Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 30 /18:38

Vladimiras Putinas gruodį lankysis Japonijoje

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gruodį lankysis Japonijoje, nes Maskva ir Japonija siekia švelninti dėl ginčijamų salų priklausomybės nesibaigiančią nesantaiką, pranešė antradienį Kremlius.
Shinzo Abe ir Vladimiras Putinas
Shinzo Abe ir Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Gruodį įvyks seniai atidėliojamas Putino vizitas į Japoniją“, – sakė valstybės vadovo padėjėjas Jurijus Ušakovas žurnalistams.

„Vizito datos jau suderintos, bet mes, turbūt, paskelbsime jas suderinę su Japonija“, – pridūrė jis.

Pasak jo, konkretūs šio vizito dienotvarkės klausimai bus aptarti Vladivostoke per V.Putino ir Japonijos ministro pirmininko Sinzo Abe susitikimą Rytų ekonomikos forumo užkulisiuose rugsėjo 2 dieną. Iš pradžių abiejų šalių lyderiai aptars dvišalių santykių plėtrą ir jautrius tarptautinės problematikos klausimus. Vėliau įvyks pasitarimas vadinamojo darbo stalo būdu; dalyvaus abiejų šalių ministrai ir verslo atstovai.

Tokijo ir Maskvos santykius temdo ginčas, besitęsiantis nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos, kai Sovietų Sąjungos pajėgos užėmė keturias pietines Kurilų salas Ramiajame vandenyne, kurios Japonijoje vadinamos Šiaurės Teritorijomis.

Dėl išliekančios įtampos abi šalys dar nėra pasirašiusios oficialios taikos sutarties, taip pat stringa dvišalė prekyba ir investicijos.

V.Putinas pastarąjį kartą Japonijoje lankėsi 2005 metais.

Po Sh.Abe apsilankymo Rusijoje gegužės mėnesį Kremlius pradėjo planuoti atsakomąjį V.Putino vizitą, kuris turėtų įvykti iki metų pabaigos, abiems šalims, iš pažiūros, norint atnaujinti derybas dėl teritorinio ginčo sprendimo.

Tokijas, kuris yra artimas Vašingtono sąjungininkas, įvedė sankcijas Maskvai dėl Krymo aneksavimo ir neramumų rytinėje Ukrainoje.

Daug metų abiejų šalių lyderiai bandė išjudinti iš mirties taško dešimtmečius besitęsiantį ginčą dėl teritorijų, tačiau, atrodo, kad sutarimas vis dar yra sunkiai pasiekiamas.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas anksčiau šiais metais pareiškė, kad santykiuose su Japonija Rusija nori „judėti į priekį“, bet nėra pasiruošusi daryti nuolaidų dėl „Antrojo pasaulinio karo rezultatų“.

Praėjusiais metais Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas supykdė Tokiją, kai apsilankė vienoje iš tų salų, kurioje gyvena apie 19 tūkst. Rusijos piliečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius