Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 09 25 /18:29

Vokietijos Katalikų Bažnyčia atsiprašė dvasininkų išnaudojimą vaikystėje patyrusių aukų

Vokietijos Katalikų Bažnyčia antradienį dvasininkų išnaudojimą per pastaruosius kelis dešimtmečius patyrusių aukų, o institucijos vyriausiasis kardinolas paragino patraukti kaltininkus atsakomybėn.
Reinhardas Marxas
Reinhardas Marxas / „Scanpix“/AP nuotr.

Tokie Vokietijos vyskupų konferencijos vadovo komentarai nuskambėjo po to, kai institucija paskelbė kritišką ataskaitą, kurioje nustatyta, kad Vokietijoje 1946–2014 metais seksualinį smurtą patyrė beveik 3 700 nepilnamečių, daugiausiai berniukų.

Ataskaitos autoriai vis dėlto pavadino tokį skaičių „ledkalnio viršūne“ ir pareiškė, kad tikrasis problemos mastas yra kur kas platesnis.

„Turiu labai aiškiai pasakyti, kad lytinis išnaudojimas yra nusikaltimas. Kaltininkai turi būti nubausti“, – nurodė kardinolas Reinhardas Marxas.

„Kaip Vokietijos vyskupų konferencijos pirmininkas atsiprašau už visas nesėkmes ir visą skausmą. Taip pat atsiprašau asmeniškai“, – pridūrė jis.

„Nesiliovėme tvarkytis su incidentais ir pasekmėmis – tai prasideda dabar“, – pabrėžė jis per spaudos konferenciją.

„Piktnaudžiavimas, perkėlimas ir slėpimas“

Aukos sukritikavo minėtą ataskaitą, nes joje nenurodoma, ką būtina padaryti norint nubausti kaltininkus.

Jos ragina Bažnyčią pakviesti nepriklausomus ekspertus atlikti nuodugnų auditą ir pabrėžia, kad nukentėjusiesiems turi būti išmokėtos kompensacijos.

„Piktnaudžiavimo, (nusikaltimų padariusių dvasininkų) perkėlimo ir nusikaltimų slėpimo sistema negali būti aprašyta“ ataskaitoje, kurios autoriai galėjo tirti tik šiuo metu pareigas einančių Bažnyčios atstovų dokumentus, pažymėjo aukoms atstovaujanti asociacija „Eckiger Tisch“.

„Mums neatskleidžiami kaltininkų vardai. Neįvardijami ir atsakingi vyskupai, kurie dešimtmečiais tobulino lytinio smurto slėpimo sistemą“, – nurodė organizacija.

Vokietijos teisingumo ministrė Katarina Barley savo ruožtu irgi paragino Bažnyčią „prisiimti atsakomybę už dešimtmečius slėpimo bei neigimo“ ir bendradarbiauti su prokurorais, kad būtų nubaustas kiekvienas žinomas kaltininkas.

Tuo tarpu nepriklausomas komisaras Johannesas-Wilhelmas Roerigas, tiriantis su vaikų lytiniu išnaudojimu susijusius atvejus, rekomendavo šalies valdžiai prisidėti tiriant nusikaltimus ir leisti aukoms susipažinti su Bažnyčios dokumentais bei gauti kompensaciją.

Valstybė „turi pareigą rūpintis visais vaikais, įskaitant tuos, kuriuos globoja Bažnyčia“, leidiniui „Suddeutsche Zeitung“ sakė jis.

Grobuonys dvasininkai

Remiantis ataskaita, Vokietijoje 1946–2014 metais 1 670 dvasininkų padarė tam tikrų lytinių nusikaltimų prieš 3 677 nepilnamečius, daugiausia berniukus, ir bauginimais nutildė savo aukas.

Daugiau nei pusė nukentėjusiųjų buvo 13 metų ar jaunesni, priėjo išvadą tyrėjai, išnagrinėję 38 tūkst. dokumentų iš 27 Vokietijos vyskupijų.

Ataskaitos autoriai iš trijų universitetų perspėjo, kad tikrasis piktnaudžiavimo mastas yra daug didesnis, nes daug dokumentų buvo „sunaikinti ar suklastoti“.

Kunigai „grobuonys“ dažnai būdavo perkeliami į kitas parapijas neperspėjus apie jų padarytus nusikaltimus.

Bažnyčia tik maždaug vienam iš trijų kaltininkų yra taikiusi drausminių nuobaudų, o dauguma jų išvengė rimtos bausmės. Vos 38 įtariamų lytinių nusikaltėlių bylos nukeliavo į civilinius teismus.

Sisteminis piktnaudžiavimas

Šis tyrimas yra dalis ataskaitų apie visame pasaulyje kelis dešimtmečius darytų ir slėptų lytinių nusikaltimų skandalą, kuris sukrėtė Katalikų bažnyčią.

Kaltinimų neseniai sulaukė ir pats popiežius Pranciškus, JAV konservatyviajam arkivyskupui Carlo Maria Vigano pareiškus, kad pontifikas asmeniškai penkerius metus ignoravo įtarimus dėl garsaus JAV kardinolo Theodore'o McCarricko.

Pranciškus į šiuos tvirtinimus kol kas neatsakė.

Jis vis dėlto paskelbė, kad 2019-ųjų vasarį šauks nacionalinių Bažnyčios lyderių pasitarimą, per kurį bus svarstomi būdai apsaugoti mažamečius.

Kaip televizijai AFPTV teigė Joergas Schuhas iš Berlyne įsikūrusio lytinio smurto aukų centro „Tauwetter“, „Katalikų bažnyčioje yra pasaulinė problema“.

„Norėčiau, kad Popiežius skirtų šiam klausimui didžiausią dėmesį, o jo Bažnyčia imtųsi realių darbų“, – sakė jis.

Vokietijoje tarp įstaigų, įsivėlusių į rezonansinius skandalus, yra Berlyne įsikūrusi elitinė jėzuitų mokykla ir visame pasaulyje žinoma katalikų choro mokykla „Regensburger Domspatzen“, kur daugiau kaip 500 berniukų patyrė seksualinį ar fizinį smurtą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius