Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos konservatorių dešiniojo sparno frakcija tapo atskira partija

Vokietijos opozicijoje esančių konservatorių dešiniojo sparno frakcija šeštadienį paskelbė atsiskirianti ir tampanti atskira partija, siekiančia dalyvauti rugsėjį įvyksiančiuose regionų rinkimuose.
IMAGO/Sascha Steinach / IMAGO/Steinach
IMAGO/Sascha Steinach / IMAGO/Steinach
Temos: 1 Vokietija

„Werteunion“ („Vertybių sąjunga“) po susirinkimo paskelbė, kad traukiasi iš buvusios kanclerės Angelos Merkel centro dešinės CDU ir jos seserinės partijos Bavarijoje CSU.

„Didelė „Werteunion“ narių dauguma balsavo už partijos tokiu pačiu pavadinimu įkūrimą“, – sakė jos lyderis Hansas-Georgas Maassenas (Hansas Georgas Masenas).

„Partija jau galėtų dalyvauti žemių rinkimuose Rytų Vokietijoje ir dirbs su visomis partijomis [...], kurios yra pasirengusios politinei permainai Vokietijoje“, – sakė jis, neatmesdamas galimybės bendradarbiauti su kraštutinių dešiniųjų „Alternatyva Vokietijai“ (AfD).

Antiimigracinė AfD pagal populiarumą pirmauja Brandenburge, Tiuringijoje ir Saksonijoje, turinčiose surengti rinkimus rugsėjį.

Tačiau pagrindinės srovės politinės partijos, tokios kaip CDU ar kanclerio Olafo Scholzo (Olafo Šolco) socialdemokratai, atmeta galimybę sudaryti bet kokią koaliciją su AfD.

„Werteunion“ buvo įsteigta 2017 metais kaip CDU-CSU narių, nepritariančių A. Merkel politikai, įskaitant sprendimą įsileisti šimtus tūkstančių pabėgėlių, frakcija.

H.-G. Maassenas anksčiau buvo Vokietijos vidaus žvalgybos vadovas, bet 2018-aisiais dėl prieštaringų komentarų imigracijos klausimu buvo priverstas anksčiau išeiti į pensiją.

Naujoji partija sako turinti maždaug 4 tūkst. narių, daugiausia priklausiusių CDU ar CSU.

Partija įkurta tokiu metu, kai AfD sulaukė tiriamo žvilgsnio po sausio 10-ąją pasirodžiusių pranešimų, kad kai kurie jos nariai aptarinėjo masinio imigrantų ir „neasimiliuotų piliečių“ deportavimo planus.

Du „Werteunion“ nariai taip pat dalyvavo tame prieštaringai vertinamame lapkričio susitikime.

AfD patvirtino savo narių dalyvavimą, bet neigė, kad ėmėsi Austrijos Martino Sellnerio (Martino Zelnerio) propaguojamo „remigracijos“ projekto. 

M. Sellneris vadovauja Austrijos ekstremistiniam identitariniam judėjimui, kuris pritaria vadinamajai didžiojo pakeitimo sąmokslo teorijai, teigiančiai, kad nebaltaodžiai migrantai rengia sąmokslą, siekdami pakeisti „vietinius“ baltaodžius Europos gyventojus.

Pranešimai apie susitikimą netoli Potsdamo sukrėtė Vokietiją, nes kalbos jame priminė nacių ideologiją.

Nuo to laiko visoje Vokietijoje vyksta protestai prieš AfD.

Šeštadienį protestuose visoje šalyje dalyvavo apie 250 tūkst. žmonių. Sekmadienį taip pat tikimasi šimtų tūkstančių protestuotojų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius