Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietija: įvykiai Irane „nėra palankūs“ deryboms

Vokietija pirmadienį įspėjo, kad naujausi įvykiai Irano Natanzo urano sodrinimo gamykloje nelemia nieko gera deryboms dėl žlungančio 2015 metų daugiašalio susitarimo su Teheranu gaivinimo.
Irano Natanzo urano sodrinimo gamykla
Irano Natanzo urano sodrinimo gamykla / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tai, ką šiuo metu girdime iš Teherano, ypač dėl įvykių Natanze, nėra teigiamas indėlis“, – prieš antradienio derybas Vienoje sakė vokiečių užsienio reikalų ministras Heiko Maasas.

Iranas pirmadienį apkaltino Izraelį „sabotažo aktu“ prieš požeminį Natanzo branduolinį objektą netoli Teherano ir įspėjo, kad keršys už šį išpuolį, pakenkusį urano sodrinimo centrifugoms.

Šie Užsienio reikalų ministerijos atstovo Saeedo Khatibzadeh komentarai buvo pirmas oficialus kaltinimas Izraeliui dėl sekmadienio incidento, per kurį visame objekte buvo dingusi elektra.

Incidentas įvyko kitą dieną po Irano pranešimo, kad šiame komplekse buvo paleista modernių, sparčiau uraną sodrinančių centrifugų linija, nors tai prieštarauja šalies įsipareigojimams pagal 2015 metų daugiašalį susitarimą dėl Teherano branduolinės programos apribojimo.

Praėjusį antradienį įvyko įžanginės derybos tarp šalių, tebesilaikančių susitarimo dėl Irano branduolinės programos, vadinamo Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA). Šio proceso dalyviai siekia sugrąžinti į paktą Jungtines Valstijas, pasitraukusias iš jo 2018 metais, vadovaujant tuomečiam prezidentui Donaldui Trumpui.

Per derybas Vienoje dėmesys buvo sutelktas ne tik į planus sušvelninti gniuždančias ekonomines sankcijas Iranui, sugrąžintas D.Trumpo administracijos, bet ir užtikrinti, kad šiitiška respublika vėl imtųsi laikytis JCPOA sąlygų. Iranas laipsniškai mažino savo įsipareigojimus, reaguodamas į JAV pasitraukimą iš sutarties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius