Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos konstitucinis teismas: homoseksualios poros gali įsivaikinti partnerio vaiką

Jei homoseksualus partneris įregistruojant santuoką jau turi vaiką, įsivaikinti turi teisę ir antra pusė. Taip nusprendė Vokietijos konstitucinis teismas . Esą jie gali juos auklėti taip pat kaip poros tradicinėje santuokoje, skelbia „The Australian.
Homoseksualų santuokų rėmėjai išėjo į Paryžiaus gatves
Homoseksualai / Scanpix nuotr.

Vokietijos konstitucinis teismas nusprendė, kad galiojantys įstatymai, draudžiantys gėjams ir lesbietėms įsivaikinti savo partnerio vaikus, prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui. 

„Saugiais civilinės partnerystės santykiais galima sėkmingai auklėti vaiką, kaip ir įprastoje santuokoje“, – sakoma teisėjų sprendime. 

Vokietijos šeimos asociacija argumentuoja, kad tos pačios lyties asmenų auklėjamas vaikas gali patirti žalą. Tačiau teismo įgalioti ekspertai atliko tyrimą ir nustatė, kad įvaikinimas vaikams „sukuria stabilumo psichologinį efektą“.

Teisme nagrinėti du konkretūs atvėjai. Į teismą kreipėsi gydytoja iš Miunsterio. Jos partnerė dar 2004 metais Bulgarijoje įsivaikino mergaitę. Tačiau gydytojai įsivaikinti mergaitės Vokietijoje nebuvo leista.

Antrasis atvejis itin panašus. Gėjų pora 2002 metais įregistravo civilinę partnerystę. Tais pačiais metais vienas iš vyrų Rumunijoje įsivaikino vaiką. Po trejų metų gyvenimo partneris norėjo taip pat būti teisėtas vaiko globėjas, tačiau 2008 metais apylinkės teismas tokį pageidavimą atmetė.

Vokietijos gėjų ir lesbiečių asociacija pasveikino sprendimą, o kanclerė Angela Merkel paragino baigti „diskriminacinius veiksmus prieš sugyventinius“. 

Pabrėžiama, kad toks sprendimas naudingas ir tokiose šeimose augantiems vaikams. Vienam iš sutuoktinių mirus, būtų neaišku, kam priklauso teisės į vaiką.

Vokietijoje tos pačios lyties asmenų partnerystė registruojama nuo 2001 metų. Joms suteikiamos tokios pat teisės, kaip ir susituokusioms poroms, išskyrus kelis atvejus – Vokietijoje jos negali įsivaikinti ir nesulaukia mokesčių lengvatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius