-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietija plečia kompensacijas gaunančių Holokausto aukų gretas

Vokietija ir žydų materialiomis pretenzijomis Vokietijai besirūpinanti organizacija „Jewish Claims Conference“ (JCC) ketvirtadienį pasirašė visiškai naują sutartį, pagal kurią bus teikiama pagalba pagyvenusiems Holokaustą išgyvenusiems asmenims, lig šiol negavusiems jokios kompensacijos ir gyvenantiems daugiausiai rytinėje Europos dalyje.
Holokausto aukų memorialas Berlyne
Holokausto aukų memorialas Berlyne / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble ir JCC vadovas Julius Bermanas dalyvavo renginyje ceremonijoje Liuksemburgo sutarties 60-mečiui paminėti; pagal Liuksemburgo sutartį Vokietija prisiėmė atsakomybę dėl nacių nusikaltimų ir mokėjo reparacijas.

Per iškilmingą ceremoniją Berlyno muziejuje jiedu pasirašė naują sutartį, kuria išplečiamas išmokas turinčių gauti asmenų ratas, į kurį įtraukiami asmenys, kurie daug metų jame nebuvo, nes gyveno už vadinamosios Geležinės uždangos; jiems dabar numatomos kompensacijos.

„Holokaustą patyrusieji ir dabar dar gyvi buvo jauni, kai pakilo iš pelenų, bet gerokai senesni už savo laiką“, – pasakė J.Bermanas.

„Senatvė yra gana sunku, bet daugelis išgyvenusiųjų dar ir dabar patiria visas bado ir priverstinių darbų jaunystėje pasekmes. Jų finansai nukentėjo dėl prarasto išsilavinimo ir prarasto šeimos turto. Pasibaigus jų profesinei veiklai ir užauginus vaikus, jie turi daugiau laiko prisiminti terorą ir netektis“, – kalbėjo jis.

Pagal naująją sutartį kompensacijas gaus papildomai 80 tūkstančių Holokaustą išgyvenusių asmenų rytų Europoje.

Taip pat maždaug 100 tūkstančių žydų, nukentėjusių nuo nacių, oficialiai suteikiama teisė į rūpybą namie.

JCC nurodo, kad šiuo metu tebegyvena apie 500 tūkstančių Holokausto aukų.

Pagal Liuksemburgo sutartį, pasirašytą 1952 metų rugsėjo 10 dieną, Vakarų Vokietija prisiėmė atsakomybę už nacių vykdytą genocidą ir išmokėjo daugiau kaip tris milijardus markių (apie 1,5 mlrd. eurų) Izraelio valstybei ir JCC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius