Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietija vis dar neišsiaiškino 17 gyvybių nusinešusio žarnyno infekcijų protrūkio šaltinio

Mįslinga bakterinė žarnyno infekcija Vokietijoje nusinešė dar vieno žmogaus gyvybę, o šios šalies pareigūnai trečiadienį dar nebuvo radę tikrojo šio užkrato šaltinio.
Ožka valgo agurkus
Ožka valgo agurkus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tuo tarpu baiminantis galimai pavojingomis bakterijomis užkrėstų daržovių visoje Europoje labai sumažėjo žemės ūkio produktų pardavimai, o ūkininkai grasina institucijoms bylomis.

Trečiadienį buvo paskelbta apie vienos 84 metų moters mirtį, kuri tapo 17-ąja šio protrūkio auka Europoje, nors ne Vokietijoje mirė tik vienas žmogus. Dar šimtai žmonių susirgo, tačiau apie ligos šaltinį aiškios informacijos kol kas nepateikiama.

Vokietijos nacionalinis užkrečiamųjų ligų tyrimo centras nurodė, kad šis protrūkis prasidėjo prieš beveik mėnesį, tačiau žiniasklaida apie tai pradėjo skelbti tik gegužės viduryje.

Ispanija pagrasino savo ūkininkų vardu iškelti bylą Vokietijos institucijoms, kurios anksčiau skelbė, kad pavojingos atmainos bakterijų Escherichia coli šaltinis yra iš Ispanijos įvežti agurkai, tačiau vėliau pakoregavo savo išvadas.

Europos Komisija trečiadienio vakarą atšaukė savo perspėjimą dėl ispaniškų agurkų, nurodžiusi, kad tyrimai „nepatvirtino specifinio (bakterijų) serotipo (O104), su kuriuo siejamas žmones paveikęs protrūkis“.

„Dėl šios priežasties Europos Komisija pašalino perspėjimą apie ispaniškus agurkus iš skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistemos (RASFF)“, – sakoma Briuselio pranešime.

Aukščiausio rango Europos sveikatos apsaugos pareigūnas sakė, kad ši problema yra „rimta“, tačiau teigė, kad nereikia uždrausti prekiauti agurkais arba paskelbti perspėjimą susilaikyti nuo kelionių į šiaurės Vokietiją.

„Protrūkis geografiškai apribotas Hamburgo miesto apylinkėmis, – nurodė Europos Sąjungos (ES) sveikatos apsaugos komisaras Johnas Dalli. – Panašu, kad protrūkis mažėja.“

Daugelis išsigandusių vartotojų Europoje nebeperka šviežių daržovių, todėl žemės ūkio sektorius patiria didelių nuostolių, ir ne vien Ispanijoje.

Olandija ir Vokietija taip pat nurodė svarstančios kreiptis į ES finansinės pagalbos savo ūkininkams.

Vokietijos ūkininkų federacijos (DBV) atstovas sakė, jog daržovių augintojai „kasdien praranda mažiausiai 2–3 mln. eurų“, nes „vartotojai visur tapo įtarūs“.

Mokslininkai ir sveikatos apsaugos pareigūnai informavo nustatę, jog šis žarnyno infekcijų protrūkis, labiausiai paveikęs šiaurės Vokietiją, susijęs su hemoraginį enteritą sukeliančiomis E.coli (EHEC).

„Tikimės, kad naujai sukurti testai leis nustatyti infekcijos šaltinį“, – paskelbė Vokietijos saugos vertinimo institutas (BfR).

Užsikrėtę EHEC susirgo daugiau nei 1 500 žmonių, o šios infekcijos atvejų užfiksuota Danijoje, Didžiojoje Britanijoje, Nyderlanduose, Austrijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Šveicarijoje ir Čekijoje. Panašu, kad visi pacientai užsikrėtė lankydamiesi Vokietijos šiaurėje.

Pacientų, kuriems buvo diagnozuotas hemoraginis enteritas (HUS), pasireiškiantis kraujingu viduriavimu ir inkstų veiklos sutrikimais, nuo pirmadienio iki antradienio padaugėjo nuo 373 iki 470, rodo naujausia Vokietijos nacionalinio užkrečiamųjų ligų tyrimo centro statistika.

Vokietijos pareigūnai teberagina vartotojus nevalgyti šviežių agurkų, pomidorų ir salotų, kurie laikomi labiausiai tikėtinais užkrato šaltiniais. Vartotojų teisių ministerijos atstovas Holgeris Eichele sakė žurnalistams, kad Hamburgo institucijų paskelbtos rekomendacijos yra „pagrįstos“.

„Žinant potencialų pavojų, reikėjo nepriklausomai ir skubiai paskelbti perspėjimus apie bakterijų, susijusių su (šiuo protrūkiu), atmainą“, – pabrėžė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius