Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vokietijos IS lyderis teisiamas už džihadistų verbavimą

Vokietijoje antradienį prieš teismą stojo pagarsėjęs neapykantos kurstytojas musulmonų pamokslautojas Abu Walaa, vadinamas džihadistų grupės „Islamo valstybė“ de facto vadovu Vokietijoje; jis teisiamas už jaunų žmonių radikalizavimą ir vadovavimą džihadistų tinklui, susijusiam su išpuolio Berlyno kalėdinėje mugėje vykdytoju.
Abu Walaa teisme
Abu Walaa teisme / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Beveidžio pamokslautojo pravardę turintis, propagandiniuose vaizdo įrašuose visada nugara į kamerą stovintis 33 metų irakietis buvo suimtas praėjusį lapkritį, įtarus, kad jis yra IS džihadistų verbuotojų tinklo „centrinė figūra“.

A.Walaa, kurio tikrasis vardas yra Ahmadas Abdulazizas Abdullah Abdullah, prieš teismą Vokietijos šiauriniame Celės mieste stojo su dar keturiais kaltinamaisiais, kurie taip pat yra kaltinami parama IS.

Kaltinamųjų penketas sukūrė „regioninį salafitų džihadistų tinklą“, kuriame A.Walaa „ėmėsi lyderio vaidmens kaip vadinamosios Islamo valstybės Vokietijoje atstovas“, sakoma prokurorų pateiktoje kaltinamojoje išvadoje.

„Šio tinklo tikslas buvo siųsti žmones į IS (grupuotę) Sirijoje arba Irake“, – nurodoma dokumente.

„Der Spiegel“: „Ilgą laiką nedaug buvo žinoma apie šį užkulisių žmogų, kuris suviliodavo (jaunuolius) ir pakurstydavo dėtis prie džihado.“

Atidžiai stebimas šios teroristinės bylos nagrinėjimas prasidėjo prie teismo rūmų budint ginkluotiems policijos pareigūnams. Jis turėtų vykti iki 2018 metų pradžios.

„Ilgą laiką nedaug buvo žinoma apie šį užkulisių žmogų, kuris suviliodavo (jaunuolius) ir pakurstydavo dėtis prie džihado“, – rašoma savaitraštyje „Der Spiegel“.

„Abu Walaa teismo procesas turėtų leisti giliau pažvelgti į šiuos mechanizmus, todėl šis islamistų teismas bus vienas įdomiausių per pastaruosius metus“, – rašoma jame.

Remiantis naujienų agentūra DPA, jeigu teismas pripažins A.Walaa kaltu, jam gresia iki 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

Mirtini išpuoliai

A.Walaa, kuriam ilgai pavyko likti šešėlyje ir išvengti suėmimo, yra siejamas su pavojingiausiais džihadistų išpuoliais Vokietijoje po 2001 metų, kai kaltinamasis atvyko į šią šalį.

Jis įsikūrė šiauriniame Hildesheimo mieste, laikytame islamistinio radikalizmo centru, ir išgarsėjo savo ekstremistinio turinio pamokslais liūdnai pagarsėjusioje DIK (Deutsche Islam Konferenz) mečetėje, kuri vėliau buvo uždaryta.

Dvi žmonas ir keletą vaikų turintis A.Walaa seminarus rengė ir važinėdamas po šalį bei ragino klausytojus dėtis prie džihadistų. Žinoma, kad jis pamokslavo ir Berlyno mečetėje, kurią lankė ir Anisas Amri. Pastarasis pernai sunkvežimiu rėžėsi į kalėdinę mugę Berlyne ir nužudė 12 žmonių.

Likus maždaug 10 mėnesių iki šio išpuolio, Vokietijos žvalgybos tarnybos nufotografavo A.Amri, besilankantį Hildesheime. Dėl to kilo įtarimų, kad jis susijęs su šiuo tinklu. Praėjus kelioms dienoms po išpuolio Berlyne, A.Amri buvo pareigūnų nušautas Italijoje.

A.Walaa keturi bendrinininkai yra turkas, vokietis, Vokietijos serbas ir kamerūnietis, kurių amžius – nuo 27 iki 51 metų. Visi jie yra kaltinami dėl jaunų žmonių indoktrinavimo džihadistine ideologija.

Pasak Vokietijos žiniasklaidos, tarp jų „studentų“ buvo mažiausiai vienas iš trijų paauglių berniukų, kurie pernai vienose indų vestuvėse susprogdino savadarbį sprogstamąjį užtaisą, sunkiai sužeisdami sikhų dvasininką.

Pasak Vokietijos žiniasklaidos, tarp jų „studentų“ buvo mažiausiai vienas iš trijų paauglių berniukų, kurie pernai vienose indų vestuvėse susprogdino savadarbį sprogstamąjį užtaisą, sunkiai sužeisdami sikhų dvasininką.

Didelė dalis prokuratūros sukauptos medžiagos remiasi parodymais, kuriuos davė vienas neįvardytas informatorius, daugelį mėnesių buvęs infiltruotas į šį tinklą.

Tačiau šis liudininkas, saugant jo anonimiškumą, neturėtų duoti parodymų teisme, A.Walaa paraginus savo pasekėjus nužudyti skundiką.

A.Walaa ir jo bendrininkai nėra kaltinami dėl išpuolių Vokietijoje organizavimo, tačiau, kaip nurodoma kaltinamosiose išvadose, jie teikė logistinę ir finansinę paramą, nelegaliai išsiųsdami mažiausiai aštuonis kovotojus į IS kontroliuojamas teritorijas.

Tarp tokių buvo dvyniai iš Vokietijos Markas ir Kevinas K., susisprogdinę per išpuolį prieš Irako saugumo pajėgas. Abu jie nužudė daugiau nei 150 karių.

Kitas Vokietijoje užverbuotas naujokas Anilas O. buvo prisidėjęs prie džihadistų kovotojų Sirijoje, tačiau pabėgo, pasibjaurėjęs teroristų taktika.

Jis sugrįžo į Vokietiją ir buvo suimtas 2016 metų rugsėjį. Anot „Spiegel“, būtent jis išdavė A.Walaa ir pateikė svarbios informacijos mainais už švelnesnę bausmę.

A.Walaa advokatas Peteris Kriegeris buvusio kovotojo parodymus vadina „melu“.

Vokietijos saugumo tarnybų duomenimis, šiuo metu šalyje yra maždaug 10 300 radikalių islamistų, nors 2011 metais jų buvo 3 800.

700 iš jų yra laikomi pavojingais ir galinčiais surengti žiaurių išpuolių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius