Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokiečiai bijo Donaldo Trumpo politikos

Gal ir simboliška tai, kad Baracko Obamos paskutinis skambutis vakar vakare buvo skirtas Angelai Merkel. Jis padėkojo jai ir jos vyrui už palaikymą, už draugystę ir už šiltus bei draugiškus JAV ir Vokietijos santykius. Galbūt tai buvo paskutinis draugiškas skambutis iš Baltųjų rūmų, kalba Vokietijos apžvalgininkai.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

Prieš savaitę Bild leidinyje pasirodžiusiame išskirtiniame interviu D.Trumpas taip pat tvirtino, kad A.Merkel yra svarbiausias žmogus Europoje, kuriai skambintų esant problemoms, tačiau pažėrė ir nemažai kritikos jai, ypač dėl migrantų politikos.

Tame pačiame interviu jis pavadino NATO pasenusia organizacija, kurią reikia peržiūrėti. Kaip ir Europos šalių jai skiriamus biudžetus. Vokietija yra viena tų šalių, kuri skiria gynybai mažiau nei du procentus.

Susirūpinimas – tai būtų tas žodis, kuris tiksliausiai apibūdintų vokiečių nuotaikas belaukiant D.Trumpo inauguracijos. Pastarosiomis savaitėmis apie jo pareiškimus ir galimus veiksmus diskutuoja politikai, politologai, laikraščių skiltininkai, TV laidų vedėjai.

Jo pareiškimas apie JAV tarptautinių santykių peržiūrėjimą kelia ypatingą nerimą iki šiol gerus santykius palaikiusiai Vokietijai. Angela Merkel apie D.Trumpą kol kas kalba labai trumpais diplomatiškais sakiniais. Matosi, kad nenuoširdžiai. Matosi, kad kalbėdama labai renka žodžius, kad tik ko nors netinkamo nepasakytų.

Tačiau kiti politikai savo nepasitikėjimo ir baimės dviejų šalių bendradarbiavimo ateitimi nemoka nuslėpti. Ne vienas politikas teigė, kad Vokietijai svetimi jo nacionalistiniai arba seksistiniai pasisakymai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Angela Merkel
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Angela Merkel

Kiti nerimauja dėl būsimų abiejų šalių verslo santykių, o kartu ir dėl jo įtakos Europos ateičiai. Vokietijos užsienio reikalų ir finansų ministrai nebeištvėrė piktai nepakomentavę jo pareiškimų, kad iš Vokietijos atkeliaujančius automobilius reikia papildomai apmokestinti. Tokie pareiškimai ir, be abejonės, veiksmai gali atnešti didelę žalą Vokietijos automobilių pramonei.

Tačiau ne tik politikai, bet ir paprasti vokiečiai stebi situaciją su nerimu. Prieš kelias dienas atlikta apklausa parodė, kad tik 12 proc. apklaustųjų mano, kad D.Trumpas bus geras prezidentas, kai beveik 70 proc. galvoja, kad jis bus blogas prezidentas. Trečdalis vokiečių galvoja, kad santykiai su Amerika liks tokie patys, 5 proc. galvoja, kad jie netgi pagerės, bet 60 proc. vokiečių įsitikinę, kad santykiai blogės.

76 proc. apklaustųjų vokiečių gaili B.Obamos ir mano, kad jis buvo geras prezidentas, kai net 40 proc. atvirai pareiškė bijantys D.Trumpo atėjimo, 62 proc. mano, kad D.Trumpas yra pervertintas, o pusė apklaustųjų sutinka su teiginiu, kad Trumpo kalbų negalima rimtai priimti.

Taigi dabar galima tik pakartoti atsargius A.Merkel pranešimus, kad turime nespėlioti, o palaukti, kol naujasis prezidentas pereis nuo kalbų iki darbų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius