Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiras Putinas karių žūtį taikos metu vykstančiose operacijose pavertė valstybine paslaptimi

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pasirašė dekretą, pagal kurį karinių pajėgų netektys „per specialias operacijas“ taikos metu yra valstybės paslaptis, Kremliui tebeneigiant kaltinimus dėl Rusijos karių paramos prorusiškiems separatistams rytinėje Ukrainoje.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ši pataisa išplečia vadinamųjų Rusijos „valstybės paslapčių“ sąrašą, į jį įtraukiant bet kokią „informaciją apie (karinio) personalo praradimus... specialiose operacijose taikos metu“. Tai reiškia, kad asmenys, nutekinę informaciją apie į specialias operacijas taikos metu išsiųstų karių žūtį, gali būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn“.

Tačiau dokumente tiksliai neapibrėžiama, kas yra „speciali operacija“. Valstybės paslapčių atskleidimas, kai jis nesusijęs su jų perdavimu užsienio valstybei, yra baudžiamasis nusikaltimas, už kurį numatyta iki ketverių metų laisvės atėmimo bausmė.

Pasak apžvalgininkų, nauju dekretu siekiama užkirsti kelią bet kokiam informacijos apie Rusijos karių žūtį Ukrainoje nutekėjimui, aktyvistams paskelbus virtinę tai patvirtinančių įrodymų.

Rusijos karių buvimą rytinėje Ukrainoje patvirtina aktyvistų pranešimai apie tylomis rengiamas karių laidotuves, interviu su kariais Rusijos žiniasklaidoje, jų artimųjų pateikta bei socialiniuose tinkluose surinkta informacija.

„Tikslas yra neatskleisti netekčių Donbase“, – sakė kariuomenės ekspertas Pavelas Felgenhaueris, kalbėdamas apie karo zoną rytinėje Ukrainoje.

„Dar niekada negirdėjau apie teisinį specialiųjų operacijos sąvokos apibrėžimą, – sakė jis. – Vadinasi, prie to galima priskirti ką nori.“

Kremlius atkakliai neigia, kad Rusijos pajėgos kovoja Ukrainoje ir tvirtina, kad ten esantys separatistus remiantys kariai yra savanoriai.

Ukraina ir Vakarai teigia, kad Rusija ne tik ginkluoja separatistus, bet ir siunčia jiems į pagalbą savo kariuomenę kovoti su Kijevo pajėgomis.

Rusijos karių buvimą rytinėje Ukrainoje patvirtina aktyvistų pranešimai apie tylomis rengiamas karių laidotuves, interviu su kariais Rusijos žiniasklaidoje, jų artimųjų pateikta bei socialiniuose tinkluose surinkta informacija.

Remiantis nepriklausomos agentūros „Levada“ atlikto tyrimo gegužės 5 dieną paskelbtais rezultatais, tik 20 procentų rusų mano, kad vyriausybės pajėgos iš tiesų kovoja Ukrainoje.

Keturiasdešimt aštuoni procentai apklaustųjų sako tikintys, kad rusai ten vyksta kovoti savanoriškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius