Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiras Putinas stoja už Donaldą Trumpą, Europa – už NATO

Vladimiras Putinas puolė ginti Donaldą Trumpą – kaip ir išrinktasis Jungtinių Valstijų prezidentas pareiškė, kad pranešimais apie neva jį kompromituojančią medžiagą siekiama pakirsti pergalės teisėtumą. Tuo metu Vakarų lyderiai stojo ginti NATO, sukrėsti vakarykščio jo interviu, esą Aljansas paseno. Prancūzijos prezidentas pamokė, kad europiečiai apsieis be pašalinių nurodinėjimų, o Vokietijos ministras pareiškė, kad grėsmės nemažėja. Bet D. Trumpo atstovas šiandien pareiškė, kad jis gali siekti iš naujo pasirašyti NATO sutartį.
JAV kariai atvyko į Lenkiją
JAV kariai atvyko į Lenkiją / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kremlius pirmadienį pritarė D.Trumpui, kad NATO pasenęs, o antradienį V. Putinas nebesislėpdamas prabilo D.Trumpo žodžiais – esą nors Jungtinių Valstijų prezidento rinkimai baigėsi įtikinama jo pergale, aštria vidaus kova siekiama pakirsti jo teisėtumą.

„Ką, manote, mūsų specialiosios tarnybos gainiojasi paskui kiekvieną Amerikos milijardierių? Žinoma, ne, tai visiški kliedesiai“, – kalbėjo Rusijos prezidentas.

Juokeliais Rusijos prezidentas parodė, kad iki detalių susipažino su praėjusią savaitę paviešinta dosjė apie D.Trumpą neva kompromituojančią vaizdajuostę su prostitutėmis prabangiame Maskvos viešbutyje. Kam jam prostitutės, jei aplink jį gražuolės, klausė.

„Man sunku įsivaizduoti, kad jis nuskuodė į viešbutį susitikti su mūsų sumažinto socialinio atsakingumo merginomis – nors ir jos pačios geriausios pasaulyje. O štai žmonės, kurie užsako tokias klastotes, vis tai dabar naudoja politinėje kovoje, jie blogesni už prostitutes. Jie neturi visai jokių moralinių ribų“, – sakė V.Putinas.

D.Trumpas sugebėjo apversti aukštyn kojom ir Europą – kai pirmadienį duotame interviu jis pavadino NATO pasenusia organizacija, Aljanso ginti stojo šalis, kuri dešimtmečius apskritai nedalyvavo NATO veikloje.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino bučinio piešinys Vilniuje
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino bučinio piešinys Vilniuje

„Atlanto aljansas sukurtas siekiant stiprinti jo narių pajėgumus gintis drauge. Jis bus pasenęs tik tada, kai bus pasenusios grėsmės“, – sakė Prancūzijos prezidentas Francois Hollande`as.

Ginti NATO stojo ir ministras, visad pasisakantis už dialogą su Maskva, o Amerikos tankų pratybas Aljanso rytuose dar prieš pusmetį pavadinęs žvanginimu ginklais.

„Sunku skaityti šį interviu iki galo nejaučiant nerimo. Nėra ženklų, kad įtampa mažėtų. Manau, visos NATO narės interviu perskaitė su tokiu pat nerimu, kaip ir aš“, – nuomonę išsakė Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris.

D.Trumpo atstovas pamėgino nerimą sumažinti – esą kai išrinktasis prezidentas mini žodį „pasenęs“, jis nenori jo sužlugdyti, o tik siekia, kad sąjungininkės deramai finansuotų gynybą. Bet užuot sumažinęs nerimą, pasikėsino į europiečių viltis, kad NATO išgyvens D. Trumpo administraciją.

Mano patarimas – gaminkite geresnius amerikietiškus automobilius, gal tada kas nors juos pirks, – D.Trumpui atkirto Vokietijos vicekancleris Sigmaras Gabrielis.

„Kodėl nesusėdus su savo Šiaurės Atlanto Aljanso nariais ir jį perorganizavus, kodėl chartijos nesudarius iš naujo? Daugelis mūsų renovavome namus. Ir tikrai drabužius pasikeitėme nuo penktojo dešimtmečio. Turime svarstyti apie sutarties pakeitimą, kad deramai sutiktume 21-ąjį ir 22-ąjį amžių“, – sakė JAV prezidento patarėjas Anthony Scaramucci.

Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen, kaip ir daugelis, vis dar tikisi, kad susikalbėti bus galima su D.Trumpo komanda: „Manau, su mūsų draugais Amerikoje svarbu aptarti, kad Europa vykdo modernizacijos procesą, ir kad pradėjo stiprinti saugumo sąjungą ir savo gynybą. Stipri Europa taip pat gerina ir modernizuoja NATO.“

Europiečius suerzino ir Trumpo žodžiai apie prekybą – nacionalizmas ir protekcionizmas nėra didybės receptai, įgėlė Vokietijos vicekancleris, kai Trumpas pasiskundė, kad Niujorke pilna vokiškų automobilių, o Vokietijoje nėra „Chevrolet“.

„Mano patarimas – gaminkite geresnius amerikietiškus automobilius, gal tada kas nors juos pirks“, – D.Trumpui iš kitos Atlanto pusės atkirto Vokietijos vicekancleris Sigmaras Gabrielis.

Prancūzijos finansų ministras konstatavo, kad D. Trumpo žodžiai tik sutelks europiečių gretas – esą joks prancūzas ar kitas europietis negali priimti išpuolio prieš Vokietijos vadovę, kurią išrinktasis prezidentas apkaltino dėl katastrofiškos klaidos, įsileidžiant milijoną, kaip jis sakė, nelegalų.

„Mes, europiečiai, turime likimą imti į savo rankas. Mano požiūriai į transatlantinius klausimus žinomi. Išrinktasis prezidentas dar kartą paskelbė savuosius. Kai jis užims postą, o jo dar neužima, žinoma, dirbsime su Amerikos vyriausybe. Tada ir pamatysime, kokio bendradarbiavimo galime pasiekti“, – teigė Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Prancūzijos vadovas F.Hollande`as sako, kad su amerikiečiais kalbėsis, bet ne klausys nurodymų: „Europa bus pasirengusi siekti transatlantinio bendradarbiavimo, bet remsis savo interesais ir vertybėmis. Europai nereikia patarimų iš šalies ir nurodinėjimų, ką daryti. Mūsų Europoje nemažai, ir žinome, kaip priimti teisingus sprendimus.“

Kai europiečiai inauguracijos laukia su neslepiamu nerimu, Rusijos prezidentas pareiškė, kad Trumpo priešininkai yra pasirengę Vašingtone surengti jau išmoktą Maidaną, kad tik neįleistų jo į Baltuosius rūmus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius