Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vokietijos diplomatijos vadovas ragina imtis ekonominių sankcijų prieš Minsko režimą

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas pirmadienį paragino imtis plačių ekonominių sankcijų prieš Baltarusiją. Šį raginimą ministras išsakė prieš Europos Sąjungos šalių diplomatijos vadovų susitikimą, kuriame bus svarstomos papildomos baudžiamosios priemonės Minsko režimui už priverstinį oro bendrovės „Ryanair“ keleivinio lainerio nutupdymo praėjusį mėnesį.
Heiko Maasas
Heiko Maasas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Manau, papildomos sankcijos Baltarusijai neišvengiamos“, – sakė H.Maasas interviu laikraščiui „Die Welt ".

„Turime imtis sankcijų prieš tam tikras Baltarusijos ekonomikos sritis, tokias kaip kalio trąšų pramonė ar energetikos sektorius. Turime atimti iš Minsko režimo galimybę gauti lėšų Europos Sąjungoje platinant obligacijas“, – sakė jis.

Pirmadienį Liuksemburge susitiksiantys ES užsienio reikalų ministrai tarsis dėl sektorinių sankcijų Baltarusijai.

Svarstoma naujas sankcijas nukreipti į pagrindinius Baltarusijos ekonomikos sektorius, įskaitant kalio trąšų eksportą, tabako sektorių, naftos ir naftos chemijos produktus.

Liuksemburge posėdžiausiantys ministrai aptars plataus masto priemones, nukreiptas prieš autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimo „piniginę“, penktadienį naujienų agentūrai AFP sakė vienas Europos diplomatas.

„Mes kalbame apie sankcijas, kurios bus skaudžios“, – pridūrė diplomatas.

Anot diplomatų, taip pat turėtų būti sugriežtinti ginklų ir įrangos, kuri gali būti panaudota represijoms prieš demonstrantus, eksporto apribojimai.

Sektorinės sankcijos svarstomos po gegužę įvykusio incidento, kai iš Atėnų į Vilnių skridęs „Ryanair“ lėktuvas su daugiau kaip šimtu keleivių buvo priverstinai nutupdytas Minske, baltarusių dispečeriams informavus apie jame neva esantį sprogmenį, nors ši informacija vėliau nepasitvirtino.

Perimti lainerio Minsko režimas buvo pasiuntęs naikintuvą.

Orlaiviui nutūpus Baltarusijos sostinėje, buvo sulaikyti juo skridę opozicijos tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius bei jo draugė, Vilniuje studijuojanti Rusijos pilietė Sofija Sapega.

Dėl šio incidento ES valstybės uždarė savo oro erdvę Baltarusijos orlaiviams ir paragino oro bendroves neberengti skrydžių virš šios šalies teritorijos.

Pirmadienį ES ministrai taip pat turi patvirtinti daugiau nei 80 Baltarusijos fizinių ir juridinių asmenų įtraukimą į „juodąjį sąrašą“. Jame esantiems asmenims ir subjektams taikomas turto įšaldymas ir vizų draudimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius