Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 02 /18:21

Vokietija uždraudė Rusijos televizijos RT transliacijas

Vokietijos transliuotojų priežiūros institucija trečiadienį paskelbė uždraudusi šalies teritorijoje Rusijos valstybinės televizijos RT transliacijas vokiečių kalba, didėjant įtampai tarp Maskvos ir Vakarų šalių.
Televizija RT Vokietijoje
Televizija RT Vokietijoje / Imago / Scanpix nuotr.

„Kanalui RT DE buvo uždrausta transliuoti, nes jis neturi reikalingos transliacijos licencijos“, – sakoma Vokietijos transliuotojų priežiūros tarnybos „Medienanstalten“ leidimų ir priežiūros komisijos (ZAK) pranešime.

Europos palydovų tinklas Vokietijos tarnybų prašymu sustabdė RT vokiškas transliacijas gruodžio 22 dieną, nepraėjus nė savaitei nuo transliavimo pradžios. Vis dėlto šis kanalas liko prieinamas internetu ir per programėlę išmaniesiems įrenginiams.

Atsakydama į ankstesnį sprendimą RT DE pareiškė, kad transliacijų blokavimas yra „neteisėtas“ ir nulemtas Berlyno politinio spaudimo, tvyrant diplomatinei įtampai tarp Vokietijos ir Rusijos.

Kanalas pabrėžė, kad jo būstinė yra Maskvoje ir kad jis turi Serbijos licenciją transliuoti kabeliniais tinklais ir palydovais. RT teigė, kad tai jai leidžia transliuoti ir Vokietijoje.

Tačiau ZAK pažymėjo, kad kanalo operatorė, registruota Berlyne, neturi „teisėto leidimo pagal Europos įstatymus“.

„Kanalas RT DE yra televizijos transliacija, kuriai reikalingas leidimas ir kuriai... leidimo nebuvo prašyta ir jis nebuvo išduotas“, – sakoma pranešime.

Bendrovė „RT DE Productions“ šį sprendimą apskųs teisme, sakė RT vyriausiosios redaktorės pavaduotoja Ana Belkina.

„RT DE Productions“ skųs teismui sprendimą, priimtą Vokietijos priežiūros tarnybos. Televizija RT DE toliau transliuos iš Maskvos“, – pridūrė ji.

„Padėtis absurdiška, nes „RT DE Productions“ iš principo netransliuoja – nei Europoje, nei kur nors kitur. Bendrovė rengia keletą laidų televizijai RT DE, o ši savo ruožtu turi visas teises transliuoti Vokietijoje ir kitose 32 Europos šalyse. Licencija buvo gauta pagal visus įstatymus ir reglamentus, įskaitant Europos konvenciją dėl televizijos be sienų“, – teigė A.Belkina.

Tokią pačią poziciją vėliau išsakė ir RT vadovė.

„Tai visiška nesąmonė. Transliuoti mes nesiliausime“, – per „Twitter“ parašė RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonian.

Ji pridūrė, kad Vokietijos siūlymą galima prilyginti scenarijui, jeigu Rusijos žiniasklaidos priežiūros organizacija „uždraustų [vokiečių visuomeniniam transliuotojui] „Deutsche Welle“ transliuoti jų pačių tinklalapyje“.

„Beje, verta pamėginti“, – pridūrė M.Simonian.

2005 metais įkurta valstybės finansuojama RT, kuri anksčiau vadinosi „Russia Today“, ilgainiui išplėtė savo veiklą ir transliuoja arba palaiko tinklalapius keliomis kalbomis, įskaitant anglų, prancūzų, ispanų ir arabų.

Vakarų šalys ją kaltino skleidžiant dezinformaciją ir Kremliui palankią propagandą.

Jungtinėse Valstijose RT buvo įpareigota užsiregistruoti „užsienio agente“, o Jungtinės Karalystės tarnybos irgi grasino atšaukti šios televizijos licenciją transliuoti.

RT yra uždrausta keliose šalyse, įskaitant Ukrainą, Lietuvą ir Latviją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius