-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vokietijos kanclerės kandidatas Ch.Wulffas po trijų balsavimų išrinktas šalies prezidentu

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel kandidatas trečiadienį iškovojo blankią pergalę prezidento rinkimuose, bet teko rengti net tris balsavimus ir tai sužlugdė viltis, kad valdančioji koalicija gali pademonstruoti tvirtą paramą.
Angela Merkel ir Christianas Wulffas
Angela Merkel ir Christianas Wulffas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

51 metų Christianas Wulffas, kuris yra A.Merkel konservatyvios partijos vicepirmininkas, per balsavimą specialiai prezidento rinkimams sušauktame Federaliniame Susirinkime surinko 625 balsus.

Tuo tarpu opozicijos kandidatas Joachimas Gauckas gavo 494 balsus.

Per balsavimą susilaikė 121 delegatas, dauguma jų priklauso kairuoliškai partijai „Kairė“ („Die Linke“), kuri per paskutinį balsavimo ratą atšaukė savo kandidatą į prezidentus.

Ch.Wulffas, anksčiau buvęs vienos iš žemių premjeru, pirmavo per visus slapto balsavimo ratus, tačiau per pirmuosius du pergalei iškovoti jam reikėjo surinkti absoliučią daugumą balsų, tačiau to nepavyko padaryti, nes dalis A.Merkel koalicijos narių parėmė jo varžovą.

Trečiajame rate Ch.Wulffui būtų pakakę ir paprastos daugumos balsų, tačiau šį kartą koalicija suvienijo jėgas ir išrinko prezidentą absoliučia dauguma balsų, tokiu būdu apsaugodama A.Merkel nuo pažeminimo, esą ji negali pasiekti, kad būtų išrinktas jos pasirinktas kandidatas. Už Ch.Wulffą nebalsavo devyniolika koalicijos narių.

Ch.Wulffas, teisininkas ir karjeros politikas, pelnęs malonaus ir sukalbamo žmogaus reputaciją, buvo nusiteikęs optimistiškai. „Nekantrauju eiti šias atsakingas pareigas“, – sakė jis.

Buvęs Rytų Vokietijos žmogaus teisių aktyvistas J.Gauckas, kurį labai gerbia visuomenė, pasveikino Ch.Wulffą su pergale.

Viešosios nuomonės apklausos rodė, kad jei prezidentas būtų renkamas per tiesioginius rinkimus, pergalę iškovotų charizmatiškas buvęs pastorius J.Gauckas.

A.Merkel šalininkai džiaugsmo šūksniais pasveikino Ch.Wulffo pergalę šiuose užsitęsusiuose – truko apie devynias valandas – prezidento rinkimuose, kurie buvo ilgiausi per visą šalies istoriją.

Verslo dienraštis „Handelsblatt“ šiuos rinkimus, kuriuose Ch.Wulffui tik trečiuoju bandymu pavyko užsitikrinti pakankamai balsų, nors valdančioji koalicija Susirinkime turėjo daugumą, pavadino katastrofa ir pirmuoju balsavimu dėl nepasitikėjimo politiškai susilpnėjusia A.Merkel.

Dienraštis „Bild“, kuris prieš prezidento rinkimus rašė, jog tai bus „likimo votumas“ kanclerei ir jos nepopuliariai vyriausybei, jų baigtį pavadino „sensacija“ ir „didžiuliu smūgiu valdančiajai koalicijai“.

A.Merkel šalininkai džiaugsmo šūksniais pasveikino Ch.Wulffo pergalę šiuose užsitęsusiuose, apie 9 valandas trukusiuose prezidento rinkimuose, kurie buvo ilgiausi per visą šalies istoriją.

Įtakingas savaitraštis „Die Zeit“ rezultatus taip pat laiko „pažeminimu“ A.Merkel koalicijai.

Tuo tarpu dienraštis „Tagesspiegel“ rašo, jog tai buvo „pučas“ prieš kanclerę „Ilgųjų peilių dieną“.

Žurnalas „Der Spiegel“ savo interneto svetainėje pažymi, jog tai buvo „didžiausia A.Merkel nesėkmė“.

Po dviejų nesėkme pasibaigusių balsavimo ratų ant plauko pakibo 55 metų A.Merkel, kuri ketverius metus iš eilės užėmė pirmąją žurnalo „Forbes“ sudaromo įtakingiausių pasaulio moterų sąrašo vietą, politinė ateitis.

„Bild“ užsakymu neseniai atlikta viešosios nuomonės apklausa parodė, kad 48 proc. vokiečių norėtų, kad kanclerė atsistatydintų, jei prezidentu nebus išrinktas jos pasirinktas kandidatas, o 30 proc. respondentų pageidautų, kad ji toliau eitų savo pareigas.

Suprasdama, kad ant kortos pastatyta nepaprastai daug, A.Merkel trečiadienį prieš balsavimą dar kartą kreipėsi į valdančiosios koalicijos narius su „nuoširdžiu prašymu“ pademonstruoti vienybę, pasitelkdama analogiją tarp šių rinkimų ir pasaulio futbolo čempionato.

„Buvo rungtynės su Serbija. Dabar vyksta rungtynės su anglais. Pasielkime teisingai“, – sakė kanclerė, kurią cituoja „Bild“.

Pietų Afrikoje vykstančio Pasaulio futbolo čempionato grupės rungtynėse vokiečiai 1:0 pralaimėjo serbams, tačiau vėliau aštuntfinalyje netikėtai lengvai sutriuškino Anglijos vienuolikę 4:1 ir pateko į ketvirtfinalį.

A.Merkel fiasko buvo tiesiogiai transliuojamas per didžiulius ekranus, įrengtus prie parlamento rūmų. Šimtai žmonių įdėmiai stebėjo įvykius.

„Tai taip pat įdomu, kaip pasaulio (futbolo) čempionatas“, – televizijai ARD sakė vienas stebėtojas.

„Angelai Merkel tai psichologinis pralaimėjimas ir prestižo praradimas“, – agentūrai AFP sakė politologas Nilsas Diederichas iš Berlyno laisvojo universiteto.

„Koalicijai akivaizdžiai nepavyko surengti vienybės ir naujos pradžios šou, kuris jai buvo labai reikalingas siekiant išbristi iš krizės, kurią išgyvena ne vieną savaitę“, – sakė politologas Oskaras Niedermayeris.

A.Merkel teko ieškoti asmens, galinčio užimti prezidento postą, kai iš jo gegužės 31 dieną netikėtai atsistatydino Horstas Koehleris.

Prezidentas pasitraukė dėl, jo nuomone, per griežtos kritikos, kurios sulaukė po savo interviu apie Vokietijos karinį vaidmenį pasaulyje. Interviu metu jis pareiškė, kad vokiečių karinės misijos užsienyje iš dalies motyvuotos ekonominių interesų.

Pastarieji mėnesiai buvo itin nelengvi A.Merkel, kuri pernai rugsėjį buvo perrinkta antra ketverių metų kadencijai vadovauti didžiausiai Europos ekonomikai su nauja jai kur kas parankesne centro dešiniųjų koalicija.

Kanclerės populiarumas smarkiai sumažėjo dėl vidinių kivirčų koalicijoje ir veiksmų per euro zonos krizę. Be to, ji sulaukė griežtos kritikos dėl planų per ateinančius ketverius metus vyriausybės išlaidas sumažinti daugiau nei 80 mlrd. eurų.

Vokietijos prezidentas neturi didelių politinių galių, bet tradiciškai laikomas tautos moraliniu autoritetu. Tačiau H.Koehleris buvo populiari figūra ir vokiečiams svarbu, kas jiems atstovauja drauge su kanclere A.Merkel.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius