-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietija remia Baracko Obamos nusiginklavimo tikslus, sieks tuo įtikinti ir Rusiją

Vokietija remia Jungtinių Valstijų prezidento Baracko Obamos nusiginklavimo tikslus, ir sieks įtikinti Rusiją dėl branduolinio ginklo arsenalo sumažinimo.
JAV prezidentas Barackas Obama Izraelyje
JAV prezidentas Barackas Obama Izraelyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai Kaune penktadienį pareiškė Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle (Gvidas Vestervelė) po susitikimo su Baltijos šalių ministrais.

„Vokietijos vyriausybė remia prezidento Obamos lyderystę ir kalbą, ypač kiek tai susiję su branduoliniu nusiginklavimu“, – kalbėjo Vokietijos ministras.

„Kita vertus, be abejo, nusiginklavimo klausimais reikia susitarimo su kitais. Taigi svarbu panaudoti savo įtaką Rusijai, kad jie taip pat suprastų šį pasiūlymą ir kad nusiginklavimui reikalingas susitarimas“, – žurnalistams sakė ministras.

„Sieksime tiesti tiltus, kad prezidento Obamos nusiginklavimo pasiūlymas taptų sėkme. Todėl sieksime artimo dialogo su Rusija“, – teigė G.Westerwelle.

Baltijos šalių ministrai taip pat teigė remiantys branduolinio nusiginklavimo idėją, bet teigė, kad tai negali būti daroma vienašališkai.

„Svarbiausias žodis čia yra abipusiškumas“, – žurnalistams sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Šią savaitę Berlyne Amerikos vadovas B.Obama pareiškė, kad Jungtinės Valstijos gali užtikrinti savo ir sąjungininkų saugumą „trečdaliu sumažinusios dislokuotus strateginius branduolinius ginklus“, ir pranešė sieksiantis šiuo klausimu derybų su Rusija.

B.Obama taip pat teigė norintis susitarti su Rusija taktinių branduolinių ginklų, kurie mažesni ir mobilesni nei strateginiai, sumažinimo. Lietuvos pareigūnai yra sakę, kad Rusija tokį ginklą turi ir su Lietuva besiribojančiame Karaliaučiaus krašte. JAV jį dislokavusi keliose Europos šalyse, tarp jų – Vokietijoje.

Rusija santūriai sutiko B.Obamos trečiadienio pasiūlymus, ir teigė, kad Vašingtonas pirmiausiai turėtų atkreipti dėmesį į jos susirūpinimą dėl priešraketinės gynybos sistemų.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė netrukus po to pareiškė, kad „nusiginklavimas negali vykti kitų strateginių projektų sąskaita, tame tarpe priešraketinės gynybos Europoje sąskaita“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius