-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietija gedi žudynių mokykloje aukų (atnaujinta 15.58 val.)

Vokietija ketvirtadienį gedi dėl žudynių, kai paauglys mokykloje ir jos rajone nužudė mažiausiai 15 žmonių ir galiausiai pats žuvo per susišaudymą su policija.
Vokietija gedi žudynių aukų.
Vokietija gedi žudynių aukų. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Visoje Vokietijoje plevėsuoja iki pusės stiebo nuleistos vėliavos, prie Vinendeno mokyklos degė šimtai žvakučių ir budėjo dešimtys žmonių, trečiadienio vakarą bažnyčiose vyko specialios pamaldos.

„Ginkluotas žudikas norėjo sunaikinti visą mokyklą, – žurnalistams sakė H.Rechas. – Jis buvo visiškai niekuo neišsiskiriantis“.

17-metis Timas Kretschmeris trečiadienį įsiveržė į savo buvusią vidurinę mokyklą vaizdingame Vinendeno miestelyje Pietų Vokietijoje ir nušovė devynis 15-16 metų amžiaus moksleivius ir tris mokytojas.

Šimtams policijos komandosų ir snaiperių, kurie buvo pasitelkę sraigtasparnius ir šunis, persekiojant žudiką žuvo dar trys atsitiktiniai praeiviai.

Mažiau nei trys valandos nuo žudynių pradžios, paauglys per susišaudymą su policija buvo sužeistas ir tada šovė į save. Tokiu būdu bendras žuvusių žmonių skaičius yra 16.

Kodėl?

Aiškiai sukrėsta Vokietijos kanclerė Angela Merkel šį nusikaltimą pavadino nesuvokiamu.

„Tai gedulo diena visai Vokietijai. Galvojame apie (aukų) šeimas ir draugus. Mes galvojame apie jus ir meldžiamės už jus“, – pridūrė ji.

Europos Parlamento nariai per sesiją Strasbūre Prancūzijoje šių žudynių aukas atsistoję pagerbė tylos minute.

„Tai mūsų, kaip atsakingų Europos Sąjungos ir, išties, visų valstybių narių politikų, užduotis padaryti visa, ką galime, kad tokiems poelgiams būtų galima užkirsti kelią“, – sakė Europos Parlamento pirmininkas Hansas-Gertas Potteringas, kuris yra vokietis.

Vietos laikraščio „Winnenden Zeitung“ ketvirtadienio numerio pirmasis puslapis buvo visas ištisai juodas, su vieninteliu žodžiu „Kodėl?“.

Tas pats klausimas užduodamas šio netoli Štutgarto esančio miestelio gatvėse ir bažnyčiose.

Pardavėja Heidi Loebe sakė: „Smurto daugiau nei prieš 10 metų. Aš to nesuprantu. Tai berniukas, baigęs mokslus ir pradėjęs profesinius kursus“.

Vidaus reikalų ministras Wolfgangas Schauble įsakė visoje Vokietijoje ketvirtadienį iki pusės stiebo nuleisti vėliavas. Vinendene, kur gyvena maždaug 27 tūkst. žmonių, trečiadienį vyko pamaldos už žuvusiuosius.

„Ar jūs visi dar nemirę?“

Žudynės prasidėjo 9 val. 30 min. vietos (10 val. 30 min. Lietuvos) laiku, kai T.Kretschmeris įsiveržė į mokyklą, kurioje nebesimokė nuo praėjusių metų, išsitraukė 9 mm kalibro pistoletą ir ėmė šaudyti.

„Jis nuolat iš naujo užtaisydavo savo ginklą“, – žurnalistams sakė vietos policijos viršininkas Konradas Geldenas.

„Jis tiesiog atidarė duris, išsitraukė ginklą ir pradėjo šaudyti“, – vokiečių televizijai pasakojo vienas moksleivis.

„Mano brolis buvo klasėje, kurioje tai įvyko, – sakė kitas moksleivis. – Jis sėdėjo greta savo draugės ir į ją buvo šauta“.

T.Kretschmeris į 10-ąją klasę buvo įėjęs tris kartus, savo interneto svetainėje praneša dienraštis „Bild“. Trečią kartą jis pasakė: „Ar jūs visi dar nemirę?“

Mokytoja puolė užstoti vienos moksleivės ir buvo nušauta, praneša „Bild“.

Tarp devynių mokykloje nušautų moksleivių yra aštuonios mergaitės, be to, nušautos trys mokytojos, sakė Badeno-Viurtembergo žemės vidaus reikalų ministras Heribertas Rechas.

„Nenoriu šiuo metu per daug apie tai spėlioti... Arčiausiai durų sėdėjo... mergaitės“, – sakė jis, tačiau pridūrė, jog tai, kad dauguma aukų buvo nušautos į galvą, rodytų, kad žudikas savo aukas rinkosi neatsitiktinai.

Vis dėlto pareigūnai sakė, kad žudikas tikriausiai neturėjo priežasties tokioms žudynėms ir kad nėra jokių požymių jį turėjus nuoskaudų dėl tos mokyklos.

„Ginkluotas žudikas norėjo sunaikinti visą mokyklą, – žurnalistams sakė H.Rechas. – Jis buvo visiškai niekuo neišsiskiriantis“.

Pasak H.Recho, T.Kretschmeris „sunaikino visos mokyklos dvasią ir sudraskė miestelio širdį“.

Išvengė patikrinimo posto

Išbėgęs iš mokyklos įtariamasis nubėgo į Vinendeno centrą, kur prie psichiatrijos klinikos šovė į du žmones, kurių vieną nušovė, o kitą sužeidė, pranešė policija.

Tada įtariamasis užgrobė automobilį, sėdo į jo užpakalinę sėdynę ir grasindamas privertė jo vairuotoją važiuoti į pietus. Tuo metu policija pradėjo jo gaudynes, kuriose dalyvavo 700 policininkų ir keturi sraigtasparniai, sakė Štutgarto prokurorai.

Vairuotojas išsuko iš kelio, kad išvengtų policijos patikrinimo posto ir sugebėjo pasprukti, o įtariamasis išlipo iš automobilio už 40 km esančio Vendlingeno pramoniniame rajone.

Jis nuėjo į vieną automobilių kompaniją, kur nušovė savo paskutines aukas – pardavėją ir vyrą, kuris dairėsi automobilio. Paskui žudikas vėl išėjo į lauką ir pradėjo šaudyti į atvažiuojančius policininkus, kurie atsakė ugnimi ir sužeidė jį į koją.

Paauglys pargriuvo, bet paskui vėl atsikėlė, iš naujo užtaisė ginklą ir puolė į gatvę, kuri pasirodė esanti aklagatvis. Ten policininkai jį rado mirusį – jis tikriausiai šovė sau į galvą.

Apsėstas kompiuterinių šaudymo žaidimų

T.Kretschmeris išeidamas iš mokyklos gavo pažymėjimą su vidutiniškais pažymiais ir užsirašė į pardavėjų kursus, be to, nuolat sportuodavo sporto salėje ir priklausė vienam sporto klubui, nurodė H.Rechas. Jo sesuo dar lanko tą mokyklą.

T.Kretschmerio šeima yra pasiturinti – jo tėvas yra sėkmingai dirbantis verslininkas, kuris samdo 150 žmonių, praneša žiniasklaida. Paauglio tėvai ir sesuo, kurie dar neatsigavo po patirto šoko, buvo nuvežti į neskelbiamą vietą, pranešė vokiečių televizija.

Taip pat pranešama, kad jis buvo apsėstas kompiuterinių šaudymo žaidimų. atrodo, kad dauguma jo aukų mirė nuo tikslių šūvių į galvą.

Tačiau T.Kretschmeriui buvo sunku pritapti mokykloje, jis neturėjo daug draugų. „Jo paprasčiausiai niekas nepriimdavo, ir jis tiesiog visą dieną sėdėdavo priešais savo kompiuterį“, – televizijai N24 sakė vienas jo bendramokslis, kurio nurodomas tik vardas – Mario.

Taip pat pranešama, kad jis buvo apsėstas kompiuterinių šaudymo žaidimų. atrodo, kad dauguma jo aukų mirė nuo tikslių šūvių į galvą.

Žiniasklaida pranešė, kad T.Kretschmerio tėvai namuose teisėtai laiko 18 šaunamųjų ginklų ir kad paauglys pasinaudojo vienu iš jų – devynių milimetrų kalibro pistoletu „Beretta“, kuris vienintelis buvo laikomas ne seife, o miegamajame.

Jo tėvas Jorgas Kretschmeris priklauso ginklų klubui ir gali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, jei paaiškės, kad nerūpestingai laikė savo ginklus.

Miestą apgaubė tyla

12 metų Fabienne Boehm pasakojo, kad neseniai per vieną draugą susipažino su T.Kretschmeriu ir kad jis jai prieš tris savaites parodė raštelį, kurį paskui nusiuntė savo tėvams.

„Jis savo tėvams rašė, kad kenčia ir daugiau nebegali“, – sakė ji ir pridūrė, jog Timas tvirtino, kad kiti moksleiviai iš jo juokiasi, o mokytojai jį ignoruoja.

17-metis vardu Aki pasakojo, kad šiemet drauge su žudiku mokėsi privačioje verslo mokykloje, ir sakė, kad jis buvo tylus, santūrus žmogus.

Pasak Aki, jiedu žaisdavo pokerį – ir susitikę, ir internete, taip pat – kompiuterinį žaidimą „Counter-Strike“, kurį gali žaisti daug žaidėjų ir kuriame misijai įvykdyti reikia žudyti žmones. „Jis buvo geras (žaidėjas)“, – sakė Aki.

Policija taip pat pranešė, kad žudikas apie savo ketinimus užsiminė internetu bendraudamas su vienu naršytoju. Naktį prieš žudynes vykusio internetinio pokalbio metu T.Kretschmeris pašnekovui pareiškė, kad jam atsibodo būti ignoruojamam ir kad jo namuose pilna ginklų, kuriuos jis panaudos.

„Užteks. Niekas manęs nesiklauso, niekas nesupranta mano galimybių. Rytoj anksti ryte eisiu į savo senąją mokyklą ir parodysiu jiems, ką aš galiu padaryti“, – pareiškė T.Kretschmeris.

Po trečiadienio šauksmų ir sirenų Vinendene vakare tvyrojo bežadė tyla, miestelio centras buvo tuščias, gatvėse beveik nesimatė žmonių.

„Turbūt mes visi susimovėme, – sakė vienas vyras, patarėjas mokesčių klausimais. – Dabar svarbiausiais klausimas yra „Kodėl jis tai padarė?“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius