Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijoje minimos šalies suvienijimo 29-osios metinės

Vokietija, kuri pasibaigus Antrajam pasauliniam karui buvo padalyta į kapitalistinius Vakarus ir komunistinius Rytus, ketvirtadienį iškilmingai mini savo suvienijimo 29-ąsias metines, pranešė laikraštis „Bild“.
Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris ir kanclerė Angela Merkel
Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris ir kanclerė Angela Merkel / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šventiniai renginiai vyksta Berlyno centre: aikštėje prie Reichstago, netoli Brandenburgo vartų ir Birželio 17-osios gatvėje. Iškilmėse dalyvauja ne tik įvairių visuomeninių judėjimų atstovai, bet ir daugybė dainininkų ir muzikantų.

Vėliau ketvirtadienį kalbą turėtų sakyti kanclerė Angela Merkel, atvykusi į šiaurinį Kylio miestą.

Šlėzvigo-Holšteino žemės, kur yra šis uostamiestis, vyriausiasis ministras Danielis Guntheris sakė, kad iškilmėse dalyvaus apie 500 tūkst. žmonių.

Artėjančio kanclerės pasirodymo šūkiu tapo frazė „Drąsa vienija“, raginanti prisiminti žmones, kurių pastangomis maždaug metai iki šalies suvienijimo buvo sugriauta Berlyno siena.

Rugsėjo pabaigoje Rytų Vokietijoje gimusi A.Merkel jau užsiminė apie savo tėvynainių drąsą, skaitydama kalbą centriniame Erfurto mieste.

„Norėčiau palinkėti visiems, kas šiemet švęs spalio 3 dieną: ir toliau būkime drąsūs! Būkime ir toliau pasiruošę veikti“, – sakė A.Merkel.

Artimiausiu metu Vokietijoje pradės dirbti specialioji komisija, ištisus metus nagrinėsianti gyvenimo kokybės skirtumus šalies rytuose ir vakaruose.

Šalis buvo oficialiai suvienyta 1990 metų spalio 3 dieną, kai Vokietijos Demokratinė Respublika (VDR) ir Vakarų Berlynas buvo prijungti prie Vokietijos Federacinės Respublikos (VFR).

Tuomet nebuvo sukurta nauja valstybė – prijungtose teritorijoje tiesiog įsigaliojo VFR konstitucija. Buvusios VDR teritorijoje buvo įkurtos penkios naujos žemės, o suvienytas Berlynas įgijo ypatingąjį statusą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius