Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vokietijoje dėl dioksinais apnuodytų pašarų uždaryta 4 700 ūkių

Vokietija iki ketvirtadienio vakaro uždarė per 4 700 ūkių ir kitų susijusių įmonių, kol bus ištirti pašarai, kurie galėjo būti užnuodyti vėžį sukeliančiais dioksinais.
Kiaušiniai
Kiaušiniai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Dabar uždaryti 4 709 ūkiai ir verslo įmonės“, iš jų 4 468 – Vokietijos šiaurės vakarinėje Žemutinės Saksonijos žemėje, sakoma ketvirtadienio vakarą paskelbtame Žemės ūkio ministerijos pranešime.

Ūkiai liks uždaryti ir negalės realizuoti produkcijos, kol bus patvirtinta, kad juose nėra dioksinais užnuodytų pašarų, pridūrė ministerija.

Valstybinės institucijos uždraudė tiekti bet kokias žaliavas pašarų gamybos įmonėms, atsidūrusioms šio skandalo centre.

„Ši strategija paaiškina, kodėl uždaryta tiek daug įmonių“, tačiau dauguma jų tikriausiai bus leista atnaujinti veiklą artimiausiomis dienomis, kai bus atlikti tyrimai, pridūrė ministerija.

Ketvirtadienį pritaikytos priemonės paveikė aštuonias iš 16 Vokietijos žemių.

Be Žemutinės Saksonijos, šis incidentas taip pat paveikė vakarinę Šiaurės Reino-Vestfalijos žemę, kur buvo uždaryti 152 ūkiai. Dar 52 ūkiai uždaryti Šlėzvige-Holšeine, o rytinėje Saksonijos-Anhalto žemėje – 27 ūkiai.

Žemutinėje Saksonijoje veikiančios įmonės lapkritį ir gruodį gavo apie 2 500 iš 3 000 tonų dioksinais užnuodytų riebiųjų rūgščių, kurių pridedama gaminant pašarus.

Įtariama, kad šiaurinėje Šlėzvigo-Holšteino žemėje veikianti kompanija „Harles und Jentzsch“ pardavė 25 gyvulių pašarų įmonėms iki 3 000 tonų užnuodytų riebiųjų rūgščių, kurios negalėjo būti naudojamos žemės ūkyje ir maisto pramonėje.

Ištyrus 20 mėginių nustatyta, jog devyniuose iš jų dioksinų koncentracija buvo didesnė arba žymiai didesnė negu leidžiama norma, anksčiau ketvirtadienį pranešė Šlezvigo-Holšteino žemės ūkio ministerija.

Dioksinai, susidarantys deginant atliekas arba dėl kitokių pramonės procesų, gali sukelti persileidimus ir kitokius sveikatos sutrikimus, tarp jų onkologines ligas.Berlyne Žemės ūkio ministerijos atstovas sakė, kad ūkių uždarymas buvo būtinas žingsnis.

„Žemės ėmėsi privalomų veiksmų – nesant konkrečių tyrimų rezultatų, jos privalo uždrausti (realizuoti) visus produktus, tarp jų kiaušinius ir mėsą, kuriuos gaminant buvo naudojama bent dalis užnuodytų pašarų“, – sakė pareigūnas.

Jis pridūrė, kad maisto produktų saugumas yra „absoliutus prioritetas“.

Žemės ūkio ministerija pranešė atidariusi „karštąją“ telefono liniją, teikiančią informaciją sunerimusiems vartotojams.

Tuo tarpu žemės ūkio ministrė Ilse Aigner, kalbėdamasi telefonu su Europos Sąjungos (ES) sveikatos apsaugos komisaru Johnu Dalli, paragino visoje Bendrijoje sugriežtinti maisto saugumo kontrolės priemones.

Vokietijos vyriausybė ankščiau buvo paskelbusi, jog dioksinais galėjo būti užnuodyta iki 150 tūkst. tonų pašarų.

Dėl šio incidento produkcijos realizuoti nebegali jau apie 1 200 vištų, kalakutų ir kiaulių auginimo ūkių – daugiausiai šiaurės Vokietijoje. Šioje šalyje iš viso yra apie 375 tūkst. ūkių.

Nustatytas normas viršijančios dioksinų koncentracijos pirmiausiai buvo nustatytos kiaušiniuose gruodžio pabaigoje.

Vokietijos institucijos trečiadienį informavo Europos Komisiją ir verslo partnerius, kad 136 tūkst. kiaušinių (apie 9 tonos) buvo eksportuoti į Nyderlandus iš ūkių, kuriuose buvo naudojami užnuodyti pašarai.

Europos Komisija ketvirtadienį pranešė, jog dalis galimai dioksinais užnuodytų kiaušinių taip pat pateko į Didžiąją Britaniją.

Dioksinai, susidarantys deginant atliekas arba dėl kitokių pramonės procesų, gali sukelti persileidimus ir kitokius sveikatos sutrikimus, tarp jų onkologines ligas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius