-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijoje prieš teismą stos atakas prieš JAV interesus planavę keturi islamistai

Vokietijoje trečiadienį prieš teismą turi stoti keturi įtariami islamistų ekstremistai, kurie kaltinami organizavę sąmokslą surengti didelio masto atakas prieš JAV interesus.
Plaktukas
Plaktukas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Tai bus vienas didžiausių teismo procesų prieš teroristine veikla įtariamus asmenis Vokietijoje.

Įtariamieji buvo sulaikyti 2007 metų rugsėjį Vokietijos rytuose esančiame Zauerlando regione. Sulaikymo metu pas vadinamosios Zauerlando kuopelės narius buvo rasti 26 detonatoriai ir 12 cisternų su vandenilio peroksido tirpalu – prieš dvejus metus ši cheminė medžiaga buvo panaudota per kruvinas atakas prieš Londono transporto sistemą.

Ketvirtą įtariamąjį Vokietijai lapkričio mėnesį išdavė Turkija.

Valdžios pareigūnai tvirtina, kad Zauerlando kuopelės narių tikslas buvo surengti virtinę „neįsivaizduojamo masto“ sprogdinimų, kuriais, pasak federalinės prokurorės Monikos Harms, Vokietija taip pat būtų nubausta už savo karių dislokavimą Afganistane.

Kaltintojai teigia, kad įtariamieji buvo užkietėję Islamo džihado sąjungos nariai. Manoma, kad ši su teroristine organizacija „al Qaeda“ susijusi islamo ekstremistų grupuotė, kurios ištakos yra Uzbekistane, buvo įsteigusi kovotojų rengimo stovyklas Afganistano ir Pakistano pasienyje.

Įtariamieji kaltinami planavę surengti virtinę automobilių sprogdinimų prieš įvairius taikinius, tarp jų JAV institucijas Vokietijoje ir tarp amerikiečių turistų populiarius naktinius klubus.

Du iš kaltinamųjų – Fritzas Gelowiczas ir Danielis Schneideris – yra į islamą atsivertę vokiečiai. Trečias įtariamasis – Attila Selekas – yra turkų kilmės Vokietijos pilietis, o ketvirtasis – Ademas Yilmazas – turkas.

F.Gelowiczo ir D.Schneiderio sulaikymas ypač sukrėtė Vokietiją ir iškėlė virtinę klausimų, kaip iš pažiūros „normalūs“ vokiečiai galėjo atsiversti į islamą ir įkvėpti ekstremistinių pamokslų tapti radikaliais islamistais, kurie mokėsi teroristų rengimo stovyklose.

Teismo procesas sugriežtinto saugumo sąlygomis vyks aukštesniajame žemės tribunole vakariniame Diuseldorfo mieste. Įtariamieji prieš teismą stos dėl kaltinamų priklausius teroristinei organizacijai, planavus nužudymą ir rengus sąmokslą įvykdyti ataką panaudojus sprogmenis.

D.Schneideriui taip pat pareikštas kaltinimas dėl mėginimo nužudyti, kai jis sulaikymo metu atėmė iš policijos pareigūno šaunamąjį ginklą ir paleido vieną šūvį. Tuomet niekas nenukentėjo.

Prieš tai, kai elitinių pajėgų nariai suėmė išsinuomotame name apsistojusius įtariamuosius, kurie čia laikė ir sprogiąsias medžiagas bei visus savo asmeninius daiktus, šimtai pareigūnų daug mėnesių akylai stebėjo šios kuopelės narių veiklą.

Įtariamiesiems pareikšti kaltinimai paremti įrašytais pokalbiais, kurių metu jie aptarinėjo savo planus. Viename iš įrašų girdėti, kaip įtariamasis klausia apie vandenilio peroksido kiekį, reikalingą norint nužudyti amerikietį.

„Kiek gramų tau reikia, kad jis būtų suplėšytas į gabalus?“ – žiniasklaidoje cituojamas vienas iš įtariamųjų.

„Jei pliene, tai 20 gramų, 30 gramų. Tuomet jam galas“, – atsako kitas įtariamasis, manoma, D.Schneideris.

Policija teigia, kad F.Gelowiczas, kuriam dabar 29–eri, 23 metų D.Schneideris ir 30–metis A.Yilmazas buvo sulaikyti, kai mėgino pasigaminti sprogmenis. Manoma, kad 24 metų A.Selekas gavo detonatorius.

Pasak pareigūnų, įtariamieji buvo sučiupti pačiu laiku, nes planavo atakas surengti iki 2007 metų spalio 12 dienos, kai šalies parlamente turėjo būti sprendžiamas klausimas, ar pratęsti vokiečių karių misiją Afganistane, kur jie buvo dislokuoti kartu su kitais NATO taikos palaikymo pajėgų kariais.

Vokietijos žiniasklaida trečiadienį prasidedantį procesą vadina didžiausiu teroristų teismu nuo praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio, kai buvo teisiami kairiųjų radikalų teroristinės pogrindinės organizacijos Raudonosios armijos frakcija nariai.

Manoma, kad teismo procesas gali trukti dvejus metus ar ilgiau. Visiems kaltinamiesiems gresia iki 15 metų kalėjimo.

Vokietija, kuri nepritarė 2003 metais surengtai JAV vadovaujamai invazijai į Iraką, tačiau yra nusiuntusi 3 700 karių į Afganistaną, kur jie tarnauja NATO vadovaujamose pajėgose, dėl islamistų kovotojų atakų grėsmės sustiprino saugumą ir įtartinų asmenų sekimą.

Didžiausias pavojus buvo iškilęs 2006 metų liepą, kai pagrindinėje Kelno geležinkelio stotyje, dviejuose keleiviniuose traukiniuose lagaminuose buvo palikti savadarbiai sprogmenys, kurie nesprogo dėl blogų sprogdiklių.

Šias atakas rengusiems dviem asmenims buvo skirtos ilgos įkalinimo bausmės. Vienas jų kali Vokietijoje, kitas – Libane.

2001 metų rugsėjo 11–osios teroro atakos JAV buvo planuojamos ir Vokietijos uostamiestyje Hamburge, kur veikė „al Qaeda“ kuopelė, vadovaujama Mohammedo Attos. Jis buvo pirmojo lėktuvo, įsirėžusio į Pasaulio prekybos centrą Niujorke, užgrobėjas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius