-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos prezidento rinkimus žiniasklaida vadina „likimo votumu“ kanclerei Merkel

Pastaruoju metu griežtai kritikuojama Vokietijos kanclerė Angela Merkel viliasi trečiadienį sutvirtinti antrosios kadencijos metu smarkiai susilpnėjusias savo pozicijas, kai bus surengtas balsavimas dėl naujo prezidento, laikomas lemiamu jos valdžios išbandymu.
Vokietijos gyventojai nepatenkinti Angelos Merkel (nuotr.) paskelbtu taupymo planu.
A.Merkel, kuri ketverius metus iš eilės užėmė pirmąją žurnalo „Forbes“ sudaromo įtakingiausių pasaulio moterų sąrašo vietą, su nerimu lauks balsavimo pabaigos, nes ant kortos pastatyta nepaprastai daug. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Paprastai nesudėtingas naujo Vokietijos prezidento, kurio pareigos yra iš esmės reprezentacinio pobūdžio, skyrimas šįkart, pasak dienraščio „Bild“, tapo savotišku likimo votumu A.Merkel, siekiančiai, kad specialiai dėl prezidento rinkimų sušauktas Federalinis Susirinkimas į šį postą paskirtų jos pasirinktą kandidatą Christianą Wulffą.

Jei Ch.Wulffas pralaimės, tai neabejotinai prilygs didžiuliam pažeminimui, – agentūrai AFP sakė politologas Nilsas Diederichas iš Berlyno laisvojo universiteto.

Artimas kanclerės sąjungininkas 51 metų Ch.Wulffas bent jau popieriuje turi didžiausią paramą, nes A.Merkel valdančioji koalicija turi daugumą specialiai prezidento rinkimams sušauktame Federaliniame Susirinkime, kurį sudaro 1 244 nariai – visi Bundestago deputatai ir žemių parlamentų paskirti atstovai. Kanclerės koalicija čia turi 644 vietas.

Tačiau Ch.Wulffo varžovas, buvęs Rytų Vokietijos žmogaus teisių aktyvistas, kuris po šalies suvienijimo praėjusiame dešimtmetyje vadovavo tarnybai, tyrusiai komunistinio režimo slaptosios policijos „Stasi“ archyvus, labai populiarus visuomenėje. Dėl šios priežasties netyla kalbos, kad 70-metis buvęs pastorius gali netikėtai laimėti balsavimą ir paspartinti politinę krizę.

Apžvalgininkai sako, kad Ch.Wulffo sutriuškinimas būtų katastrofiška nesėkmė ir A.Merkel, kurios populiarumas nuo pernai rugsėjo, kai buvo perrinkta antrai kadencijai, smarkiai sumažėjo dėl vidinių koalicijos kivirčų ir jos veiksmų per euro zonos krizę.

„Jei Ch.Wulffas pralaimės, tai neabejotinai prilygs didžiuliam pažeminimui“, – agentūrai AFP sakė politologas Nilsas Diederichas iš Berlyno laisvojo universiteto.

55 metų A.Merkel, kuri ketverius metus iš eilės užėmė pirmąją žurnalo „Forbes“ sudaromo įtakingiausių pasaulio moterų sąrašo vietą, su nerimu lauks balsavimo pabaigos, nes ant kortos pastatyta nepaprastai daug.

Dienraščio „Bild“ užsakymu neseniai atlikta viešosios nuomonės apklausa parodė, kad 48 proc. vokiečių norėtų, kad kanclerė atsistatydintų, jei prezidentu nebus išrinktas jos pasirinktas kandidatas, o 30 proc. respondentų pageidautų, jog ji toliau eitų savo pareigas.

Prezidento rinkimai rengiami iš šio posto netikėtai atsistatydinus Horstui Koehleriui. Prezidentas pasitraukė dėl, jo nuomone, per griežtos kritikos, kurios sulaukė po savo interviu apie Vokietijos karinį vaidmenį pasaulyje. Interviu metu jis pareiškė, kad vokiečių karinės misijos užsienyje iš dalies motyvuotos ekonominių interesų.

Vokietijos prezidentas neturi didelių politinių galių, bet tradiciškai laikomas tautos moraliniu autoritetu. Tačiau H.Koehleris buvo populiari figūra ir vokiečiams svarbu, kas jiems atstovauja su kanclere A.Merkel.

Nuo 2003 metų jaunatviškas Ch.Wulffas vadovavo Žemutinei Saksonijai, kur įsikūrusi didžiausia Europos automobilių gamintoja „Volkswagen“. Jei bus pritarta jo kandidatūrai, Ch.Wulffas bus jauniausias asmuo, išrinktas Vokietijos prezidentu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius