Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiras Putinas ėmė baimintis galimo savo populiarumo smukimo

Nepaisant to, kad net 86 proc. Rusijos gyventojų, apklausų duomenimis, tvirtina remiantys šalies prezidentą Vladimirą Putiną ir jo vykdomą politiką, Kremliuje baiminamasi galimo piliečių nuotaikų pokyčio, rašo „Bloomberg“.
Vladimiras Putinas su šunimis
Vladimiras Putinas su šunimis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

V.Putinas pastaraisiais mėnesiais kelis kartus su savo patarėjais aptarė pragyvenimo lygio kritimo Rusijoje problemą, skelbia agentūra, remdamasi informuotais šaltiniais.

Pasak „Bloomberg“ pašnekovų, Rusijos gyventojų nuotaikas kruopščiai seka Federalinė apsaugos tarnyba (FAT). Jos darbuotojai įprastai yra atsakingi už prezidento saugumo užtikrinimą. Naujametinių švenčių išvakarėse FAT stebi kylantį nepasitenkinimą, ypač skurdesniuose šalies regionuose. Norėdama nuslopinti tokias nuotaikas, speciali darbo grupė numato, kokias papildomas subsidijas skirti tokioms probleminėms vietovėms, ir organizuoja naujų darbo vietų steigimą, tvirtino „Bloomberg“ šaltiniai. Jokio oficialaus FAT komentaro šia tema agentūros žurnalistai nesulaukė.

Lapkričio pabaigoje Rusijos statistikos tarnyba „Rosstat“ paskelbė, kad nuo metų pradžios iki spalio realus šalies gyventojų uždarbis sumažėjo 10,9 proc.

Aukšto V.Putino reitingo išlaikymo klausimas tapo ypač aktualus dėl recesijos, kuri stebima Rusijoje. „Bloomberg“ pažymi, kad kol kas gyventojų protestai pasireiškia tik lokaliais streikais. Garsiausiai pastaruoju metu nuskambėjo tolimųjų reisų vairuotojų, pasipiktinusių nauja mokamų kelių sistema „Platon“ ir ketinusių užblokuoti Maskvos žiedinę automagistralę, istorija. Maskvos policijai pavyko bent kol kas sutrukdyti vilkikų vairuotojams įgyvendinti savo užmačias – dabar jie susirinko į kelias stovyklas aplink Rusijos sostinę ir svarsto, ką daryti toliau.

V.Putinas iš esmės kliaunasi tuo, kad Rusijos gyventojai turbūt sutiks verčiau susiveržti diržus, kad tik būtų išsaugota santykinė visuomeninė ramybė, ir kantriai lauks ekonomikos atsigavimo. Per neseniai skaitytą metinį pranešimą V.Putinas sutiko, kad situacija šalyje sudėtinga. Prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas kiek anksčiau sakė, kad V.Putinas „pakankamai daug laiko skiria ekonomikai ir antikrizinei veiklai“.

Lapkričio pabaigoje Rusijos statistikos tarnyba „Rosstat“ paskelbė, kad nuo metų pradžios iki spalio realus šalies gyventojų uždarbis sumažėjo 10,9 proc. Apklausos, kurią atliko rinkos tyrimų agentūra IRG, duomenimis, krizė privertė rusus skirti mažiau pinigų Naujųjų metų šventimui. Birželį skurdžiai gyvenančių žmonių skaičius Rusijoje pasiekė 22,9 mln. Analitikų vertinimais, šis skaičius ir toliau auga, tačiau tai kol kas nepaveikė prezidento reitingo.

V.Putino reitingas istorinių aukštumų pasiekė 2014 metų birželį, netrukus po Krymo prijungimo prie Rusijos Federacijos. Tada sociologinių tyrimų centras „Levada-Centr“ užfiksavo V.Putino populiarumo išaugimą iki 86 proc.

Pernai analitikai prognozavo, kad rusų euforija ir patriotinės nuotaikos, kurias sukėlė Krymo aneksija, išblės ir V.Putino populiarumas vėl sumažės, tačiau naujausi sociologiniai tyrimai rodo, kad per pusantrų metų niekas iš esmės nepasikeitė, o prezidento reitingas dar labiau padidėjo, kai per valstybinius kanalus pradėtos rodyti ataskaitos apie Rusijos karinių oro pajėgų antskrydžius Sirijoje.

Kita vertus, net ir patys Rusijos sociologai atkreipia dėmesį į tai, kad V.Putinas sugebėjo išnaikinti bet kokią realesnę opoziciją ir vis daugiau remiasi tradiciniu Rusijos lyderio modeliu – „vadovas geras, o bajorai jo aplinkoje blogi“.

Visokiais priešais gąsdinanti valstybinė propaganda taip pat stiprina V.Putino įvaizdį ir dauguma šalies gyventojų užima pasyvią poziciją susirūpinę, kad padėtis dar nepablogėtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius