-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos kanclerė Angela Merkel: buvusios Rytų Vokietijos teisių gynimo aktyvistas Joachimas Gauckas bus prezidentas

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pranešė, kad jos koalicija ir opozicija sekmadienį susitarė dėl konsensuso kandidato į šalies prezidentus – juo iškeltas buvusios Rytų Vokietijos teisių gynimo aktyvistas Joachimas Gauckas.
Joachimas Gauckas ir Angela Merkel
Joachimas Gauckas ir Angela Merkel / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Toks sprendimas buvo priimtas Christianui Wulffui penktadienį atsistatydinus iš prezidento posto dėl korupcijos tyrimo ir A.Merkel konservatorių partijos nariams atšaukus savo prieštaravimus 72 metų J.Gaucko atžvilgiu.

A.Merkel, kuri, kaip ir J.Gauckas, augo komunistinėje Rytų Vokietijoje ir yra protestantė, šį populiarų pastorių pavadino „tikru demokratijos mokytoju“, padėjusiu šaliai po susivienijimo 1990-aisiais tapti viena valstybe.

„Šis žmogus gali suteikti svarbų impulsą mūsų laikų ir ateities iššūkiams“, – sakė ji po vėlai sekmadienį jos biure Berlyno centre įvykusio susitikimo su savo centro dešiniųjų vyriausybės ir opozicijos atstovais.

2010 metų birželį J.Gauckas buvo opozicijoje esančių socialdemokratų ir žaliųjų kandidatas ir varžėsi su Ch.Wulffu, buvusiu Žemutinės Saksonijos krikščionių demokratų premjeru ir A.Merkel pasirinktu kandidatu į prezidentus, kurio funkcijos daugiausia yra reprezentacinės.

Nepaisant tvirtos A.Merkel paramos, Ch.Wulffas buvo išrinktas tik per trečią balsavimą – tai buvo nesklandi pradžia prezidentavimui, kuris, kaip pasirodo, buvo pasmerktas nesėkmei.

J.Gaucką iškėlė pagrindinės opozicinės jėgos. Tik kraštutinių kairiųjų „Kairė“ („Die Linke“), kuriai priklauso keli buvę Rytų Vokietijos komunistai, sakė, kad neparems jo, kai kovo mėnesį bus renkamas prezidentas.

Konservatoriai iš pradžių nenorėjo paremti J.Gaucko, nes laikė jį žmogumi, neturinčiu autoriteto, ir politine dovanėle opozicijai, bet galiausiai viršų paėmė jų troškimas užbaigti jiems nepalankų reikalą.

J.Gaucko pergalė dabar atrodo užtikrinta, nes prezidentą renkančioje asamblėjoje jis turi aiškią balsų daugumą. Tai reiškia, kad du svarbiausius šalies politinius postus užims žmonės iš buvusios Rytų Vokietijos.

Aiškiai sujaudintas J.Gauckas, kuris, daugumos vokiečių nuomone, gali atkurti pasitikėjimą prezidento institucija po virtinės Ch.Wulffo skandalų, sakė, kad jaučiasi labai pagerbtas šios nominacijos.

„Man tai labai ypatinga diena, net ir tokiame gyvenime, kuriame buvo kelios (ypatingos dienos)“, – sakė jis žurnalistams.

11-asis Vokietijos pokario prezidentas turi būti išrinktas per 30 dienų po Ch.Wulffo atsistatydinimo.

Pasak jo, jam malonu, kad toks žmogus kaip jis, „gimęs per baisų karą ir 50 metų gyvenęs diktatūros sąlygomis, ... šiandien gali būti pašauktas tapti valstybės vadovu“. Dabar jis norįs padėti atkurti vokiečių „tikėjimą savo pačių stiprybe“ euro zonos krizės akivaizdoje.

Tačiau J.Gauckas, kuris nepriklauso jokiai partijai, prisipažino, kad buvo „priblokštas ir truputį sutrikęs“ dėl to, kad antrą kartą per dvejus metus tapo politinio futbolo kamuoliu.

„Viskas gerai, kas gerai baigiasi“, – pajuokavo socialdemokratų lyderis Sigmaras Gabrielis.

J.Gauckas, kuris gimė 1940 metų sausį šalies šiaurės rytuose esančiame Rostoko mieste, komunistinėje Rytų Vokietijoje tapo liuteronų pastoriumi ir santykine Bažnyčioms suteikta laisve naudojosi tam, kad gintų žmogaus teises.

J.Gauckas buvo taikios revoliucijos, 1989 metais padėjusios nuversti Berlyno sieną, vienas lyderių, o 1990-aisiais tapo milžiniško archyvo, kurį paliko Rytų Vokietijos slaptoji policija „Stasi“, vadovu.

Tame poste jis dirbo iki 2000-ųjų ir pelnė pagarbą už tai, kad sėkmingai derino tiesos ir susitaikymo tikslus.

2010 metais, kai jis pirmą kartą siekė valstybės vadovo posto, „Bild“ įspūdingo stoto ir nuolat besišypsantį J.Gaucką pavadino „širdžių prezidentu“. Tas dienraštis dabar nemažai prisidėjo prie Ch.Wulffo nušalinimo.

Ch.Wulffą, kuris buvo jau antrasis prezidentas A.Merkel vadovavimo metais, nuo gruodžio atakavo negatyvi informacija žiniasklaidoje – pirmiausia dėl jo ryšių su turtingais verslininkais tuo metu, kai jis dar buvo Žemutinės Saksonijos lyderis.

Jis atsistatydino penktadienį, po to, kai prokurorai ėmėsi veiksmų jo teisinei neliečiamybei panaikinti. Įtariama, kad jis pasinaudojo draugo, filmų prodiuserio paslaugomis, o paskui tas draugas gavo paskolos garantijas, kurių siekė.

A.Merkel, kuri penktadienį atšaukė kelionę į Romą, kur su Italijos premjeru Mario Monti turėjo aptarti euro zonos krizę, pažadėjo surasti visoms partijoms priimtiną naują prezidentą.

11-asis Vokietijos pokario prezidentas turi būti išrinktas per 30 dienų po Ch.Wulffo atsistatydinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius