Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiras Putinas pakluso Kremliaus valiai

Vladimiro Putino prieštaravimai oro smūgiams Libijoje buvo jo asmeninė nuomonė, o oficialią poziciją išreiškia Kremlius, antradienį pareiškė premjero sekretorius spaudai, atsakydamas į diskusiją dėl nesutarimų tandeme.
Maskva, Kremlius
Maskva, Kremlius / „Scanpix“ nuotr.

Pirmadienį Vladimiras Putinas ir Dmitrijus Medvedevas netiesiogiai pasikeitė replikomis Libijos tema, pačiomis aštriausiomis per trejus metrus trunkančią „tandemokratiją“.

Analitikai mėgina suprasti, ar neskilo valdantysis duetas, kurio abu nariai rengia planus dėl prezidento rinkimų, nors žada pirmiausia susitarti vienas su kitu.

Rusija susilaikė per balsavimą Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje, bet D.Medvedevas anksčiau parėmė griežtą Vakarų liniją dėl Libijos lyderio Muamaro Kadhafi, metusio prieš sukilėlius aviaciją ir tankus.

Bet V.Putinas pirmadienį per susitikimą su gynybos įmonės dabininkais pasmerkė oro smūgius Libijai ir – įkandin ekscentriško pulkininko – palygino tai, kas vyksta, su „kryžiaus žygiu“, o JT rezoliuciją pavadino „nevisaverte ir ydinga“.

Premjeras tebėra įtakingiausias asmuo Rusijoje, ir jo vertinimus atidžiai stebi Vakarai, manydami, kad V.Putinas persikels iš vyriausybės į Kremlių 2012 metais. Tačiau premjeras pabrėžė, kad pareiškia asmeninę nuomonę, ir tą patį pakartojo kitą dieną jo sekretorius spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Vertinimas, kurį pateikė premjeras, yra ne kas kita, kaip jo asmeninis požiūris, o vertinimas, kurį pateikė valstybė vadovas, yra vienintelė oficiali Rusijos Federacijos pozicija, kurios visi ir laikosi“, – sakė D.Peskovas.

Premjero vizitas į Balkanus sutapo su metinėmis, kai Belgradą bombardavo NATO pajėgos, kovojusios su Jugoslavijos diktatoriaus Slobodano Miloševičiaus režimu. Iš Slovėnijos V.Putinas išvyko į Belgradą.

Pirmadienį D.Medvedevas, išėjęs pasikalbėti su žurnalistais savo rezidencijoje Pamaskvyje, apsirengęs odine striuke su užrašu „Vyriausiasis kariuomenės vadas“, liepė „visiems būti kuo atidesniems, kai daro pareiškimus, kurie apibūdina įvykius Libijoje“, ir „jokiu būdu“ nevartoti „kryžiaus žygių“ tipo posakių – kad nebūtų provokuojami „civilizacijų konfliktai“.

V.Putinas paliko Kremlių po dviejų prezidentavimo laikotarpių 2008 metais, pasirinkęs įgaliojimų perėmėju D.Medvedevą, kuris turi būti dėtingas jam už politinę karjerą ir yra ne itin ką nuveikęs, vykdydamas pareikštais liberalias reformas.

Liks D.Medvedevas antrajam laikotarpiui ar užleis vietą V.Putinui, tebėra labiausiai intriguojantis klausimas Rusijos politiniame gyvenime, kuriame, kaip sako kritikai, laisva konkurencija seniai užleido vietą siekiančios išlaikyti valdžią viršūnės diktatui.

„ĮDOMŪS LAIKAI“

D.Medvedevas jau ne kartą kritikavo Kremlių ir netiesiogiai apsisvaidė kandžiais žodžiais su V.Putinu svarbiausiomis temomis – pavyzdžiui, dėl stojimo į Pasaulinė prekybos organizaciją (PPO) formų vertinimo, draudimo eksportuoti grūdus po sausros, taip pat dėl viešų Michailo Chodorkovskio bylos vertinimų.

„Dieve mano, kokiais įdomiais laikais mes vėl gyvename! – komentuoja intrigą analitikas Aleksandras Morozovas. – V.Putino pareiškimas krinta į sušildytą “liaudies antivakarietišką„ dirvą. V.Putinas traukia prie savęs Žirinovskio elektoratą“.

Panašiai, kaip Šaltojo karo laikų Vakarų sovietologai, dabartiniai politologai spėlioja, kokiomis kryptimis vyksta užkulisiniai susirėmimai, iš oficialios televizijos – atsižvelgdami į tai, kad labiausiai masinius kanalus kontroliuoja valdžia. Kai kurie mano, kad pirmadienį televizijos citavo griežtus D.Medvedevo teiginius išsamiau nei V.Putino pareikštą nuomonę.

„Aš visada maniau, kad nesutarimai tandeme – agitacinės propagandos prasimanymai. Bet šiandien, atrodo, tai rimta ir esminga“, – parašė savo tinklaraštyje politikos apžvalgininkas Dmitrijus Šušarinas, siedamas susierzinusio V.Putino replikas su jo aplinkos, praradusios sutartis su Libija dėl ginklų pardavimo ir energetikos, nepasitenkinimu.

Iki sankcijų paskelbimo Libija buvo stambi Rusijos ginklų pirkėja. Rusija praras dėl sankcijų M.Kadhafi režimui maždaug 4 mlrd. dolerių, paskaičiavo valstybinės korporacijos „Rostechnologiji“ generalinis direktorius Sergejus Čemezovas, senas V.Putino bendražygis.

Analitikas Dmitrijus Orlovas, kurio žodžius cituoja interneto leidinys „Vzgliad“, mano, kad V.Putino ir D.Medvedevo vertinimų nesutapimas yra politinis žaidimas, nukreiptas į rinkėjus: „Šios nuomonės akivaizdžiai adresuotos skirtingoms auditorijoms“.

Bet opozicijos politikas Vladimiras Milovas svarsto apie „skilimą tandeme“ ir remiasi savo biurokrato patyrimu. V.Milovas buvo energetikos ministro pavaduotojas per pirmąjį V.Putino prezidentavimo laikotarpį, bet neseniai padavė jį į teismą, kaltindamas jį šmeižtu, bet pralaimėjo.

„Visa biurokratija stebės, kaip rutuliojasi įvykiai, užgniaužusi kvapą“, – rašė savo tinklaraštyje V.Milovas.

„Aš valstybės valdyme dirbau, sistemą gerai suprantu... Tai reiškia konfliktą, kad ir ką kalbėtų “politologai„. Neabejoju, kad biurokratija tai suprato teisingai, ir dabar atidžiai žiūri, iš kur vėjas pučia“, – sako jis.

Nors yra nesutarimų tandeme, kritikai nelaukia netikėtumų iš parlamento ir prezidento rinkimų, manydami, kad arba į Kremlių sugrįš premjeras, arba prezidento poste liks D.Medvedevas.

Opozicija ir Vakarai kritikuoja V.Putino sukurtą valdžios vertikalę už sisteminę korupciją, kliūtis laisviems rinkimams, politinės konkurencijos suvaržymą ir televizijos cenzūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius