Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
04 18 /15:50

Vokietijoje sulaikyti du vyrai, įtariami šnipinėjimu Rusijos naudai

Vokiečių federaliniai prokurorai ketvirtadienį pranešė, kad Bavarijoje sulaikyti du Vokietijos ir Rusijos piliečiai, kurie, kaip įtariama, šnipinėjo Rusijos naudai ir planavo sabotažą, siekdami pakenkti karinei paramai Ukrainai.
Vokietijos policija
Vokietijos policija / „DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“

Du vyrai, įvardyti tik kaip Dieteris S. (Dyteris S.) ir Alexander'as J. (Aleksandras J.), trečiadienį buvo sulaikyti Bairoite, pranešė prokurorai.

Jie kaltinami šnipinėję potencialius išpuolių taikinius, „įskaitant Vokietijoje dislokuotų JAV ginkluotųjų pajėgų objektus“.

Prokurorai sakė, kad Dieteris S. ir asmuo, siejamas su Rusijos žvalgyba, galimus sabotažo aktus Vokietijoje aptarinėjo nuo spalio ir kad pagrindinis tikslas buvo pakirsti Vokietijos karinę pagalbą Ukrainai. Dieteris S. pareiškė norintis vykdyti atakas – sprogdinimus ir padegimus – prieš kariuomenės naudojamą infrastruktūrą ir pramonės objektus, sakoma prokuratūros pareiškime.

Alexander'as J., kaip įtariama, padėjo jam vėliausiai nuo kovo.

Dieteris S., kaip teigiama, žvalgė kai kuriuos objektus, fotografuodavo ir filmuodavo karinį transportą bei įrangą, ir perduodavo informaciją savo kontaktiniam asmeniui.

Trečiadienį teisėjas nurodė suimti Dieterį S. iki galimo kaltinimų pateikimo. Alexander'as J. ketvirtadienį turi dalyvauti teismo posėdyje už uždarų durų.

Dieteriui S. atskirai taip pat gresia kaltinimai nuo 2014 metų gruodžio iki 2016 metų rugsėjo priklausius Rytų Ukrainos Donecko regiono prorusiškų separatistinių pajėgų vienam ginkluotam junginiui.

Policija atliko kratas abiejų vyrų namuose ir darbovietėse. 

Prokurorai pareiškė, kad įtaria juos veikiant užsienio tarnybų naudai, ir pridūrė, kad tai rimtas šnipinėjimo atvejis. 

Vokietijos vidaus reikalų ministrė Nancy Faeser (Nensi Fėzer) šiuos įtarimus pavadino „ypač rimtu įtariamos [Vladimiro] Putino nusikalstamo režimo agentų veiklos atveju“.

„Mes ir toliau žlugdysime tokius grėsmingus planus“, – nurodė ji ir pakartojo, kad Vokietija tvirtai remia Ukrainą.

Kiek vėliau Berlynas patvirtino, kad A. Baerbock išsikvietė rusų ambasadorių.

Vokiečių savaitraščio „Der Spiegel“ duomenimis, įtariamieji šnipinėjo ir JAV kariuomenės bazę Grafenvorte, Bavarijos rytuose.

„Be kita ko, ten yra svarbus karinis poligonas, kuriame JAV kariuomenė apmoko Ukrainos karius, pavyzdžiui, dirbti su „Abrams“ tankais“, – nurodė „Der Spiegel“. 

Ne pirmas Rusijos šnipinėjimo atvejis Vokietijoje 

Vokietija yra antra pagal dydį karinės pagalbos Ukrainai tiekėja. Naujienos apie įtariamų šnipų sulaikymą paskelbtos tuo metu, kai Ukrainos sostinėje lankosi Vokietijos kanclerio pavaduotojas ir ekonomikos ministras Robertas Habeckas (Robertas Habekas). 

„Mes ir toliau teiksime Ukrainai didžiulę paramą ir neleisime savęs įbauginti“, – sakė N. Faeser. 

Nuo tada, kai Rusija daugiau nei prieš dvejus metus pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, Vokietiją sudrebino keli Maskvos šnipinėjimo atvejai. Be to, įtariama, kad kai kurie Vokietijos pareigūnai praeityje pernelyg palankiai vertino Rusiją. 

Šiuo metu teisiamas buvęs Vokietijos žvalgybos pareigūnas, kaltinamas perdavęs Maskvai informaciją, kurioje teigiama, kad Berlynas turėjo informacijos apie Rusijos samdinių operacijas Ukrainoje. Buvęs pareigūnas kaltinimus neigia. 

2022-ųjų lapkritį vienas vokietis buvo nuteistas lygtine laisvės atėmimo bausme už tai, kad tarnaudamas Vokietijos kariuomenės atsargos karininku perdavė informaciją Rusijos žvalgybai.

„Žinome, kad Rusijos jėgos aparatas taip pat sutelkia dėmesį į mūsų šalį – į šią grėsmę turime atsakyti pasipriešinimu ir ryžtu“, – ketvirtadienį pareiškė Vokietijos teisingumo ministras Marco Buschmannas (Markas Bušmanas).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius