Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiras Putinas metė Ukrainą ir stojo į naują frontą

Visą vasarą Rytų Ukrainoje Rusijos remiami separatistai kasdien atakuodavo Ukrainos pajėgas, tačiau rugsėjo 1-ąją ugnis nurimo. Pradėta spėlioti, kad Vladimiras Putinas nusprendė atsitraukti. Tačiau tuomet pasklido pranešimai iš Sirijos: į čia skrido Rusijos karo lėktuvai, pradėta statyti nauja karinė bazė, iškrauti šarvuočiai, rašo „Business Insider“.
Vladimiras Putinas ir Barckas Obama
Vladimiras Putinas ir Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

V. Putinas neatsitraukė, tik pajėgas perkėlė į kitą frontą, taip erzindamas JAV prezidentą Baracką Obamą. Visgi Ukrainoje, spėjama, liko apie 9 tūkst. Rusijos reguliariosios armijos karių ir 240 tankų.

Spėliojama, kas paskatino V.Putiną žengti į Siriją. Vieni apžvalgininkai sako, kad toks Rusijos prezidento žingsnis žengtas iš nevilties, nes Ukrainos „planas“ nepavyko. Tačiau kiti mano, kad V.Putino panaudota jėga Ukrainoje privertė JAV sutikti su sąlygomis, kurios naudingos Rusijai. Būtent tokį scenarijų V. Putinas nori pakartoti ir Sirijoje.

Kaip rašo „Business Insider“, dabar kvailio vietoje liko JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry, kuris gegužę su V.Putinu Sočyje aptarė padėtį Ukrainoje, Sirijoje ir Irane. Po šio susitikimo J.Kerry viešai skelbė, kad Ukrainos ir Sirijos konfliktas gali būti baigtas bendradarbiaujant JAV ir Rusijai. Šių dviejų šalių diplomatai sutarė, kad iki metų pabaigos reikia išspręsti konfliktus Ukrainoje ir Sirijoje.

Vasarą, kuomet JAV buvo paskendusi derybose su Iranu dėl branduolinės programos, įvyko tai, kas buvo sutarta Sočyje – provakarietiška Petro Porošenkos vyriausybė patvirtino J. Kerry sutartas sąlygas su Rusija. Ukraina tuomet patvirtino daug atgarsių sulaukusias konstitucines reformas, kuriomis separatistų valdomiems regionams suteikė papildomus įgaliojimus.

Nors Rusija nesilaikė susitarimų nutraukti ugnį Rytų Ukrainoje B. Obamos administracija spaudė P.Porošenką priimti konstitucijos pataisas. Ukraina rizikavo prarasti JAV paramą.

Viso to kaina – protestai ir mirtys demonstracijose, tačiau Ukraina įgyvendino J.Kerry ir V.Putino sutarties sąlygą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Angela Merkel, Petro Porošenko ir Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Angela Merkel, Petro Porošenko ir Vladimiras Putinas

Visgi to V.Putinui neužteko. Jis pareiškė, kad priimtos konstitucinės pataisos iš esmės nekeičia Ukrainos teritorijų valdymo modelio.

Šiuo metu Ukraina spaudžiama leisti separatistų užimtose teritorijose rengti valdžios rinkimus.

V.Putino panaudota jėga Ukrainoje privertė JAV sutikti su sąlygomis, kurios naudingos Rusijai

Kuo tai susiję su Sirija?

V.Putinas čia taip pat gali turėti aiškių tikslų. Jis nori, kad JAV ir sąjungininkės nustotų spausti Basharą al Assadą ir siūlo, kad Sirija prisidėtų prie kovos su „Islamo valstybe“. Tai V.Putinas galbūt galėjo pasiūlyti B.Obamai per jų paskutinį pokalbį telefonu. Tačiau JAV prezidentas, kaip ir J. Kerry, galėjo likti apgauti V.Putino, kad šis neva nori bendradarbiauti.

Tai tarsi patvirtina faktas, kad Rusija į Siriją įvedė savo karinius dalinius. Manoma, kad Rusijos karinė technika galėjo būti panaudota kovoje su protestuotojais. Arba kitaip tariant – kovoje už Basharo al Assado režimą.

Galbūt V. Putinas improvizuoja, o gal ir blefuoja. Bet atrodo, kad jis savo veiksmus apskaičiavo ir tikisi, kad B. Obamos administracija į pasikeitusią situaciją Sirijoje reaguos panašiai kaip į Ukrainos įvykius.

Vargu ar Rusijai pavyks išsaugoti dabartinį Sirijos prezidentą valdžioje. Ukrainos situacija taip pat kelia dar daug klausimų. Tačiau jei Rusijos prezidento tikslas buvo parodyti, kad jis moka už nosies vedžioti JAV – jis tai pasiekė.

„Scanpix“/AY-COLLECTION/SIPA nuotr./Sirijos prezidentas Basharas al Assadas
„Scanpix“/AY-COLLECTION/SIPA nuotr./Sirijos prezidentas Basharas al Assadas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius