Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos gynybos ministrė: planuojamas JAV karių išvedimas kelia apgailestavimą

Vokietijos gynybos ministrė Annegret Kramp-Karrenbauer penktadienį pareiškė, kad JAV planai išvesti iš jos šalies maždaug 12 tūkst. savo karių kelia apgailestavimą, ir sakė, kad tai pabrėžia poreikį Europai labiau stengtis dėl savo pačios saugumo.
Annegret Kramp-Karrenbauer
Annegret Kramp-Karrenbauer / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pentagono lyderiai trečiadienį pranešė, kad apie 6 400 amerikiečių karių grįš namo iš Vokietijos, o dar maždaug 5 600 ten dislokuotų karių bus perkelti į kitas Europos šalis. Šiuo sprendimu įgyvendinamas JAV prezidento Donaldo Trumpo anksčiau skelbtas noras išvesti iš Vokietijos dalį karių, daugiausia dėl to, kad, jo manymu, šalis išleidžia nepakankamai lėšų gynybai.

Pagal šį planą, kurio ateitis vis dar nėra aiški, nes jam dar turi pritarti ir lėšų skirti Kongresas, Vokietijoje liktų apie 24 tūkst. amerikiečių karių.

Vokietijos gynybos ministrė A. Kramp-Karrenbauer penktadienį pabrėžė didesnės Europos integracijos poreikį ir teigė, kad ji tikisi pasinaudoti dabartine pirmininkavimo Europos Sąjungai kadencija, kad padėtų padaryti pažangą saugumo ir gynybos politikoje.

„Mes atsižvelgiame į Vokietijos ir Europos interesus, – sakė ji savo pranešime. – Tiesa ta, kad geras gyvenimas Vokietijoje ir Europoje vis labiau priklauso nuo to, kaip mes patys užtikrinsime savo saugumą.“

Ji pridūrė, kad „dėl apgailestavimą keliančių planų išvesti JAV karius“ po vasaros atostogų ji pakvies šio sprendimo paveiktų Vokietijos žemių vadovus aptarti, kaip Vokietijos kariuomenė galėtų paremti jų regionus.

Vokietijos vyriausybės reakcija į minimą JAV sprendimą iki šiol buvo santūri. Vis dėlto aukšto rango pareigūnas iš valdančiosios koalicijos jaunesniosios partnerės Socialdemokratų partijos (SPD) Rolfas Muetzenichas sakė, kad „ginkluotės kooperaciją reikės įvertinti naujoje šviesoje“.

R.Muetzenichas, vadovaujantis SPD frakcijai parlamente, dienraščiui „Sueddeutsche Zeitung“ teigė, kad „kaprizingumas ir spaudimas“ negali būti „partnerystės pagrindas“.

Jo komentarai sulaukė kanclerės Angelos Merkel centro dešiniosios partijos kritikos. Parlamentaras Roderichas Kiesewetteris naujienų agentūrai DPA sakė, kad Europoje „JAV gynybos pramonės aukštųjų technologijų gaminiams iki šiol nėra tinkamo ir įperkamo pakaitalo“. Jis teigė, kad JAV taip pat veikia kontrolės ir pusiausvyros sistema dėl D.Trumpo.

Kitas vokiečių įstatymų leidėjas Henningas Otte patvirtino, kad SPD neturėtų kalbėti apie „tolesnį susvetimėjimą aljanso viduje“.

Į JAV gynybos sekretoriaus Marko Esperio paskelbtą planą įtrauktas JAV pajėgų Europoje būstinės perkėlimas į Monsą Belgijoje iš Štutgarto Vokietijoje.

M.Esperis teigė, kad Pentagonas taip pat svarsto galimybę iškelti JAV pajėgų Afrikoje štabo (AFRICOM) būstinę iš šio Vokietijos miesto.

AFRICOM penktadienio pranešime sakoma, kad jam „buvo pasakyta planuoti persikraustymą“ ir kad jis pradėjo tai daryti, nors pridūrė, kad „tikėtina, jog prireiks kelių mėnesių, kad būtų parengtos galimybės, apsvarstytos vietovės ir priimtas sprendimas“.

JAV pajėgų Afrikoje štabo būstinė buvo įsteigta Štutgarte 2008 metais, nesuradus tinkamos vietos Afrikoje. Jo pranešime teigiama, kad ieškodamas vietos naujai būstinei „pirmiausia išnagrinės galimybes kitur Europoje, bet taip pat svarstys galimybes JAV“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius