Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiro Putino draugai oligarchai kraunasi turtus iš dosnių Kremliaus užsakymų

Naftos kainoms krentant, o rubliui ir toliau sparčiai pingant, Rusijos prezidento Vladimiro Putino aplinka ir toliau turtėja iš daugiamilijoninės vertės projektų, kurių užsakovas yra Kremlius. Vis dėlto, Rusijos ekonomikai išgyvenant ne pačius geriausius laikus ir pelningiems valstybiniams užsakymams mažėjant, šalies oligarchai pradėjo intensyviau kovoti dėl savo pajamų dalies, rašo naujienų svetainė bloomberg.com.
Arkadijus Rotenbergas
Arkadijus Rotenbergas / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Štai du V.Putino artimi draugai – Arkadijus Rotenbergas ir Genadijus Timčenka, kurie buvo įtraukti į sąrašą asmenų, kuriems yra taikomos JAV sankcijos, pastaruoju metu gavo ypač daug valstybinių užsakymų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Nuo kovo mėnesio su šiais Rusijos oligarchais Kremlius sudarė pelningus sandorius, kurių vertė siekia 8,1 mlrd. dolerių.

Nuo kovo mėnesio su šiais Rusijos oligarchais Kremlius sudarė pelningus sandorius, kurių vertė siekia 8,1 mlrd. dolerių. Ši suma yra 12 proc. didesnė, negu šių oligarchų sudaryti sandoriai 2013 m.

Nors informacija ir nėra oficialiai patvirtina, tačiau vis garsiau yra kalbama, kad viena su A.Rotenbergu siejama įmonė gavo užsakymą statyti 228 mlrd.rublių vertės tiltą į kovą okupuotą Krymo pusiasalį. Į šį užsakymą pretendavo ir G.Timčenka, tačiau vėliau jis pasitraukė.

Tikėtina, kad su abiem oligarchais siejamos įmonės taip pat prisidės prie 770 mlrd. rublių vertės dujotiekio „Sibiro jėga“, vedančio į Kiniją, statybos. Dujotiekio užsakovas, Kremliui pavaldus dujų koncernas „Gazprom“, šią informaciją atsisakė komentuoti.

Svarbu pažymėti, kad Kremlius yra priverstas mažinti viešąsias išlaidas dėl šlubuojančios Rusijos ekonomikos, dėl to kitiems oligarchams, kurie negali pasigirti glaudžiais ryšiais su V.Putinu, tenkanti pajamų dalis pastaraisiais mėnesiais itin smarkiai susitraukė.

Svarbu pažymėti, kad Kremlius yra priverstas mažinti viešąsias išlaidas dėl šlubuojančios Rusijos ekonomikos, dėl to kitiems oligarchams, kurie negali pasigirti glaudžiais ryšiais su V.Putinu, tenkanti pajamų dalis pastaraisiais mėnesiais itin smarkiai susitraukė.

Kuomet Rusijos įmonės buvo atkirstos nuo tarptautinių kredito rinkų, labai greitai iš milijardierių Michailo Fridmano, Germano Chano ir Aleksejaus Kuzmičevo kontroliuojamo banko „Alfa Bank“ buvo atimtas kontraktas, pagal kurį ši finansinė institucija turėjo išskirtinę teisę aptarnauti didmeninės prekybos elektra rinką. Šio sandorio vertė siekė 4 mlrd. rublių per metus.

Kontraktas buvo perduotas bankui „Bank Rossiya“, kurį JAV prezidento Baracko Obamos administracija jau ilgą laiką vadina asmeniniu V.Putinui artimos aplinkos banku. „Bank Rossiya“ kontroliuoja dar vienas į JAV „asmenų juodąjį sąrašą“ įtrauktas V.Putino aplinkos žmogus Jurijus Kovalčukas.

Tiek A.Rotenbergo, tiek G.Timčenkos įmonių atstovai aiškino, kad visi konkursai dėl valstybinių užsakymų buvo laimėti sąžiningai ir jų rezultatams įtakos neturėjo oligarchų ryšiai su V.Putinu. Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas taip pat tikino, kad sandoriai yra skaidrūs.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rusijos verslininkas Genadijus Timčenko
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rusijos verslininkas Genadijus Timčenka

Ekspertai ir politikos apžvalgininkai tikina, kad oligarchija Rusijoje suklestėjo iš karto po Sovietų Sąjungos žlugimo, valdant pirmajam šalies prezidentui Borisui Jelcinui.

Vis dėlto, į Kremlių atėjus V.Putinui, senieji oligarchai buvo nustumti nuo valdžios, o priėjimą prie Rusijos ekonomikos pyrago įgijo tik ypatingu lojalumu Rusijos valdžiai pasižymintys stambieji verslininkai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius