Vladimiras Putinas – sunkiai izoliuojamas agresorius

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nuolat įrodo esantis žmogus, su kuriuo neįmanoma nesiskaityti.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Buvo prognozuojama, kad dėl krizės Ukrainoje Rusijos lyderis taps atstumtuoju, išmestu iš turtingųjų valstybių klubo, ir liks nepakviestas į Didžiojo aštuoneto (G-8) viršūnių susitikimą, kurį pats planavo surengti olimpiniame Sočio mieste – savo pasididžiavime.

JAV vadovaujamos pastangos izoliuoti Maskvą dėl Krymo aneksijos ir numanomos pagalbos Ukrainos prorusiškiems separatistams davė tam tikrų vaisių: Rusija buvo pašalinta iš G-8, o viršūnių susitikimas buvo susiaurintas iki Didžiojo septyneto (G-7) formato ir trečiadienį įvyko Briuselyje.

Tačiau penktadienį, kai pasaulio lyderiai susitiks Prancūzijoje pagerbti sąjungininkų karių, prieš 70 metų bridusių į Normandijos paplūdimius per uraganinę nacistinės Vokietijos pajėgų ugnį, V.Putinas taps itin pastebimu tų atminimo ceremonijų dalyviu.

Ir Prancūzijos, Didžiosios Britanijos bei Vokietijos lyderiai nesikaus su Rusijos lyderiu paplūdimiuose – veikiau vienas po kito asmeniškai su juo susitiks.

Netgi JAV prezidentas Barackas Obama, kurio anksčiau siūlytą „santykių perkrovimo“ planą V.Putinas išmetė į sąšlavyną, neturės kitos išeities, tik stovėti greta žmogaus, kurį jis kadaise palygino su nuobodžiaujančiu mokinuku, krečiančiu eibes klasės galiniame suole.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Barackas Obama
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Barackas Obama

Oficiali JAV pozicija – kad V.Putino buvo neįmanoma nepakviesti į sąjungininkų desanto Normandijoje atminimo ceremonijas, turint galvoje, kiek Sovietų Sąjungos karių kraujo buvo pralieta Rytų fronte per Antrąjį pasaulinį karą.

Tačiau pareigūnai skuba pridurti, kad B.Obama, kitaip negu Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as, Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel, nesuteiks V.Putinui garbės ir nesusitiks oficialių derybų – nors jiedu ne kartą kalbėjosi telefonu nuo Ukrainos krizės pradžios.

Oficiali JAV pozicija – kad V.Putino buvo neįmanoma nepakviesti į sąjungininkų desanto Normandijoje atminimo ceremonijas, turint galvoje, kiek Sovietų Sąjungos karių kraujo buvo pralieta Rytų fronte per Antrąjį pasaulinį karą.

Abu varžovai bus arti vienas kito per intriguojančius lyderių pietus vienoje Prancūzijos pilyje, kuriuose taip pat dalyvaus Britanijos karalienė Elizabeth II ir Europos karališkųjų šeimų nariai, taip pat per ceremoniją vienoje iš istorinio desanto vietų – paplūdimio ruože kodiniu pavadinimu „Sword“ („Kardas“).

„Esu tikras, kad jį pamatysiu – jis ketina ten būti“, – B.Obama sakė antradienį.

„JAV veidmainystė“

Įžvelgdamas potencialią galimybę išnaudoti požiūrių skirtumus tarp Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkių Europoje, V.Putinas, davė išskirtinį interviu Prancūzijos transliuotojams „Europe 1“ ir TF1.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Jis liaupsino Prancūzijos tradiciją vykdyti tarptautinę politiką nepriklausomai nuo Vašingtono ir kalbėjo apie „ypatingus ryšius“ tarp Maskvos ir Paryžiaus.

Jis taip pat kaltino JAV administraciją veidmainiškumu dėl jos „agresyvių“ mėginimų izoliuoti Rusiją. V.Putinas nesureikšmino B.Obamos nenoro su juo susitikti.

„Tai jo pasirinkimas, aš esu pasirengęs dialogui“, – pažymėjo Rusijos lyderis.

„Mes neturime beveik jokių karinių pajėgų užsienyje, tačiau pažiūrėkite: visur pasaulyje yra amerikiečių karinės bazės, amerikiečių kariai už tūkstančių kilometrų nuo savo sienų, – sakė jis. – Jie kišasi į tos ar kitos valstybės vidaus reikalus, tad sunku kaltinti mus piktnaudžiavimu.“

F.Hollande'as tapo pirmuoju susvyravusiu didelės Vakarų šalies lyderiu, kai pakvietė V.Putiną derybų ketvirtadienio vakarą, nors jau buvo suplanuota Prancūzijos lyderio vakarienė su B.Obama.

Prancūzijos vadovas šią keblią diplomatinę problemą spręs pirmiausiai susitikdamas su B.Obama viename Paryžiaus restorane, o vėliau priimdamas V.Putiną vėlyvos vakarienės Eliziejaus rūmų restorane.

D.Cameronas ir A.Merkel vėliau taip pat patvirtino planus susitikti su Rusijos lyderiu, o kai kurie šiuos žingsnius vertina kaip žlugdančius JAV pastangas užtikrinti didžiausią diplomatinį spaudimą Kremliui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Angela Merkel
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Angela Merkel

Proga dialogui?

Vakarų šalių lyderiai, neseniai stebėję, kaip V.Putinas atitraukia savo pajėgas nuo sienos su Ukraina, taip pat Kijeve formuojantis naujai administracijai, galbūt tikisi galimybės sumažinti įtampą dialogu: JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ketvirtadienį Paryžiuje susitiks su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Didžioji Britanija ir Vokietija, palaikančios glaudesnius ekonominius ryšius su Rusija, gali daug prarasti, jeigu krizė gilės. Prancūzija taip pat kratosi JAV spaudimo atšaukti seniai suplanuotą dviejų modernių jūrų desanto laivų pardavimą Rusijai.

Tuo tarpu V.Putinas pasiuntė signalą, jog jeigu Europa nenorės su juo susitikinėti, atsivėrusią galimybę mielai išnaudos kitos šalys: praeitą mėnesį jis sudarė svarbią energetikos sutartį su Kinija.

Kita Didžiojo septyneto šalis – Japonija – siekianti apsidrausti nuo per didelio Kinijos sustiprėjimo, priims V.Putiną vėliau šiais metais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Xi Jinpingas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Xi Jinpingas

Aukšto rango JAV pareigūnai šiemet argumentavo, kad sprendimas pašalinti Rusiją iš Didžiojo aštuoneto buvo griežta bausmė, žinant V.Putino pastangas užsitikrinti tarptautinę pagarbą ir dalyvauti priimant pasaulinės svarbos sprendimus.

V.Putinas pasiuntė signalą, jog jeigu Europa nenorės su juo susitikinėti, atsivėrusią galimybę mielai išnaudos kitos šalys: praeitą mėnesį jis sudarė svarbią energetikos sutartį su Kinija.

Tačiau panašu, kad V.Putinui šią savaitę teks daug bendrauti su Vakarų šalių lyderiais, kurie atkakliai tikina, kad laikosi vieningos pozicijos.

G-7 lyderiai taip pat pažymėjo, kad F.Hollande'as pademonstravo palaikymą Ukrainai, pakviesdamas jos išrinktąjį prezidentą Petro Porošenką į atminimo renginius Normandijoje.

B.Obama ragino V.Putiną susitikti su naujuoju lyderiu ir pažadėjo su Rusijos vadovu kalbėti tiesiai šviesiai.

„Jis gali priimti sprendimą, kad dabar, pradėjęs atitraukti savo karius, buvusius prie (Ukrainos) sienos, taip pat galėtų panaudoti savo įtaką, kad tie separatistiniai elementai aprimtų, – aiškino B.Obama. – Jis gali susitikti su Ukrainos išrinktuoju prezidentu, pripažinti, kad rinkimai buvo teisėti.“

„Tai aš jam pasakysiu, jeigu pasimatysime viešai. Tai esu jam sakęs privačiai, – pažymėjo JAV vadovas. – Viliuosi, kad Davidas Cameronas ir Francois Hollande'as pabrėš jam tuos pačius punktus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius