Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vokietijos euroskeptikai po žemių rinkimų dar labiau sustiprino savo pozicijas

Vokietijos euroskeptiška partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) sekmadienį vykusiuose žemių rinkimuose dviejuose rytiniuose regionuose gavo po daugiau nei 10 proc. balsų, tapdama rimtu galvos skausmu kanclerei Angelai Merkel, kurios naujieji dešiniojo sparno politiniai varžovai toliau stiprina pozicijas jos elektorato bazėje.
„Alternatyva Vokietijai“ lyderis Berndas Lucke'as
„Alternatyva Vokietijai“ lyderis Berndas Lucke'as / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

A.Merkel konservatyvi Krikščionių demokratų sąjungai (CDU) taip pat iškilo grėsmė netekti valdžios Tiuringijos žemėje – tai gali nutikti, jei ultrakairioji partija „Die Linke“ („Kairė“) įtikins socialdemokratus (SPD) pakeisti politinę stovyklą ir pirmą kartą Vokietijos žemės premjeru išrinkti jos atstovą.

Už euro panaikinimą pasisakančiai partijai neabejotinai padėjo pasitelkta griežta retorika dėl nusikalstamumo ir imigracijos.

AfD, kuri buvo įkurta 2013-ųjų pradžioje priešintis finansinės pagalbos skyrimui su krize susidūrusioms euro zonos šalims, pasirodė kur kas geriau nei buvo prognozuota ir Tiuringijoje gavo 10,2 proc. balsų, o Brandenburge – 11,9 proc., rodo sekmadienį vėlai vakare Vokietijos televizijos paskelbtos rezultatų prognozės.

Netikėtai iškilusi AfD, nuo kurios nusigręžė visos tradicinių ideologijų partijos, praėjusį mėnesį per Saksonijos žemės rinkimus surinko net 9,7 proc. balsų. Už euro panaikinimą pasisakančiai partijai neabejotinai padėjo pasitelkta griežta retorika dėl nusikalstamumo ir imigracijos.

Nors AfD per pernai rugsėjį vykusius rinkimus neperžengė penkių procentų slenksčio ir nepateko į federalinį parlamentą, šią dešiniosios pakraipos politinę jėgą dabar visos šalies mastu remia daugiau nei 7 proc. rinkėjų. Šiuo metu ji turi savo atstovus trijose iš 16-os žemių asamblėjų.

AfD lyderis, 52 metų ekonomikos profesorius ir penkių vaikų tėvas Berndas Lucke sakė, kad puikus pasirodymas rinkimuose dar dviejose rytinėse žemėse yra papildomas impulsas partijai, kuri taip pat gavo 7 proc. balsų gegužę vykusiuose rinkimuose į Europos Parlamentą.

„Mums malonu, kad rinkėjai pasirinko politinį atsinaujinimą, – sakė B.Lucke. – Rezultatai yra netgi geresni nei Saksonijoje ir bus mums stiprus palankus vėjas. Neketiname sėdėti sudėję rankų ir leisti kitoms partijoms pilti ant mūsų purvą“.

Kai kurie politologai prognozavo, kad AfD ilgainiui gali išnykti iš politikos arenos, kaip nutiko vienu metu sužibėjusiai Piratų partijai, nors tarp AfD narių yra nemažai patyrusių politikų, perbėgusių į ją iš centro dešiniųjų stovyklos. Be to, anksčiau šiais metais AfD supurtė vidaus rietenos, išprovokavusios kai kurių narių pasitraukimą.

Bene didžiausią žalą šios partijos įvaizdžiui Vokietijoje, kur dėl nacistinės šalies praeities kraštutinės dešiniosios pažiūros politikoje viešai smerkiamos, daro faktas, kad tarp jos narių ir šalininkų yra daug radikalų.

Tačiau B.Luckei pavyko nutildyti radikaliomis pažiūromis pasižyminčius partiečius ir išplėsti partijos politinę programą.

Anksčiau AfD buvo vadinamoji vienos problemos partija, reikalavusi sugrąžinti Vokietijos markę. Dabar ji reikalauja gerinti švietimo lygį, didinti saugumą ir remti smuklųjį verslą.

Tiuringijoje CDU gavo 33,7 proc. balsų. Tuo tarpu „Die Linke“, kurios šaknys siekia Rytų Vokietijos komunistinį režimą, pasiekė savo geriausią rezultatą rinkimuose, surinkusi 28,2 proc. balsų.

Bene didžiausią žalą šios partijos įvaizdžiui Vokietijoje, kur dėl nacistinės šalies praeities kraštutinės dešiniosios pažiūros politikoje viešai smerkiamos, daro faktas, kad tarp jos narių ir šalininkų yra daug radikalų.

Socialdemokratai čia gavo tik 12,6 proc. balsų ir svarsto galimybę pasitraukti iš koalicijos su CDU ir suvienyti jėgas su „Die Linke“, tikintis, kad tai atvers kelią 2017-aisiais suformuoti tokią kairiosios pakraipos federalinę vyriausybę.

Kartu su žaliaisiais, gavusiais 5,9 proc. balsų, „Die Linke“ ir SPD gali suformuoti trijų partijų kairiųjų aljansą, kuris ilgainiui gali iškilti į valdžią federaliniu lygiu. SPD po 2013-ųjų rinkimų atsisakė savo deklaruotos pozicijos niekada nesudaryti koalicijų su „Die Linke“.

Brandenburge SPD užėmė pirmąją vietą, gavusi 32,1 proc. balsų. Šioje žemėje socialdemokratai veikiausiai liks koalicijoje su „Die Linke“, surinkusia 18,7 proc. balsų.

A.Merkel CDU Brandenburge gavo 22,8 proc., o žalieji – 6,2 proc. balsų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius