Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 24 /15:46

Vokietijos policija atlieka kratas, tirdama klimato aktyvistų veiklą

Vokietijos policija septyniose federacinėse žemėse trečiadienį surengė reidus prieš klimato aktyvistus, priklausančius grupei „Paskutinė karta“, dėl gatvių blokadų, kurių metu protestuotojai klijuojasi prie asfalto.
Vokietijos policija
Vokietijos policija / „Zuma press“/„Scanpix“

Reidai buvo surengti atliekant tyrimą, kuriame septyni 22–38 metų asmenys įtariami dėl nusikalstamo susivienijimo kūrimo ar rėmimo, sakoma bendrame Pietų Vokietijos policijos ir prokurorų pareiškime.

Trečiadienį, vykdydami tyrimą dėl klimato aktyvistų grupės „Paskutinė karta“ protestų finansavimo, pareigūnai visoje Vokietijoje atliko 15 kratų ir paėmė turto, pranešė prokurorai.

Miuncheno prokurorai tyrimą pradėjo po to, kai nuo 2022 metų vidurio gavo daugybę skundų dėl nusikalstamų veikų.

Pareigūnai nepatikslino, apie kokias „nusikalstamas veikas“ kalbama, tačiau teigė, kad du iš įtariamųjų, tariamai bandė sabotuoti naftotiekį tarp Triesto Italijoje ir Ingolštato Vokietijoje, kuris laikomas „ypatingos svarbos infrastruktūra“ Bavarijoje.

Pastarosiomis savaitėmis dešimtys šios grupės klimato aktyvistų atsidūrė teismuose dėl eismo blokados akcijų.

„Visiškai kvaila“

Grupės „Paskutinė karta“ nariai ne kartą blokavo kelius visoje Vokietijoje, siekdami daryti spaudimą vyriausybei, kad ši imtųsi ryžtingesnių kovos su klimato kaita veiksmų.

Pastarosiomis savaitėmis jie beveik kasdien stabdė eismą Berlyne, prisiklijavę prie judrių sankryžų ir greitkelių. Per pastaruosius metus jie taip pat buvo nusitaikę į įvairius meno kūrinius ir parodas.

Jų taktika sulaukė aštrios kritikos. Pirmadienį kancleris Olafas Scholzas pareiškė manantis, kad „visiškai kvaila kažkaip klijuoti save prie paveikslo ar gatvės“.

Vokietijos vicekancleris Robertas Habeckas iš Žaliųjų partijos taip pat nepritarė aktyvistų protestams.

R.Habeckas teigė, kad gatvių blokados „nėra naudingas indėlis į klimato apsaugą“, nes jos nepadeda pasiekti sutarimo, bet erzina žmones.

Prokurorai teigė, kad tiriami asmenys kaltinami organizavę ir skatinę kampaniją, skirtą finansuoti tolesnius nusikaltimus, ir surinkę mažiausiai 1,4 mln. eurų. Du iš jų taip pat įtariami bandymu sabotuoti naftotiekį, jungiantį Bavarijos miestą Ingolštatą su Italijos Triesto uostu.

Trečiadienį atliktomis kratomis siekta gauti įrodymų apie „Paskutinės kartos“ narių struktūrą ir jos finansavimą. Niekas nebuvo sulaikytas.

„Paskutinė karta“ pripažino, kad jos protestai yra provokuojantys, tačiau teigia, kad sukeldama trintį ji gali paskatinti diskusijas visuomenėje apie klimato kaitą.

„Mes, kurie šiandien esame gyvi, esame paskutiniai, kurie dar galime sustabdyti negrįžtamus klimato pokyčius“, – sakė grupė.

Be „Paskutinės kartos“, Vokietijoje pastaraisiais metais daugybė kitų klimato kaitos aktyvistų grupių rengė efektingus protestus.

Kita grupė „Scientist Rebellion“ per Vokietijos automobilių gamintojo metinį akcininkų susirinkimą šį mėnesį apmėtė „Volkswagen“ vadovus tortu.

Šalia susirinkimo vietos taip pat vyko protestai, kuriais buvo siekiama daryti spaudimą didžiausiam Europos automobilių gamintojui sumažinti anglies dvideginio emisiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius