Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vokietijoje vėl daugėja COVID-19 atvejų: bet kaltas nebūtinai visuomenės atsipalaidavimas

Sekmadienį paskelbti duomenys parodė, kad Vokietijoje užkrečiamumo rodiklis vėl padidėjo iki pavojingo. Tačiau pasipylę vertinimai, esą dėl naujos bangos reikia kaltinti socialinių apribojimų sušvelninimą, dar pernelyg ankstyvi.
Kasdienybė Vokietijoje
Kasdienybė Vokietijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Epidemiologinę padėtį Vokietijoje stebintis Roberto Kocho institutas (RKI) pranešė, kad užkrečiamumo rodiklis padidėjo iki 1,1, – tai reiškia, kad 10 žmonių, sergančių COVID-19, užkrečia vidutiniškai 11 kitų žmonių.

Dar prieš kelias dienas šis rodiklis siekė 0,65, o RKI yra perspėjęs, jog užkrečiamumo rodiklis turi neviršyti 1, jei protrūkį siekiama kontroliuoti ir apskritai laikyti lėtėjančiu.

Kas vyksta? Nemažai apžvalgininkų iškart pastebėjo, kad užkrečiamumo rodiklis pradėjo didėti kelios dienos po to, kai daugelis Vokietijos žemių pranešė apie suvaržymų švelninimą – pamažu atidaromi restoranai, sporto salės, parduotuvės, vaikų žaidimų aikštelės.

Tačiau ne viskas taip paprasta – laiko nuo apribojimų sušvelninimo tiesiog praėjo per mažai, kad būtų galima daryti niūrias išvadas.

Protestai ir alus parke

Kaip pastebi „The Guardian“, Vokietija, kuri pirmaisiais naujojo koronaviruso protrūkio mėnesiais su krize tvarkėsi kur kas geriau nei kitos Vakarų Europos šalys, dabar ima suvokti, kad net kompetentingi sprendimai gali tapti našta.

Kadangi Vokietijoje ligoninės taip ir nebuvo užkištos pacientais, politikams čia daug sunkiau įtikinti visuomenę, kad reikia griežtai laikytis socialinio atstumo.

O dabar šis fenomenas, kurį šalies kovos su epidemija veidas, virusologas Christianas Drostenas vadina „prevencijos paradoksu“, jau skatina nuogąstavimą dėl antrosios infekcijų bangos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Christianas Drostenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Christianas Drostenas

Kanclerė Angla Merkel apie naujausią socialinių apribojimų švelninimo etapą pranešė praėjusį trečiadienį. Kitaip pasielgti jai nebuvo lengva: federalinę vyriausybę spaudė ir 16 Vokietijos žemių lyderiai, ir bulvarinis leidinys „Bild“, ir, žinoma, į protestus išėję sąmokslo teorijų šalininkai.

Aišku, daugelis taisyklių dėl higienos išliko, o buvo paskelbta ir naujų. Tačiau atrodo, kad labai nemažai vokiečių tiesiog nusprendė: karantinas baigėsi.

Vietos žurnalistai skelbia, kad beveik visą praėjusią savaitę vokiečiai šalies miestų gatvėse elgėsi pastebimai laisviau nei anksčiau – žmonės rinkosi į saulėtus parkus, kur būriais gurkšnojo alų ar tiesiog mėgavosi pavasariu.

Labai nemažai vokiečių tiesiog nusprendė: karantinas baigėsi.

Miunchene, Štutgarte, Berlyne ir kituose miestuose į protestus prieš suvaržymus rinkosi tūkstantinės minios, o tarp šių žmonių buvo daug kraštutinių dešiniųjų ir antivakserių.

„Scanpix“ nuotr./Protestas Štutgarte
„Scanpix“ nuotr./Protestas Štutgarte

Be to, nors kaukes Vokietijoje privaloma dėvėti parduotuvėse ir viešajame transporte, policija baudų už tokio nurodymo nesilaikymą beveik nedalina, tad beveik niekas kaukių jau ir nedėvėjo.

Skambios išvados – skubotos

Turbūt logiška, kad daug kas nė nenustebo, kai RKI savaitgalį pranešė apie padidėjusį užkrečiamumo rodiklį.

Apribojimų švelninimo priešininkai iškart sujudo – juk esą tai įrodymas, kad net tik iš dalies grįžti prie įprasto gyvenimo dar anksti.

Bet iš tiesų išvados būtų skubotos. Visų pirma, COVID-19 užkrečiamumo rodiklis apskaičiuojamas specialiai ignoruojant trijų pastarųjų dienų duomenis ir atsekant patvirtintus atvejus iki tikėtinos užsikrėtimo dienos. Kitaip tariant, informacija maždaug savaitės senumo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kasdienybė Vokietijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kasdienybė Vokietijoje

Tad būtent savaitgalį padidėjęs užkrečiamumo rodiklis neatspindi, kokią įtaką viruso plitimui padarė naujausi apribojimų sušvelninimai. Tiesa, pirmųjų atpalaidavimų būta ir anksčiau – nuo balandžio 20-osios.

Pats RKI ragina atsargiai vertinti naujausius duomenis. Juk kadangi naujų infekcijų Vokietijoje užfiksuojama gerokai mažiau nei protrūkio piko metu, naujausia informacija labai priklausoma nuo iš tiesų menkų statistinių svyravimų.

Lokalizavo kovą su virusu

Vis dėlto yra matematikų, kurie analizuoja pandemijos plitimą ir mano, kad jau galima įžvelgti „naują dinamiką“.

„Yra ženklų, kad reprodukcijos rodiklis vėl didėja, – teigė Ilmenau technologinio universiteto profesorius Thomas Hotzas. – Ir jei įvertintume, kaip žmonės pradėjo elgtis didžiuosiuose miestuose, tokia tendencija manęs visai nestebina.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kasdienybė Vokietijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kasdienybė Vokietijoje

Kita vertus, yra ir teigiamų naujienų. Aktyvių infekcijos atvejų skaičius Vokietijoje sekmadienį sumažėjo iki 17,4 tūkst., o tai reiškia, kad tokie užsikrėtimai tesudaro 10 proc. visų patvirtintų užsikrėtimų šalyje.

Tikimasi, kad nauja lokalizuota „avarinio stabdžio“ sistema efektyviai pakeis strategiją, kai buvo taikomas nacionalinis užsidarymas.

Antraip tariant, net jei virusas iš tiesų ir vėl įsibėgėja, startinės jo pozicijos kur kas kuklesnės nei prieš, pavyzdžiui, mėnesį. Be to, naujausius duomenis dėl užkrečiamumo galėjo iškreipti tai, kad buvo atrasti židiniai mėsos perdirbimo priemonės ir globos namuose.

Pagal A.Merkel paskelbtą nutarimą, Vokietijos institucijos turi įjungti „avarinį stabdį“ ir pakartotinai įvesti socialinius draudimus, jei užsikrėtimo rodiklis padidės daugiau kaip 50 atvejų 100 tūkst. gyventojų per septynias dienas.

Iki savaitgalio šį limitą šalyje buvo peržengę vos trys municipalitetai. Vienas – šiaurinėje Šlėzvigo-Holšteino žemėje, kitas – rytinėje Tiuringijoje, o trečiasis – vakarinėje Šiaurė Reino-Vestfalijos žemėje.

Tikimasi, kad nauja lokalizuota „avarinio stabdžio“ sistema efektyviai pakeis strategiją, kai buvo taikomas nacionalinis užsidarymas. Viliamasi, kad tokia tvarka taip pat padės sulėtinti viruso plitimą ir sumažins antrąją jo bangą rudenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius