Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiro Putino planuose – karinė bazė Lietuvos pašonėje

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pritarė karinės oro bazės kūrimui Baltarusijoje. Tai naujausias žingsnis, kuriuo Maskva siekia projektuoti karinę galią užsienyje, skelbia naujienų agentūra „Reuters“.
Vladimiras Putinas kalba telefonu
Vladimiras Putinas kalba telefonu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Toks šeštadienio pareiškimas nuskamba po to, kai tarp Vakarų ir Rusijos didėja įtampa dėl Rusijos įsitraukimo į konfliktus Ukrainoje ir Sirijoje. Vis dėlto tai taip pat gali signalizuoti apie Kremliaus interesą išlaikyti nenuspėjamą Baltarusiją savo orbitoje.

V.Putinas pareiškė, kad jis pritarė vyriausybės siūlymui pasirašyti susitarimą dėl karinės bazės kūrimo Baltarusijoje. Rusijos vadovas nurodė gynybos ir užsienio reikalų ministerijoms pradėti derybas su Baltarusija. Manoma, kad plano įgyvendinimui nebus kliūčių.

Idėja kurti karinę bazę posovietinėje Baltarusijoje Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu buvo iškelta dar 2013-aisias. Tuo metu 2009-iaisiais Rusija ir Baltarusija susitarė bendrai ginti savo išorines sienas ir oro erdvę. 

Bazė iš esmės būtų naudojama Su-27 naikintuvams dislokuoti.  jau dabar turi naikintuvų Baltarusijoje, tačiau tai būtų pirmojo plataus masto karinė bazė nuo sovietinių laikų.

Rusija susiaurino savo karinę plėtrą ir uždarė karines bazes, pavyzdžiui, Kuboje ar Vietname. Vis dėlto Rusijos karinė jūrų bazė Tartuse, Sirijoje, neseniai atsidūrė pasaulio dėmesio centre, nes Maskva padidino karių kiekį.

Rusija tebeturi karines bazes Kirgizstane ir Armėnijoje, kurios, kaip ir Baltarusija, yra Eurazijos ekonominės sąjungos narės. Pernai Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą iš dalies ir dėl baimės, kad bus išstumta iš Kryme, Sevastpopolyje, esančios karinės jūrų bazės.

Bazės sukūrimas Baltarusijoje taip pat gali būti signalas Vakarams, kad Rusija negali toleruoti kišimosi į jos tradicines įtakos sferas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius