Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiro Putino partija rengiasi pasidalyti vietomis Dūmoje

Vladimiro Putino regionų partija pasirengusi trauktis iš pozicijų parlamente, mažėjant jos populiarumui, ir taikosi į paprastą daugumą naujoje Valstybės Dūmoje po gruodžio 5 dienos rinkimų, tokiu atveju „Vieningoji Rusija“ nebegalės keisti konstitucijos, bet dar tebeturės monopoliją tvirtinti paprastus įstatymus.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Vieningosios Rusijos“ populiarumas, „Jurijaus Levados centro“ duomenimis, lapkričio pradžioje siekė 51 proc., o per praėjusius rinkimus partija surinko 64 proc. balsų. Vienas valdžios partijos vadovų Andrejus Vorobjovas sakė interviu agentūrai „Reuters“, kad nemato čia „nieko baisaus“, nes kritimas gali būti ir laikinas.

Vadovaujantis partijai ministras pirmininkas Vladimiras Putinas ketina kitais metais sugrįžti į Kremlių.

„Pernai mūsų populiarumas buvo didesnis, mes matome šį kritimą“, – sako A.Vorobjovas, kuris yra partijos centrinio vykdomojo komiteto vadovas. Minimalus uždavinys, pasak jo, – paprasta dauguma „penkiasdešimt plius ...“ procentų vietų, tai yra 226 ar daugiau mandatų. Dabartinės sudėties Dūmoje, baigiančioje darbą trečiadienį, „Vieningoji Rusija“ turi 315 balsų iš 450.

Vadovaujantis partijai ministras pirmininkas Vladimiras Putinas ketina kitais metais sugrįžti į Kremlių. Jo pavedimu „Vieningąją Rusiją“ į rinkimus veda prezidentas Dmitrijus Medvedevas, kuris atsisakė antrojo laikotarpio ir turi pakeisti V.Putiną vyriausybės vadovo poste. Apie rokiruotę tandeme, sukėlusią daliai visuomenės nusivylimą, buvo paskelbta valdžios partijos suvažiavime. Per pirmąją D.Medvedevo vadovaujamos kampanijos savaitę, J.Levados centro duomenimis, partijos populiarumas smuko 9 procentais.

Partija neįsižeidusi ant V.Putino, sako A.Vorobjovas, sėdėdamas savo kabinete po vienodo dydžio V.Putino ir D.Medvedevo portretais.

„Viskas buvo svarstoma, nagrinėjama ir sprendžiama suvažiavime, mūsų akyse. Būtent tarp šių sienų“, – sakė jis.

„Pasitikėjimas Dmitrijumi Anatoljevičiumi šiandien labai didelis“, – pridūrė jis.

Ne blogiau už kitus

Rinkimų kampanijai būdinga daugybė skundų dėl „Vieningosios Rusijos“, kurią opozicija kaltina naudojantis artimais ryšiais su valdžia rinkimų interesais ir rengiantis klastotėms.

Varžovai mano, jog valdžią rems 30 proc. rinkėjų, bet nuogąstauja pamatyti žinomą rezultatą: 65-70 proc.. Praėjusią savaitę „Teisingosios Rusijos“ deputatas Genadijus Gudkovas Valstybės Dūmoje prognozavo „Vieningosios Rusijos“ deputatams liaudies neramumus, jeigu bus didelio masto klastojimai.

A.Vorobjovas sako, kad per kampaniją daro pažeidimus visos be išimties partijos.

Daug triukšmo sukėlusią Iževsko vadovo Deniso Agašino kalbą ir pažadą veteranams padidinti finansavimą, jeigu bus atiduota daug balsų už „Vieningąją Rusiją, už kurį teismas jį nubaudė 2 tūkst. rublių ir kuris minimas tarptautinių stebėtojų ataskaitoje, A.Vorobjovas pavadino “nelabai sėkminga agitacija už „Vieningąją Rusiją“.

Patį D.Agašiną jis laiko „išsilavinusiu jaunuoliu“.

„Vaikinas persistengė. Už tai, žinoma, mes jam galvos nepaglostysime. Bet ir demonizuoti mūsų kolegą taip pat neteisinga“, – pridūrė jis.

Ne taip, kaip opozicija, valdžios partija mano, kad sėkmingas Kremlių remiančio judėjimo „Naši“ planas pradėti Maskvoje rinkimų dieną daugiatūkstantinį jaunimo forumą, kurį lydės žmonių iš regionų masinis balsavimas pagal rinkėjams į rankas išduotus pažymėjimus, Rusijoje dažniausiai yra susijęs su rinkimų sukčiavimais. Opozicinės partijos vertina tai kaip provokaciją, o Centrinė rinkimų komisija pavadino ketinimą teisėtu.

A.Vorobjovas džiaugiasi, kad sukviestas į renginį jaunimas padidins rinkėjų aktyvumo rodiklį: „Mes visi tuo suinteresuoti, nes kuo daugiau žmonių šalyje balsuoja, tuo daugiau legitimumo“. 

Į tai, kad prognozuojamos masinės riaušės, partijos veikėjas žiūri skeptiškai:

„Aš tikrai žinau, kad negalima artėjant nakčiai žiūrėti kai kurių politinių partijų filmukų“, – sakė jis.

Tapusią populiarią internete kovotojo su korupcija Aleksejaus Navalno paskelbtą etiketę „Sukčių ir vagių partija“, kurią valdžios kritikai klijuoja valdančiajai partijai, „Vieningoji Rusija“ laiko įžeidimu. 

„Šios (etiketės) populiarumo aš šiandien neperdėčiau“, – sako A.Vorobjovas.

Jis įsitikinęs, kad „Rusų eitynių“ dalyviu A.Navalnu pasitikėti negalima, o diskusija internete neatspindi viso nuomonių spektro Rusijoje.

„Internetas šiandien – tai ne visas gyvenimas“, – sako A.Vorobjovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius