Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 15 /13:05

Europos Sąjungos pareigūnai: Turkija visiškai atitrūkusi nuo realybės

Briuselis kelias dienas bandė nekaitinti aistrų, bet dabar ir Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris, ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas pažėrė kritikos Europos šalis pliekiančiai Turkijai.
R.T.Erdoganas ant „Bild“ viršelio
R.T.Erdoganas ant „Bild“ viršelio / „Twitter“ nuotr.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude’as Junckeris trečiadienį pareiškė esąs pasipiktinęs, kad Turkija palygino Vokietijos ir Nyderlandų valdžios sprendimus su nacių politika.

Šis jo komentaras nuskambėjo tą pačią dieną, kai olandai renka savo parlamentą.

„Esu pasipiktinęs tuo, ką Turkija pasakė apie Nyderlandus, Vokietiją ir kitas šalis. Niekada nepriimsiu tokio šiuolaikinių vyriausybių palyginimo su naciais“, – sakė jis Europos Parlamente.

Iš J.C.Junckerio lūpų nuskambėjo ir savotiškas grasinimas Turkijai, kuri siekia narystės ES: „Kai taip elgiamasi, nuo Europos tik tolstama. Ne ES siekia prisijungti prie Turkijos, o Turkija – prie ES.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jeanas-Claude'as Junckeris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jeanas-Claude'as Junckeris

D.Tuskas netiesiogiai pritarė J.C.Junckeriui ir pareiškė, kad žmonės tikintys, jog Roterdamo, kur nebuvo įleisti Turkijos ministrai pareigūnai yra naciai, yra „visiškai atitrūkę nuo realybės“.

Aštrus ginčas tarp Ankaros ir jos sąjungininkių Europos Sąjungoje įsiplieskė, kai kelios Europos šalys, įskaitant Vokietiją, uždraudė Turkijos ministrams atvykti ir surengti mitingus.

Vokietijoje gyvena apie 1,4 mln. turkų, turinčių teisę dalyvauti referendume, o R.T.Erdoganas nori palenkti juos į savo pusę.

Ankara ypač piktai sureagavo į kelių Vokietijos miestų vadovų sprendimą neįsileisti jos ministrų, norinčių dalyvauti vietos turkų mitinguose ir agituoti, kad per balandžio 16-ąją Turkijoje vyksiantį referendumą būtų pritarta konstitucijoms pataisoms, smarkiai padidinančioms prezidento galias.

Vien Vokietijoje gyvena apie 1,4 mln. turkų, turinčių teisę dalyvauti referendume, o R.T.Erdoganas nori palenkti juos į savo pusę.

Turkijos prezidentas Vokietijos veiksmus prilygino „nacių praktikai“ .

Ankara taip pat sustabdė aukščiausio lygio diplomatinius ryšius su Nyderlandais, ir išsiuntė iš Turkijos jų ambasadorių, kol Haga priims turkų keliamas sąlygas dėl mitingų.

Savo ruožtu Vokietijos vidaus reikalų ministras Thomas de Maiziere’as pareiškė, kad Ankara vaidina savo NATO sąjungininkių skriaudžiamą auką, nes ji nori sutelkti rinkėjų paramą dar prieš referendumą.

„Bild“ kritika R.T.Erdoganui

Populiariausias Vokietijos dienraštis „Bild“ trečiadienį nukreipė kritikos salvę į Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą: pavadino jį šalyje nepageidaujamu asmeniu ir apkaltino „savo valdžios troškimu keliant grėsmę Europos stabilumui“.

„Bild“ rėžia tiesą R.T.Erdoganui į akis: jūs ne demokratas! Jūs žeidžiate savo šalį! Nesate čia laukiamas!“ – rašoma pirmajame dienraščio puslapyje.

Šį pasipiktinimą Turkijos lyderiu lydi straipsnis pavadinimu „Mažas žmogus iš Bosforo“.

Atakos „Twitter“

Galiausiai socialinis tinklas „Twitter“ trečiadienį patvirtino tapęs didelės kibernetinės atakos taikiniu, kai proturkiškų pažiūrų programišiai įsilaužė į kai kurias populiarias paskytas ir paskelbė žinučių, smerkiančių „nacistinę Vokietiją“ bei „nacistinę Olandiją“.

„Mums žinoma apie problemą, su kuria šį rytą susidūrė virtinė paskyrų savininkų“, – nurodė „Twitter“ atstovė ir pridūrė, kad ši ataka siejama su viena trečiosios šalies programėle, kurios prieiga prie socialinio tinklo buvo užblokuota.

ES anksčiau šią savaitę paragino Turkiją „susilaikyti nuo perdėtų pareiškimų“, kai jos prezidentas R.T.Erdoganas apkaltino Nyderlandų pareigūnus, kad šie elgiasi kaip naciai.

Pirmadienį vėlai vakare Turkijos lyderis pakartojo šią savo poziciją, pareiškęs, jog tai, kas vyksta Europoje, yra „nacizmas, galime tai vadinti neonacizmu. Nauja nacizmo tendencija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius