Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos kanclerė Angela Merkel: „Svarbu ne tik susitarimai, bet ir taisyklės“

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pirmadienį pabrėžė, kad, Graikiją ištikus krizei, Europa turi sugebėti priimti kompromisą, ji dar perspėjo – jeigu „euro žlugs, žlugs ir Europa“, ir primygtinai siūlė Europos Sąjungai laikytis savo principų.
Vokietijos lyderė Angela Merkel Miunchene
Vokietijos lyderė Angela Merkel Miunchene / „Scanpix“/AP nuotr.

Graikijai strimgalviais lekiant link įsipareigojimų Europos Sąjungai ir Tarptautiniam valiutų fondui (TVF) nevykdymo bei dar didesnės suirutės po savaitgalio, kai nutrūko derybos su skolintojais, A.Merkel pareiškė taip: „jeigu gebėjimas rasti kompromisų prarastas, prarasta ir Europa“.

Tačiau ji pabrėžė, kad „būtina kovoti už“ Europos principus, nes priešingu atvejų jos įvaizdis blogės.

Anot A, Merkel, „galbūt mes galėtume kuriam laikui jiems pasiduoti, galbūt galėtime pasakyti „nusileiskime šį kartą“.

„Tačiau aš sakau: vidutiniu ir ilgesniu laikotarpiu tai pakenktų mums. Pakenktų tuo, kad mes (Europa) nebebūtume svarbūs pasauliui, kad mūsų vienybė išnyktų“, – pridūrė kanclerė.

„Štai kodėl mums vėl ir vėl reikia gebėti priimti kompromisus ir laikytis principų Europoje“, – nurodė A.Merkel prieš skubų susitikimą su savo partijos lyderiais ir parlamentinių grupių vadovais aptarti Graikijos krizės.

A.Merkel padėkojo Vokietijos finansų ministrui Wolfgangui Schaeuble už jo pastangas „dieną ir naktį“ ieškoti kompromisų ir susilaukė iš delegatų ilgai trukusių plojimų suvažiavime Krikščionių demokratų sąjungos (KDS) 70-mečiu paminėti.

A.Merkel padėkojo Vokietijos finansų ministrui Wolfgangui Schaeuble už jo pastangas „dieną ir naktį“ ieškoti kompromisų ir susilaukė iš delegatų ilgai trukusių plojimų suvažiavime Krikščionių demokratų sąjungos (KDS) 70-mečiu paminėti.

„Vėl ir vėl mes girdime klausimą: „gal galime tik kartą, nesilaikyti savo principų?“ Ir čia turime atsakyti: „Ne, negalime“... Štai kodėl mes norime, kad Europa iš šios krizės išeitų stipresnė negu buvo prieš krizę“, – kalbėjo A.Merkel.

Kiek anksčiau jos atstovas spaudai sakė, kad A.Merkel pasirengusi kalbėtis su Graikijos ministru pirmininku Aleksu Cipru, nors derybos ir nutrūko.

„Suprantama, ji vis dar būtų nusiteikusi kalbėtis su ministru pirmininku Cipru, jei jis to norėtų“, – žurnalistams sakė Steffenas Seibertas.

Pasak jo, Vokietijos vyriausybė „tikrai padarė viską, ką galėjo, kad paskatintų susitarti Graikiją su tomis trijomis institucijomis“. Turėti omenyje tarptautiniai Graikijos kreditoriai.

„Kanclerė asmeniškai stengėsi, kad būtų tai pasiekta, kartu su Prancūzijos prezidentu (Francois) Hollande'u“, – sakė St.Seibertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius