Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietija sustingo laukdama galingų uragano smūgių

Pirmieji uragano Ksavero vėjo gūsiai, kurių metu vėjo greitis siekė 100 km/h, Vokietijos šiaurinius krantus pasiekė ketvirtadienį apie vidurdienį. Tačiau uragano įsisiautėjimo su vėjo gūsiais iki 140-160 km/h tikimasi jau temstant. Vėjas nesilps ir naktį į penktadienį, ir visą ateinančią dieną. Specialistai sako, kad Ksaveras bus daug stipresnis už prieš du mėnesius praūžusį ir dalį šiaurinės Vokietijos nuniokojusį uraganą Kristianą.
Audra Ksaveras prie Vokietijos krantų
Audra Ksaveras prie Vokietijos krantų / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vokietija jau trečiadienį visą dieną kalbėjo apie stipriausią per pastaruosius metus, o gal net dešimtmečius, užgriūsiantį uraganą ir pradėjo pasiruošimo darbus. Žmonės, ypač gyvenantys pakrantėje, buvo perspėjami ir per masines informavimo priemones, ir individualiai.

Hamburge ir visoje šiaurinėje šalies dalyje uždaromos mokyklos, žmonės perspėjami neiti iš namų, visos ugniagesių pajėgos mobilizuotos. Liubeke, Kylyje ir Hamburge, taip pat ir mažesniuose miesteliuose, uždaromi kalėdiniai turgūs. Baiminamasi, kad uraganas gali ne tik išdraskyti kalėdinius papuošimus, bet ir pakelti nuo žemės laikinus prekybinius namelius. Net Berlyne, kurį ketvirtadienį vakarop pasieks stiprus gūsingas vėjas, jau budi visi ugniagesiai.

Vokietijos transporto sistemos taip pat ruošiasi audrai. Sumažintas traukinių eismas į Ziltą ir kitus šiaurėje esančius miestus. Prekiniai vagonai nebeveža automobilių, jų greitis ribojamas. Pranešama, kad galimi ICC ir „Eurocity“ keleivinių traukinių tarp Hamburgo ir Berlyno vėlavimai, dalis keleivinių traukinių atšaukiama. Vokietijos oro linijų bendrovė „Lufthansa“ nuo 14 val. sustabdė visų lėktuvų skrydžius į Hamburgą. Hamburgo ir Brėmeno oro uostai pranešė, kad lėktuvai iš jų nebekyla. Keltų ir laivų maršrutai, esant tokiam vėjui, taip pat nevykdomi. Sustabdytas keltų tarp Vokietijos ir Danijos darbas.

Visoje šiaurinėje šalies dalyje uždaromos mokyklos, žmonės perspėjami neiti iš namų, visos ugniagesių pajėgos mobilizuotos. Liubeke, Kylyje ir Hamburge, taip pat ir mažesniuose miesteliuose, uždaromi kalėdiniai turgūs.

Prie Šiaurės jūros laukiama ir stipraus potvynio dėl į krantą pučiančio stipraus vėjo ir dėl naktį į penktadienį stosiančios jaunaties. Pasak specialistų, naktį į penktadienį saulė, mėnulis ir žemė atsistoja į vieną liniją, o tai visada sukelia nemažus potvynius.

Sunku prognozuoti, kas bus, kai prie to prisidės ir uraganinis vėjas. Itin didelis pavojus paskelbtas prie Elbės žiočių. Baiminamasi, kad vanduo gali pakilti net keturis metrus virš įprasto lygio. Bremerhavene kraunami smėlio maišai – taip tikimasi apsaugoti gyventojus nuo galimo didžiausio potvynio per dešimtmetį.

Bet galima įžvelgti ir tam tikrų uragano privalumų – biržoje krinta elektros kainos, nes Vokietijos šiaurėje stovintys vėjo malūnai dirbs visu pajėgumu ir pagamins tris, o gal net keturis kartus daugiau elektros, nei įprastai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius