kaip praneša guardian.co.uk, šiuo metu Kijevo centre padėtis įtempta, tačiau pareigūnai kol kas nepuola, nors anksčiau paskelbta apie „antiteroristinę operaciją“. Teritorija, kurią užėmę opozicijos atstovai, šiuo metu yra kur kas mažesnė nei praėjusią naktį.

Opozicijos atstovai, tarp kurių daugiausia jaunimas, į priekines linijas neša akmenis, plytas, o taip pat Molotovo kokteilius.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį paprašė Europos Sąjungos padrąsinti Ukrainos opozicijos lyderius bendradarbiauti su valdžia. Kalbėdamasis telefonu su Vokietijos užsienio reikalų ministru Franku-Walteriu Steinmeieriu, S.Lavrovas „ragino partnerius Europos Sąjungoje panaudoti savo glaudžius kasdieninius ryšius su opozicija paskatinti ją bendradarbiauti su Ukrainos vadovybe, laikytis sudaromų susitarimų ir ryžtingai laikytis atokiau nuo radikaliųjų jėgų, sukėlusių kruvinus neramumus ir, iš esmės, stojusių į valstybinio perversmo kelią“, sakoma pranešime, paskelbtame Rusijos URM tinklalapyje.

VIDEO: Neramumai Kijeve

Atnaujinta 20.26 val. Didžiosios Britanijos ambasada nepriims lankytojų

Didžiosios Britanijos ambasada paskelbė laikinai nepriimanti lankytojų. Apie tai, kad ambasada kuriam laikui apriboja veiklą, paskelbta Didžiosios Britanijos Užsienio reikalų ministerijos puslapyje.

Tokio sprendimo priežastimi nurodoma įtempta situacija Ukrainoje. Daugiau jokių detalių nėra nurodoma, neskelbiama ir tai, kada ambasada atnaujins darbą. 

Atnaujinta 20.22 val. Sužeistųjų gali būti žymiai daugiau

Nina Potarskaja, kurį naktį į trečiadienį dirbo kartu su savanoriais, teikiančiais medicininę pagalbą nukentėjusiems Maidane, pasakojo, kad sužeistųjų gali būti žymiai daugiau nei skelbiama oficialiai – kreiptis į ligonines ryžosi tik tie, kurie buvo sunkiai sužeisti. Žmonės bijo, kad atvykę į ligoninę jie gali būti suimti. „Lengviau sužeisti žmonės pasirenka verčiau jau nesikreipti į medikus“, – sakė moteris, kurios žodžius cituoja guardian.co.uk.

Mačiau daug žmonių, kurių kojos buvo sužeistos granatų, o jie tiesiog sakydavo: „Sutvarstykite žaizdas, ir mes toliau eisime kovoti“.

Mikoa Pličiuk, kuri 2005 metais buvo Ukrainos sveikatos apsaugos ministrė, sakė, kad smarkiai sužaloti žmonės ėmė kreiptis pagalbos po 14 valandos vietos laiku. „Daugelis besikreipusiųjų buvo sužeisti į galvą: jiems pataikė akmenys ar plytos. Taip pat buvo iš ginklų sužeistų žmonių, – sakė ji. – Aš mačiau daug ko praėjusią naktį. Tačiau nei vienas sužeistasis nieko nekaltino ir nemaldavo pagalbos. Mačiau daug žmonių, kurių kojos buvo sužeistos granatų, o jie tiesiog sakydavo: „Sutvarstykite žaizdas, ir mes toliau eisime kovoti“.

Ji pasakojo, kad kai opozicijos atstovai bandė iškviesti greitosios pagalbos automobilius, pareigūnai neleido šiems privažiuoti. 

VIDEO: Tiesioginė transliacija

Atnaujinta 20.08 val. Atleido Generalinio štabo viršininką

V.Janukovyčius nusprendė atleisti Generalinio štabo viršininką Vladimirą Zamaną. Jį pakeitė anksčiau Ukrainos jūrų pajėgoms vadovavęs Jurijus Iljinas, skelbia gazeta.ru. 

Kitu įsaku V.Janukovyčius atleido J.Iljiną iš Ukrainos Ginkluotųjų pajėgų Karinio jūrų laivyno vado pareigų. Abu įsakai pasirašyti trečiadienį ir paskelbti valstybės vadovo tinklalapyje.

Tuo tarpu Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas paragino Ukrainos valdžią atitraukti saugumo pajėgas, apsupusias protestuotojus Kijevo centre, ir pasakė prezidentui V.Janukovyčiui, kad pasaulis atidžiai stebi jo veiksmus.

„Esu labai sunerimęs dėl vaizdų, kurios matome Ukrainoje, – sakoma D.Camerono pareiškime. – Abipusis smurtas visiškai nepriimtinas, ir prezidentui Janukovyčiui tenka ypatinga atsakomybė atitraukti vyriausybines pajėgas ir deeskaluoti padėtį“. „Prezidentas Janukovyčius turėtų neabejoti, kad pasaulis stebi jo veiksmus ir kad atsakingiems už smurtą teks atsakyti“, – nurodoma Didžiosios Britanijos premjero pareiškime.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojai Kijeve
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojai Kijeve

Atnaujinta 19.36 val. Maskva žada į konfliktą nesikišti

Vokietija ir Prancūzija trečiadienį pasmerkė mirtiną smurtą Ukrainoje – prezidentas Francois Hollande'as paragino imtis sankcijų, o kanclerė Angela Merkel pareiškė solidarumą su protestuotojais. „Ukrainoje matomi neapsakomi, nepriimtini, netoleruotini veiksmai“, – sakė Prancūzijos lyderis Paryžiuje per bendrą spaudos konferenciją su savo kolege. Kalbėdamas apie aukščiausio laipsnio „smurtą, žiaurumą ir represijas“, F.Hollande'as pasakė, kad jis ir A.Merkel smerkia „visus šiuos veiksmus ir iš valstybės sklindantį žiaurumą“.

„Visi prisidėjusieji prie šių veiksmų, visi rengusieji šiuos veiksmus turi žinoti, kad jiems gresia sankcijos“, – pasakė Prancūzijos prezidentas. „Mes esame su vyrais ir moterimis, kenčiančiais“ Kijeve, pridūrė A.Merkel. „Mes, žinoma, kalbėsimės su opozicinėmis partijomis, taip pat ieškosime galimybės vesti derybas su vyriausybe ir Ukrainos prezidentu, kai tik jis parodys esąs pasirengęs“, – sakė A.Merkel per spaudos konferenciją po susitikimo su F.Hollande'u.

Tiesioginė transliacija:

Visi prisidėjusieji prie šių veiksmų, visi rengusieji šiuos veiksmus turi žinoti, kad jiems gresia sankcijos, – F.Hollande'as.

Tuo tarpu Rusijos atstovai, kaip ir tikėtasi, kaltinimus metė opozicijai. Kruvinus neramumus Rusijos atstovai įvertino kaip bandymą įvykdyti valstybinį perversmą.

„Rusijos vadovybės nuomone, atsakomybė už įvykius šalyje tenka ekstremistiniams elementams, kurių veiksmai, mūsų požiūriu, dera vertinti kaip bandymą įvykdyti perversmą“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, kurį cituoja naujienų agentūra „RIA Novosti“. Atskirame pareiškime Rusijos užsienio reikalų ministerija paragino opoziciją nedelsiant užbaigti smurtą. „Rusija reikalauja, kad „aikštės“ (Maidano) lyderiai nutrauktų kraujo liejimą savo šalyje“, – sakoma pareiškime. Pareiškime, kuriame Ukraina vadinama „broliška“ šalimi, sakoma: „Mes panaudosime visą įtaką, kad atkurtumėme taiką ir ramybę“.

D.Peskovas taip pat pat pranešė, kad V.Putinas ir Ukrainos vadovas Viktoras Janukovyčius kalbėjosi telefonu. Tačiau jis paneigė kaltinimus, esą V.Putinas slapčiomis daro įtaką įvykių eigai, ir pakartojo, kad Maskva į konfliktą nesikiš.

Nuotr. iš „Twitter“/Ginkluotė juda Kijevo centro pusėn
Nuotr. iš „Twitter“/Ginkluotė juda Kijevo centro pusėn

Informavo apie pradėtą operaciją

Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Aleksandras Jakimenko pareiškė, kad jau informavo prezidentą Viktorą Janukovyčių apie pradėtą operaciją, kurios metu visoje šalyje bus sustiprintas patruliavimas gatvėse, valstybės sienos ir strateginių objektų apsauga.

Pasak jo, paskutinės paros įvykiai parodo, kad „ektremistinės grupuotės“ ėmė naudoti šaunamuosius ginklus. Žuvusiųjų skaičius auga.

Saugumiečių duomenimis, opozicija šiuo metu savo rankose sutelkė apie pusantro tūkstančio vienetų šaunamųjų ginklų ir apie šimtą tūkstančių šovinių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Milicijos pareigūnai Kijeve
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Milicijos pareigūnai Kijeve

„Šiuo metu sąmoningai naudojamas smurtas, padeginėjami pastatai ir transporto priemonės, žudomi ir įkaitais imami žmonės, gąsdinami gyventojai siekiant nusikalstamų tikslų. Tai jau ne terorizmo apraiškos – tai konkretūs teroristiniai aktai!“ – teigė A.Jakimenko.

Trečiadienį Ukrainos saugumo tarnybos direktoriaus pavaduotojas Vladimiras Porodko pranešė, kad protestuotojai iš užimtos saugumo būstinės Ivano Frankovske pagrobė 268 pistoletus, 92 granatas ir apie 15 tūkst. šovinių. Taip pat pranešta apie pagrobtus ginklus iš užimto policijos komisariato Lvove.

VIDEO: Nufilmuota, kaip nušaunama protesto akcijų dalyvė

Šiuo metu Kijeve sukoncentruotos ne tik policijos, „Berkut“ ir vidaus kariuomenės pajėgos, bet ir įvestas 500 desantininkų dalinys. Gynybos ministerija teigia, jog karo veiksmams pasiruošę kariai saugos karinius objektus, tačiau nekomentavo, ar papildomos pajėgos nebus panaudotos malšinant protesto akcijas Maidane.

Pareigūnai žuvo nuo kulkų?

Ukrainos sostinėje per susirėmimus nukentėjusiųjų yra apie 800, iš jų 392 – teisėsaugininkai, pranešė Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Vyriausiosios tyrimų valdybos viršininko pavaduotojas Olehas Tatarovas, susitikęs su užsienio valstybių ambasadoriais trečiadienį Kijeve.

BNS pranešimu, jis dar nurodė, kad 350 sužeistų asmenų (civilių ir pareigūnų) gydomi ligoninėse.

„83 teisėsaugininkai atvežti su šautinėmis problemomis, jų būklė sunki“, – pabrėžė O.Tatarovas.

Jis nurodė, kad 10 pareigūnų žuvo, visi – nuo šautinių sužalojimų.

„Mes galime patvirtinti, kad visi sužalojimai padaryti panašiais ginklais, nes visi sužeidimai – savadarbių ginklų“, – aiškino O.Tatarovas.

VRM turimais duomenimis, pagal baudžiamųjų teisės pažeidimų faktus iškeltos 45 baudžiamosios bylos, sulaikyti 59 įtariami nusikaltimus padarę asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius