Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vokiečiai nusivylė šalies suvienijimu

Daugelis Vokietijos piliečių nusivylė šalies suvienijimo rezultatais. Tik 46 proc. buvusios Vokietijos Demokratinės Respublikos (VDR) gyventojų mano, kad per laiką, prabėgusį nuo šio istorinio įvykio, jų gyvenimo sąlygos pagerėjo.
Prieš dvidešimt metų vokiečiai su entuziazmu griovė Berlyno sieną ir tikėjo ateitimi. Šiandien daugelis iš jų jaučiasi nusivylę.
Prieš dvidešimt metų vokiečiai su entuziazmu griovė Berlyno sieną ir tikėjo ateitimi. Šiandien daugelis iš jų jaučiasi nusivylę. / „Scanpix“ nuotr.

Tokius sociologinės apklausos, kurią atliko Vokietijos visuomenės nuomonės tyrimo institutas „Forsa“, duomenis penktadienį paskelbė Vokietijos laikraštis „Berliner Zeitung“. Apklausa atlikta rengiantis Berlyno sienos griūties dvidešimtmečiui.

Kas ketvirtas Rytų Vokietijos gyventojas mano, kad dabar jo gyvenimas yra sunkesnis negu iki 1989 metų. Rytuose apskritai paplitęs įsitikinimas, kad per šalies suvienijimą VDR gyventojai buvo nuskriausti – jais paprasčiausiai buvo pasinaudota. Vakarų vokiečiai savo ruožtu mano, kad jiems tenka maitinti rytų vokiečius iš savo kišenės.

Didžiausią visų apklaustųjų nepasitenkinimą kelia dabartinė visuomeninė ir politinė sistema. 60 proc. Rytų Vokietijos ir 59 proc. Vakarų Vokietijos gyventojų laiko ją „iš esmės neteisinga“. Tokia nuomonė vienodai paplitusi tarp visų amžiaus grupių respondentų.

Didžiausią apklaustųjų nepasitenkinimą kelia nuo 1989-ųjų pastebimas korupcijos augimas. Vis dėlto 90 proc. apklausos dalyvių pareiškė apie savo ištikimybę demokratijos principams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius