Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiras Putinas suteikė malonę Michailui Chodorkovskiui – Rusijos kalinys Nr. 1 paleistas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį pasirašė dokumentą, kuriuo suteikiama malonė jau dešimtmetį kalinamam verslo magnatui Michailui Chodorkovskiui, pranešė Kremliaus spaudos tarnyba. Spauda praneša, kad kalinys iš kolonijos paleistas penktadienį vidurdienį Rusijos laiku.
Michailas Chodorkovskis
Michailas Chodorkovskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Vadovaudamasis žmogiškumo principais, nutariu: suteikti malonę nuteistajam Michailui Borisovičiui Chodorkovskiui, gimusiam 1963 metais Maskvos mieste, atleidžiant jį nuo tolesnio laisvės atėmimo bausmės vykdymo“, – sakoma prezidento pasirašytame įsake.

Įsakas įsigalioja nuo jo pasirašymo dienos.

Kaip praneša naujienų agentūra „Interfax“, M.Chodorkovskis iš kolonijos buvo paleistas penktadienį, gavus prezidento Vladimiro Putino įsakymą dėl malonės suteikimo.

„Maždaug 12 val. 20 min. (10 val. 20 min. Lietuvos laiku) Michailas Chodorkovskis išėjo iš kolonijos“ Segežos mieste Karelijoje Rusijos šiaurės vakaruose, agentūrai sakė saugumo šaltinis Karelijoje.

„Jeigu įsakymas pasirašytas, tai jį reikia nedelsiant vykdyti“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė advokatas Vadimas Kliuvgantas.

Pagal Rusijos įstatymus, malonę gavęs kalinys į laisvę išeina, kai jo kolonija gauna prezidento pasirašytą dokumentą.

Tokia tvarka yra numatyta Rusijos baudžiamojo kodekso 173-iajame straipsnyje.

„Atleidimas nuo bausmės atlikimo pirma laiko įvykdomas tą dieną, kai gaunami atitinkami teismo nutarimai, teismo nutartys, malonės aktas, ... o minėtų dokumentų gavimo pasibaigus darbo dienai atvejais – kitos dienos rytą (jeigu aktais dėl malonės arba amnestijos nenumatyta kitaip)“, - sako įstatymas.

Marina Chodorkovskaja – M.Chodorkovskio motina – apie situaciją dėl prezidento malonės jos sūnui sužinojo iš žiniasklaidos

„Viską sužinome iš žiniasklaidos. Štai dabar per televizorių matau (pranešimus apie malonę M.Chodorkovskiui)“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė M.Chodorkovskaja.

Ji pabrėžė, kad šeštadieniais jos sūnus turėdavo galimybę telefonu 15 minučių pasikalbėti su artimaisiais ir „tą laiką jis dalijo visiems“.

„Mes turime galimybę pasikalbėti su juo maždaug dvi minutes“, – sakė garsiausio Rusijos kalinio motina.

Laikraštis „Kommersant“ rašo, kad buvęs naftos magnatas, Kremliaus kritikas M.Chodorkovskis Rusijos prezidento Vladimiro Putino malonės paprašė spaudžiamas slaptųjų tarnybų.

V.Putinas ketvirtadienį pribloškė Rusiją pareikšdamas, kad garsiausias šalies kalinys, kuris už grotų sėdi nuo 2003 metų, paprašė malonės dėl humanitarinio pobūdžio aplinkybių, nurodydamas, kad serga jo motina.

Buvęs naftos bendrovės „Jukos“ vadovas, kažkada – turtingiausias Rusijos žmogus, anksčiau ne kartą sakė, kad neprašys V.Putino malonės, nes tai prilygtų kaltės pripažinimui.

„Kol kas sunku įsivaizduoti, kad malonės Chodorkovskiui viešųjų ryšių efektas užgydys žaizdas, prieš 10 metų padarytas ekonomikai ir visuomenei“, – rašo „Vedomosti“.

V.Putinas apie jo malonės prašymą paskelbė tokiu metu, kai į Rusiją nukrypęs tarptautinės bendrijos tiriamasis žvilgsnis dėl žmogaus teisių šioje šalyje padėties prieš vasarį prasidėsiančią Sočio žiemos olimpiadą.

Remdamasis neįvardytais šaltiniais, „Kommersant“ rašo, kad Rusijos saugumo tarnybos atstovai neseniai kalbėjosi su M.Chodorkovskiu ir jam pasakė, kad vėžiu sergančios jo motinos sveikata prastėja, be to, perspėjo dėl galimos trečios baudžiamosios bylos.

„Šis pokalbis, kuris įvyko be advokatų, privertė Michailą Chodorkovskį kreiptis į prezidentą“, – teigiama straipsnyje.

M.Chodorkovskis turėjo būti paleistas 2014 metų rugpjūtį, bet Rusijos prokurorai anksčiau šį mėnesį pagrasino trečia byla dėl pinigų plovimo.

V.Putinas ketvirtadienį žurnalistams sakė, kad nemato tos trečios bylos perspektyvų.

M.Chodorkovskio paleidimas po daugiau kaip 10 kalėjimo už sukčiavimą ir grobstymą metų tapo viena svarbiausių naujienų Rusijoje.

„Dieve, jis sulaukė malonės!“ – skelbia laikraštis „Moskovskij komsomolec“.

Verslo dienraštis „Vedomosti“ M.Chodorkovskio paleidimą vadina viešųjų ryšių triuku.

„Kol kas sunku įsivaizduoti, kad malonės Chodorkovskiui viešųjų ryšių efektas užgydys žaizdas, prieš 10 metų padarytas ekonomikai ir visuomenei“, – rašo laikraštis.

„Prieš 10 metų sukurta sistema veiks ir ateityje. Chodorkovskis nebekelia pavojaus sistemai“, – sakoma jame.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius