Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokiečių socialistas Schulzas sieks Europos Komisijos pirmininko posto

Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas kitais metais kaip Europos socialistų partijų kandidatas sieks Europos Komisijos pirmininko posto.
Martinas Schulzas
Martinas Schulzas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šis 57 metų socialdemokratas iš Vokietijos šiaurės trečiadienį laimėjo Europos socialistų partijos (PES) pritarimą ir sieks tapti Europos Komisijos pirmininku, kai 2014 metais baigsis Jose Manuelio Barroso mandatas.

PES vienija 32 Socialistų, Socialdemokratų ir Darbo partijas 28 narių Europos Sąjungoje (ES).

M.Schulzas, buvęs knygyno savininkas, 1994 metais laimėjo rinkimus į Europos Parlamentą, o nuo 2012 metų jam pirmininkauja – pagal susitarimą su šia konservatorių grupe dėl penkerių metų mandato pasidalijimo.

Konservatyvi Europos liaudies partija (EPP) dar nepaskyrė savo kandidato į Europos Komisijos pirmininkus ir nesitikima, kad tai padarys iki kovo mėnesio.

Europos Komisijos pirmininką tradiciškai rinkdavo ES valstybių vadovai, bet pagal naująją Lisabonos sutartį, kuri įsigaliojo 2009-aisiais, kitais metais skiriant pirmininką taip pat turėtų būti "atsižvelgta į Europos Parlamento rinkimus".

PES sakė, kad ateinančius keturis mėnesius M.Schulzas tęs derybas su partijomis narėmis, o kovo 1 dieną partija per suvažiavimą oficialiai jį paskirs savo kandidatu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius