Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos Katalikų Bažnyčia tirs kaltinimus dėl kunigų seksualinio ir fizinio smurto

Vokietijos Katalikų Bažnyčia trečiadienį paskelbė tirsianti įtariamus vaikų tvirkinimo atvejus viename prestižiniame bažnyčios berniukų chore, kuriam anksčiau vadovavo popiežiaus Benedikto XVI brolis, taip pat aiškinsis, ką visi, taip pat pontifikas, žinojo apie dvasininkų seksualinį ir fizinį smurtą prieš nepilnamečius.
Benedikto XVI vyresnysis brolis Georgas Ratzingeris
Benedikto XVI vyresnysis brolis Georgas Ratzingeris berniukų chorui vadovavo 1964–1994 metais, tačiau iki šiol pateikti kaltinimai yra susiję su ankstesniu laikotarpiu. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vokietijos pietinė Rėgensburgo vyskupija pranešė paskyrusi nepriklausomą tyrėją, kuris išnagrinės skundus dėl fizinio ir seksualinio smurto, vykusio Rėgensburgo katedros berniukų chore. Benedikto XVI vyresnysis brolis Georgas Ratzingeris tam chorui vadovavo 1964–1994 metais, tačiau iki šiol pateikti kaltinimai yra susiję su ankstesniu laikotarpiu.

Vyskupijos atstovas Jacobas Schoetzas sakė, kad šiam tyrimui vadovaus Niurnbergo advokatas Andreas Scheulenas ir kad visi kaltinimai bus kruopščiai išnagrinėti.

„Nepriklausomas teisininkas nuodugniai peržiūrės visus esamus teisinius dokumentus, teismų sprendimus ir bet kokią prieinamą informaciją, – nurodė J.Schoetzas. – Pirmuosius rezultatus tikimės paskelbti po dviejų savaičių“.

Vokietijos vyskupų konferencija taip pat pranešė pradėsianti platesnį tyrimą dėl panašių atvejų visoje šalyje, kai daugiau nei 170 buvusių katalikiškų mokyklų auklėtinių pareiškė, jog prieš dešimtmečius patyrė dvasininkų seksualinį ir fizinį smurtą.

Taip pat bus ištirti kaltinimai dėl tvirkinimo Rėgensburgo katedros chore ir bus mėginama išsiaiškinti ar dabartinis pontifikas ką nors pats apie tai žinojo, kai buvo Miuncheno arkivyskupas, naujienų agentūrai AP sakė prelatas Karlas Juestenas.
„Nežinome, ar popiežius tuo metu žinojo apie smurto atvejus, – nurodė jis. – Tačiau manome, jog taip nebuvo“.

Dabartinis Miuncheno arkivyskupas Reinhardas Marxas „neabejotinai tirs šiuos klausimus“, – pridūrė K.Juenstenas.

Tikimasi, kad medžiaga apie įtariamus Vokietijos dvasininkų nusikaltimus penktadienį bus pateikta Vatikanui, kai šios šalies Vyskupų konferencijos pirmininkas vyskupas Robertas Zollitschas atvyks eilinės audiencijos pas popiežių.

Vokietijos vyriausybė taip pat paskelbė planuojanti surengti „apskritojo stalo“ susitikimus, į kuriuos būtų pakviesti mokyklų, Bažnyčios ir kiti atstovai. Tose derybose tikimasi susitarti dėl seksualinės ir fizinės prievartos atvejų išaiškinimo, prevencijos bei tolesnės tokių atvejų traktuotės.

Pirmąsias tokias derybas planuojama surengti balandžio 23 dieną.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius