Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiras Putinas: teisėsaugos institucijos turi užkirsti kelią sumaiščiai šalyje

Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas pareiškė viltį, kad teisėsaugos institucijoms pavyks sureguliuoti pagal įstatymus ir Rusijos Konstituciją situaciją, susijusią su demonstracijomis.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Remdamosi didžiąja dalimi piliečių, kurie nenori jokios sumaišties šalyje, teisėsaugos institucijos turi visa tai organizuoti pagal mūsų valstybės galiojančius įstatymus ir Konstituciją“, – pareiškė V.Putinas Rusijos liaudies fronto koordinacinės tarybos posėdyje.

Premjeras pridūrė, jog viliasi, „kad taip ir bus“.

Rusijos premjeras mano, kad reikia skirti (kritiką), kurią valdžiai pateikia žmonės, veikiantys pagal instrukcijas iš užsienio, ir tų, kurie dirba ir susiduria su problemomis Rusijoje, bet jis pabrėžė, kad dialogo reikia su visais.

Per Rusijos liaudies fronto koordinacinės tarybos posėdį vienas susitikimo dalyvių pažymėjo, kad dažnai girdima valdžios kritika iš žmonių, kurie patys nesiūlo, kaip spręsti problemas.

V.Putinas pažymėjo, kad yra skirtumas, kas kritikuoja.

„Kai turimi omenyje žmones, kurie į Ameriką išvažiuoja, ten pasimoko, pinigų gauna ir įrenginių įsigija, po to čia atvažiuoja ir imasi provokacijų, tempdami žmones į gatves – visų pirma, šių žmonių negalima vienodai vertinti, bet tai vienas dalykas“, – sakė premjeras, patikslindamas: „Kai su instruktažu ir su pinigais atvažiuoja pas mus iš užsienio“.

Kitas reikalas, pasak jo, kai darbo žmogus atsistojo, suformulavo problemą, bet nežino, kaip ją spręsti.

„O jis ir neprivalo žinoti, kaip ją spręsti. Mes su jumis turime žinoti, kaip spręstią šią problemą. Ir vadovaukimės tuo, kad kiekvienas turi dirbti savo darbą“, – sakė vyriausybės vadovas.

V.Putinas neplanuoja palikti partijos „Vieningoji Rusija“ lyderio posto pasirengimo šalies prezidento rinkimams laikotarpiu

Jeigu žmogus dirba, pridūrė V.Putinas, maitina savo šeimą ir sprendžia uždavinius, taip pat ir šalies, ir susiduria su problemomis ir neteisingumu, „kalba apie tai, tai šitai nereiškia, kad jis privalo tučtuojau pasiūlyti sprendimą“.

„Mes patys kartais negalime pasiūlyti sprendimo. Bet tai mūsų pareiga“, – pridūrė jis.

Kaltina JAV ir žada bausti protestuotojus

Rusijos premjeras ketvirtadienį apkaltino JAV kurstant neramumus jo šalyje dėl ginčijamų rinkimų, taip pat perspėjo protestuotojus, jog jie bus nubausti, jeigu peržengs įstatymų ribas.

Po tris dienas trukusių protestų prieš rinkimus, kurie, pasak opozicijos, buvo masiškai klastojami, V.Putinas pareiškė, kad valdžia turėtų pradėti dialogą su opozicija, tačiau apkaltino kai kuriuos jos lyderius elgiantis savanaudiškai.

„Jeigu kas nors pažeidžia įstatymą, tada saugumo pajėgos privalo užtikrinti įstatymų laikymąsi visomis teisėtomis priemonėmis“, – sakė V.Putinas, pirmąkart viešai komentuodamas šias demonstracijas.

Rusijos opozicija pažadėjo ateinantį savaitgalį surengti masinę demonstraciją Maskvoje, protestuojant prieš rinkimų rezultatus, nors per ankstesnes akcijas buvo suimti apie tūkstantis aktyvistų.

V.Putinas pabrėžė, jog „jeigu žmonės veikia pagal įstatymus, jiems turi būti suteikta galimybė pasisakyti, o mes neturėtume varžyti šių pilietinių teisių“.

Tačiau jis užsipuolė JAV valstybės sekretorę Hillary Clinton, kuri kritikavo sekmadienį vykusius rinkimus, netgi neperskaičiusi tarptautinių stebėtojų pranešimų. JAV valstybės sekretorė padarė pirma laiko išvadas apie parlamento rinkimų Rusijoje rezultatus, nesulaukusi net ESBO Demokratinių institutų ir žmogaus teisių biuro (DIŽTB) stebėtojų ataskaitos, pareiškė šalies ministras pirmininkas.

„Ji davė toną kai kuriems mūsų veikėjams šalies viduje, davė signalą. Jie šį signalą išgirdo ir, JAV valstybės departamento remiami, pradėjo aktyviai dirbti“, – pridūrė V.Putinas.

Pasak V.Putino, JAV kritika „nustatė toną kai kuriems žmonėms šalyje ir davė signalą“.

Prieš šiuos rinkimus V.Putinas taip pat kaltino Vakarų šalis finansuojant Rusijos nevyriausybines organizacijas, kurstant jas ginčyti rinkimų rezultatų teisėtumą.

„Mes čia visi esame suaugę žmonės ir suprantame, jog dalis organizatorių veikia pagal žinomą scenarijų, turėdami savų griežtai savanaudiškų politinių tikslų, – tvirtino V.Putinas. – Tačiau mes taip pat žinome, jog mūsų šalyje žmonės nenori, kad padėtis Rusijoje vystytųsi kaip Kirgizijoje arba ne per seniausiai Ukrainoje. Chaoso niekas nenori.“

Pasak V.Putino, JAV kritika „nustatė toną kai kuriems žmonėms šalyje ir davė signalą“.

Kita vertus, V.Putinas akcentavo, kad tarp režimo ir opozicijos turėtų vykti dialogas.

„Turime vystyti dialogą su tais, kurie nusiteikę opoziciškai, suteikti jiems galimybę pasisakyti, naudojantis jų konstitucine teise į demonstracijas, į savo nuomonės formulavimą“, – sakė jis.

Griežtins šalies politiką trikdančiųjų atsakomybę

V.Putinas pritarė siūlymui sugriežtinti atsakomybę tiems, kurie pagal užsienio valstybių užsakymą mėgina kištis į vidaus procesus Rusijoje.

„Apginti savo suverenitetą mes privalome, ir reikės pagalvoti, kaip patobulinti įstatymus, sugriežtinant atsakomybę tiems, kurie vykdo užsienio valstybės užduotis daryti įtaką vidaus politikos procesams“, – sakė V.Putinas per susitikimą su Rusijos liaudies fronto federalinės koordinacinės tarybos dalyviais.

Kalbėdamas apie lėšas, siunčiamas į Rusiją iš užsienio, V.Putinas pažymėjo, kad jeigu tai susiję su humanitariniais klausimais, tarp jų su medicina, „tai normalu“.

„Bet kai pinigai iš užsienio investuojami į politinę veiklą šalies viduje, tai turi mus priversti susimąstyti. Ypač neleistinos pinigų iš užsienio injekcijos į rinkimų procesus“, – pabrėžė premjeras.

„Mes – didžiausia branduolinė valstybė, ir tokia būsime ir toliau. Ir tai kelia tam tikrus mūsų partnerių nuogąstavimus“, – pažymėjo ministras pirmininkas.

Jis mano, jog Rusiją „purto, kad mes nepamirštume, kas mūsų planetoje šeimininkas, ir jaustume, kad jie turi įtakos mūsų šaliai svertų“.

Neplanuoja palikti partijos

V.Putinas neplanuoja palikti partijos „Vieningoji Rusija“ lyderio posto pasirengimo šalies prezidento rinkimams laikotarpiu, pareiškė ministro pirmininko sekretorius spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Taip, žinoma, jis yra “Vieningosios Rusijos„ lyderis. Krūvio niekas nebijo. Mes visi esame pasirengę ekstremaliam krūviui vykstant rinkimų kampanijai“, – sakė D.Peskovas.

Taip jis atsakė į žurnalistų klausimą, ar V.Putinas laikinai nepaliks partijos lyderio posto dėl krūvio, kuris teks, rengiantis prezidento rinkimams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius