-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 12 /13:39

Vokietijai iš šalies išsiuntus du rusų diplomatus, Rusija atsako tuo pačiu

Rusija ketvirtadienį paskelbė, kad išsiųs iš šalies du vokiečių diplomatus, atsakydama į Berlyno sprendimą dėl vieno buvusio Čečėnijos sukilėlių vado nužudymo iš Vokietijos išsiųsti du rusus.
Rusijos ambasada Berlyne
Rusijos ambasada Berlyne / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Imdamasi atsakomosios priemonės Rusijos pusė nusprendė paskelbti du Vokietijos ambasados Rusijoje darbuotojus nepageidaujamais asmenimis“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime. Tie asmenys per septynias dienas turės išvykti iš Rusijos.

Rusijos URM tai pareiškė iškvietusi Vokietijos ambasadorių Gezą Andreasą von Geyrą ir paskelbusi oficialų protestą dėl „nepagrįsto“ rusų diplomatų išvarymo iš ambasados Berlyne.

Praėjusią savaitę Vokietijos URM išsiuntė tuos diplomatus Rusijos pareigūnams nesureagavus į Berlyno prašymą padėti tirti buvusio Čečėnijos sukilėlių vado nužudymą Berlyno parke.

„Scanpix“/AFP ir Berlyno policijos nuotr./Policija Z.Changošvilio nužudymo vietoje ir Vadimas Sokolovas
„Scanpix“/AFP ir Berlyno policijos nuotr./Policija Z.Changošvilio nužudymo vietoje ir Vadimas Sokolovas

40 metų Sakartvelo piliečiui Zelimchanui Changošviliui rugpjūčio 23 dieną buvo du kartus iš arti iššauta į galvą viename Berlyno parke. Įtariama, kad žmogžudystę įvykdė vienas rusas, kuris netrukus buvo areštuotas Vokietijos sostinėje.

Vokiečių federaliniai prokurorai perėmė tyrimą nustatę, kad prie Z. Changošvilio nužudymo prisidėjo Rusijos arba Čečėnijos vyriausybė.

Praėjusią savaitę Rusijos URM tvirtino, kad „politizuotas požiūris į tyrimą yra netinkamas“, ir pažadėjo imtis atsakomųjų priemonių.

Anksčiau ketvirtadienį Vokietijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Rusijos sprendimas išsiųsti iš šalies du vokiečių diplomatus reaguojant į analogišką Berlyno žingsnį yra „nepagrįstas“, ir perspėjo, kad rutuliojantis ginčui gali imtis „tolesnių veiksmų“.

Nužudymas Berlyne buvo lyginamas su pernai Pietų Anglijoje įvykdytu pasikėsinimu nunuodyti buvusį rusų dvigubą agentą Sergejų Skripalį, dėl kurio Londonas kaltina Rusijos žvalgybą. Dėl incidento Londono ir Maskvos santykiai smarkiai atšalo.

Įvykiai Solsberyje sukėlė didžiulį tarptautinį pasipiktinimą. Reaguodamos į šį įvykį Vakarų šalys, įskaitant JAV, išsiuntė dešimtis Rusijos diplomatų.

Vokietija reikalauja „bendradarbiauti“

„Skubiai reikia rimto ir nedelsiamo Rusijos pareigūnų bendradarbiavimo“, – sakė Vokietijos URM atstovė, kuri perspėjo, kad „vyriausybė pasilieka teisę imtis tolesnių veiksmų dėl šio reikalo, atsižvelgdama į tyrimą“.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Vokietijos diplomatų išsiuntimas iš šalies yra „neišvengiama“ atsakomoji priemonė, ir vylėsi, jog tai neigiamai nepaveiks Maskvos ir Berlyno santykių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Peskovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Peskovas

D.Peskovas sakė, kad Rusija anksčiau prašė Vokietijos išduoti Z.Changošvilį, ir tvirtino, kad kai kuriose Europos šalyse vis dar glaudžiasi „daug žmonių, dalyvavusių teroro aktuose“ ir nužudymuose neramiame Kaukazo regione.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksčiau šią savaitę nužudytąjį pavadino „banditu“ ir „žudiku“ bei taip pat tvirtino, kad Maskva nekart prašė Vokietijos jį išduoti, bet Berlynas esą nesutiko.

Vokietijos teisingumo ministerija trečiadienį nurodė, kad nežino apie jokius Rusijos prašymus dėl Z.Changošvilio ekstradicijos.

V.Putinas pavadino Z.Changošvilį „labai žiauriu ir kruvinu kovotoju“, kuris esą dalyvavo separatistų veikloje ir prisidėjo prie sprogdinimų Maskvos metropolitene.

Rusijos prezidentas pirmadienį pareiškė, kad Maskva yra pasirengusi padėti Vokietijai tiriant Berlyne įvykdytą nužudymą.

Kanclerė Angela Merkel yra sakiusi, kad Vokietija nusprendė iš šalies išsiųsti rusų diplomatus, „nes nepastebėjome Rusijos paramos mums aiškinantis šį nužudymą“.

Kaip pranešama, įtariamasis važiavo dviračiu, o vėliau liudininkai pastebėjo tą asmenį išmetant savo transporto priemonę ir krepšį su ginklu į upę.

Vokietijos policija taip pat aptiko peruką, kurį tikriausiai buvo užsidėjęs įtariamasis.

Vokiečių policija įtariamą žudiką įvardija kaip Vadimą S., o žurnalistinių tyrimų tinklalapis „Bellingcat“ skelbia, kad įtariamasis yra 54-erių Vadimas Krasikovas, kuris užaugo Kazachstane, kai ši šalis buvo Sovietų Sąjungos sudėtyje, o vėliau persikėlė į Sibirą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius