-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Angela Merkel pakartojo: „Karinėmis priemonėmis Rusijos ir Ukrainos konflikto neišspręsime“

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pirmadienį pakartojo esanti įsitikinusi, kad konfliktas tarp Rusijos ir Ukrainos negali būti išspręstas karinėmis priemonėmis. A.Merkel šį komentarą išsakė bendroje spaudos konferencijoje su Kanados premjeru Stephenu Harperiu, praėjus kelioms valandoms po jos susitikimo Vašingtone su JAV vadovu Baracku Obama.
Angelos Merkel ir Baracko Obamos susitikimas Baltuosiuose rūmuose
Angelos Merkel ir Baracko Obamos susitikimas Baltuosiuose rūmuose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV lyderis svarsto galimybę pasiųsti Ukrainos armijai prieštankinių ginklų ir kitos ginamosios ginkluotės, bet pirmadienį nurodė, jog atidėjo sprendimą šiuo klausimu, kad būtų suteikta galimybė Vokietijos vadovaujamoms pastangomis derybose su Rusija susitarti dėl ugnies nutraukimo.

Tuo tarpu A.Merkel griežtai pasisako prieš ginklų siuntimą Ukrainos pajėgoms.

"Tikiuosi, kad galėsime išspręsti šį konfliktą diplomatinėmis priemonėmis, nes manau, kad karinėmis priemonėmis jis negali būti išspręstas", - pažymėjo A.Merkel.

Vokietijos kaclerė į susitikimus Vašingtone ir Otavoje išvyko po to, kai praeitą savaitę kartu su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u pateikė naują diplomatinę taikos iniciatyvą Ukrainos prezidentui Petro Porošenkai ir Rusijos vadovui Vladimirui Putinui. Šie keturi lyderiai trečiadienį planuoja susitikti Baltarusijos sostinėje Minske.

"Pažiūrėsime, ar per kelias ateinančias dienas bus pasiekta pažanga. Tačiau dar niekas nėra aišku", - perspėjo A.Merkel.

Kanclerė sakė, kad nesėkmės derybose atveju Vakarų šalys koordinuos tolesnius žingsnius, bet pakartojo, kad nepritaria letalinės pagalbos suteikimui.

"Dabar turėtume sutelkti visas pastangas į klausimą, ar galime rasti diplomatinį sprendinį, - sakė jis. - Esu labai dėkinga, kad Amerikos prezidentas ir Kanados premjeras palaiko šias mūsų pastangas."

S.Harperis savo ruožtu sakė norintis, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas parodytų tokį patį ryžtą siekti konflikto sureguliavimo taikiomis priemonėmis.

Kanados premjeras pareiškė, kad žavisi Vokietijos ir Prancūzijos pastangomis užtikrinti taikų sprendinį, bet perspėjo: "Deja, šiuo metu ponas Putinas atmeta diplomatines priemones. Panašu, kad jis įgyvendina savo užmačias, naudodamas karinį smurtą."

S.Harperis pabrėžė, kad Kanada nagrinės visas priemones, galinčias padėti išspręsti krizę Ukrainoje, bet veiks atsargiai, bendradarbiaudama su sąjungininkėmis.

Kanadoje gyvena daugiau negu 1 mln. ukrainiečių kilmės žmonių.

S.Harperis pateko į pirmuosius puslapius per pernai lapkritį Australijoje vykusį Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą, kai itin šaltai reagavo į V.Putiną, priėjusį paspausti jam rankos.

"Manau, paspausiu jums ranką, bet noriu jums pasakyti vienintelį dalyką - turite pasitraukti iš Ukrainos", - S.Harperio žodžius V.Putinui citavo Kanados premjero atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius