Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiras Putinas mėgsta kištis į rinkimus svetur: pavyzdys – Gruzija

Iš Vašingtono kaltinimai Rusijai skrieja vienas po kito: Rusijos programišiai padėjo Donaldui Trumpui tapti prezidentu, rusai troliai internete skleidė melą. Visa tai, tik gerokai mažesniu mastu, jau girdėta ir matyta – prieš ir per 2012 metų spalio parlamento rinkimus Gruzijoje, rašo „Politico“.
Bidzina Ivanišvilis.
Bidzina Ivanišvilis. / DN nuotr.

Tbilisyje tąsyk vyko tai, kas šįmet vyko Jungtinėse Amerikos Valstijose. Palyginimas tik iš pirmo žvilgsnio įžūlus – paralelės nenuneigiamos ir keliančios nerimą.

2012-aisiais Gruzijoje niekas neįtarė, kad eilė iš pažiūros nesusijusių incidentų gali nulemti rinkimų baigtį ir kad tie incidentai buvo koordinuojami iš užsienio.

Kad Kremlius gali kištis į rinkimus, atvirai kalbėjo vienintelis asmuo – Gruzijos prezidentas Michailis Saakašvilis. Tačiau jo niekas neklausė – atvirkščiai, M.Saakašvilio perspėjimai tik sustiprino įspūdį, kad jis mėgsta be reikalo provokuoti Maskvą.

Užsieniečiams parduota Gruzija

Rinkimus Gruzijoje tada laimėjo opozicinė partija „Gruzijos svajonė“. Tai buvo neįtikėtina iki tol apolitiško oligarcho su neribotais finansiniais ištekliais, kuris ėmėsi vadovauti šalies opozicijai, sėkmė.

Tas oligarchas – Bidzina Ivanišvilis – per rinkimų kampaniją netgi atsisakė kritikuoti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną. Tokia pozicija buvo neįprasta Gruzijoje, kuri vos prieš ketverius metus – 2008-aisiais buvo įsivėlusi į trumpą karą su rusais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Bidzina Ivanišvilis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Bidzina Ivanišvilis

B.Ivanišvilis kalbėjo apie būtinybę „nesivelti į mūšį su Rusija“. Vietoj to jis su pagalbininkais sukūrė savotišką alternatyvų gruzinišką nacionalizmą, nukreiptą prieš užsieniečius.

Visai kaip D.Trumpas šiais metais aiškino apie Ameriką, taip ir B.Ivanišvilis 2012 metais kalbėjo apie tai, kad Gruziją yra supirkę užsieniečiai, kad svetur iškeliauja darbo vietos.

Milijardierius – tai dar vienas bendras B.Ivanišvilio ir D.Trumpo vardiklis – gerinosi religiniams lyderiams, grūmojo globalizacijai ir pavojams Gruzijos nacionalinei tapatybei. Svarbiausia – Gruzija.

Pradėjo grasinti karu

Kaip pastebi „Politico“, tai buvo bene pirmoji putinistinės kraštutinių dešiniųjų ideologijos eksporto svetur repeticija. Šiandien visa tai jau puikiai pažįstama daug kur Vakarų Europoje ir, žinoma, JAV, kur jau triumfuoja D.Trumpas.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

B.Ivanišvilis per visą kampaniją rengė triukšmingus ir piktus rinkiminius renginius, kuriuose keikė savo oponentus prieš kameras ir laidė įspėjimus – jei pralaimėsime, eisime į gatves.

Be abejo, „Gruzijos svajonės“ kandidatai daug ir dažnai aiškino, kad „sistema veikia prieš juos“. B.Ivanišvilis ir pats tikino, kad pralaimėti gali tik vienu atveju – jei bus klastojami balsai. Kažkur girdėta, ir ne taip seniai, tiesa?

„Gruzijos svajonės“ kandidatai daug ir dažnai aiškino, kad „sistema veikia prieš juos“. B.Ivanišvilis ir pats tikino, kad pralaimėti gali tik vienu atveju – jei bus klastojami balsai.

Galiausiai milijardierius tvirtino pasiųsiantis savo rėmėjus stebėti, kaip balsuojama apylinkėse ir kaip skaičiuojami balsai. Jis pasėjo masinį nepasitikėjimą rinkimų sistema Gruzijoje – taip, kaip D.Trumpas Amerikoje.

O ką Rusija? Kelios savaitės prieš rinkimus iš Maskvos pradėjo skrieti įspėjimai dėl galimos naujos karinės konfrontacijos. Suprask, gruzinams reikia pasirinkti tarp ramybės – B.Ivanišvilio – ir konflikto – M.Saakašvilio bei jo partijos.

Lyg tyčia šįmet Amerikoje žmonės kaip tik ruošėsi balsuoti, o internete pradėjo sklisti dezinformacija, esą Hillary Clinton siekia sukelti Trečiąjį pasaulinį karą.

Negana to, rusai pasistengė surengti pilietinės gynybos pratybas, kuriomis sudarė įspūdį, kad ruošiamasi dideliam, galbūt net branduoliniam konfliktui. Vėlgi: D.Trumpas – taika, H.Clinton – karas.

„Scanpix“/AP nuotr./Hillary Clinton
„Scanpix“/AP nuotr./Hillary Clinton

Ir pats D.Trumpas per vieną savo kampanijos renginių įspėjo: „Jei klausysitės H.Clinton, viskas baigsis Trečiuoju pasauliniu karu.“

Amerika – kietesnis riešutas

V.Putinas vis agresyviau veržė kilpą. Kaip ir Amerikoje, Gruzijoje prieš rinkimus taip pat buvo „staigmena“ – žiniasklaidai buvo nutekintas skandalingas kankinimų kalėjime vaizdo įrašas.

Visa Gruzija ėmė kalbėti tik apie įrašus, o jau po rinkimų paaiškėjo, kad juos paviešino su Kremliumi siejama gruzinų mafijos grupuotė. Taip ir Amerikoje prieš balsavimą pasidarbavo tinklalapis „WikiLeaks“, kurio aktyvistai siejami su Rusijos specialiosiomis tarnybomis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Julianas Assange'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Julianas Assange'as

B.Ivanišvilis premjeru išbuvo vos metus, bet ir toliau valdo šalį naudodamasis „Gruzijos svajone“. O jei jis yra Kremliaus įrankis, Maskva Gruzijoje jau laimėjo. Šis milijardierius visada sakė, kad politika jo nedomina.

Kaip bus su D.Trumpu, nežino niekas – kažin ar ir jis pats. „Gerai bent tai, kad Amerika Kremliui bus kietesnis riešutas. Gruzijos demokratija jauna ir neatsilaikė“, – konstatuoja „Politico“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius